大家講下一d香港無既日本牌係點食既

收藏  |  訂閱
15  1.2k

大家講下一d香港無既日本牌係點食既

例如:東北新幹線(123456789筒索萬都得再加一對東同北做眼)
仲有好多如紅孔雀、百萬石等不能盡錄!
大家講下點食丫!

等我講啦
首先紅孔雀,就係一對一索,3隻紅中,五索,七索,九索形成既對對糊(索子)
仲有綠一色, 就係2.3.4.6.8加一對發財食出便可
之後係百萬石,好難食,就係3隻9萬,3隻8萬,3隻7萬,3隻6萬,一對5萬,加埋岩岩好係100萬.so 叫百萬石(萬子)
我打麻雀機,食過一次
跟住係好難食,我未食過,就係叫大車輪,一對2筒.一對3筒.一對4筒.一對5筒.一對6筒.一對7筒.一對8筒,以7對子食出便可

廣東同日本牌有咩唔明都可以問我架,,

引用:
原帖由 dayo124 於 2006-8-28 11:48 PM 發表
等我講啦
首先紅孔雀,就係一對一索,3隻紅中,五索,七索,九索形成既對對糊(索子)
仲有綠一色, 就係2.3.4.6.8平馴X便可
之後係百萬石,好難食,就係3隻9萬,3隻8萬,3隻7萬,3隻6萬,一對5萬,加埋岩岩好係100萬.so 叫百 ...
你好多都講錯wo
百萬石唔洗岩岩好係100萬
紅孔雀唔洗一定係一對一索...
http://5dots.2myweb.net/mahjong/
自己see la

引用:
原帖由 jimeme 於 2006-8-29 12:22 AM 發表

你好多都講錯wo
百萬石唔洗岩岩好係100萬
紅孔雀唔洗一定係一對一索...
http://5dots.2myweb.net/mahjong/
自己see la
多謝哂!呢個網頁真係好精彩!令我知道更多古怪既日本糊係點食!

引用:
原帖由 甄子丹 於 2006-8-29 01:00 AM 發表

多謝哂!呢個網頁真係好精彩!令我知道更多古怪既日本糊係點食!
無辦法啦~日本麻將咁近代先開始有...
整多幾種花臣,會多d人用佢地既方法嘛

最特別係"流牌滿貫"
唔使叫糊都有錢收

引用:
原帖由 naoki88888 於 2006-8-30 12:51 AM 發表
最特別係"流牌滿貫"
唔使叫糊都有錢收
其實好難
打開日牌就知

引用:
原帖由 jimeme 於 2006-8-30 06:25 AM 發表

其實好難
打開日牌就知
試過2次咁大把,
仲難過13么,四暗刻,
同大四喜差唔多

引用:
原帖由 naoki88888 於 2006-8-30 10:21 AM 發表

試過2次咁大把,
仲難過13么,四暗刻,
同大四喜差唔多
又未去到大四喜:022::022:

前往最後回覆