上一頁下一頁
發新話題

日本麻雀

收藏  |  訂閱
50  5.6k

引用:
原帖由 jaychung 於 2006-8-31 11:36 PM 發表
咁請問..
可以問邊位呀
我想有一副日本牌
不過...我覺得日本牌太細粒,唔知有無size分架呢
你...問我la
依度唔太方便講
你想知就PM我la

引用:
原帖由 jimeme 於 2006-8-31 01:41 AM 發表

到這裡
http://5dots.2myweb.net/mahjong/
找 完整的mjscore.txt
D/l
就ok la
下載安裝都好麻煩, 而且唔計分, 玩耐咗就會悶...

好想搵有日本牌打既網站
THX

做斷么9咪可以上碰貢lor~

引用:
原帖由 black-cat 於 2006-9-1 11:59 AM 發表

下載安裝都好麻煩, 而且唔計分, 玩耐咗就會悶...
SORRY, 睇漏咗, 原來有個 RATE 係計分嘅, 咁又唔同, 好好玩~~

唯一要彈嘅係 SET 咗非 UNICODE 係日文後輪到 D 中文 CODE 變哂亂碼......

我由中學出街機打過MJ係就愛上左日本麻雀。
感覺上日本牌比廣東牌節奏快好多,戰術上變化都較多。廣東牌就一味做,見唔對路就棄糊..........

引用:
原帖由 129 於 2006-9-9 11:49 PM 發表
我由中學出街機打過MJ係就愛上左日本麻雀。
感覺上日本牌比廣東牌節奏快好多,戰術上變化都較多。廣東牌就一味做,見唔對路就棄糊..........
我覺得...日本牌節奏反而略比"廣東牌"慢:022:
戰術上變化多我亦都認同

但平時打真人麻雀就鐘意打三番起糊ge 香港牌lo
因為d 牌點爛都好都一定做到一色, 唔會好似日本牌咁乜牌都扣起d ~~
做牌方面會有多d 樂趣^^

日本牌係思考上面要花多d功夫....
同埋要同時注重好多方面..
最重要係自己手牌可能會有好大變化.....
好似立直開裡dora...
但廣東牌唔係....
只係一味做牌.....
可能做到手牌混一色.....自摸得4番or+隻花5番..
自己可以諗到最大係幾多番..
我反而覺得會冇咁刺激

日本牌好d, 講技術多過講運~~ :013:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆