上一頁下一頁
發新話題

考考各位u仔u女ge麻雀知識......

收藏  |  訂閱
68  7.9k

大四喜。。大三元。。全子。。七对子
不过如果打三卡 = 詐糊

引用:
原帖由 black-cat 於 2006-9-5 09:41 AM 發表
我相信樓主嘅答案係 -- 大七星
資料來源:
http://5dots.2myweb.net/mahjong/japanese_mahjong0.html#Y111

炸糊
打幾大比幾大丫唔該~

幾時先夠100呀=.=

記得在下响多年前看過已故名人簡而清先生的其中一本有關麻雀的書籍:
其中一本個名好似叫"麻雀知識"
其中書裏面就曾提及這種牌......

其實呢種牌ge名堂叫"七星燈"
係打"江南牌"裏面ge一種糊牌
番數係役滿(20番).

至於乜嘢係"江南牌",唔知大家有冇係電視或電影裏面見過d
寛太要楂住枝木條嚟打牌呢?
佢吔所打ge就知唔係"江南牌"囉

而有很多朋友答"日本牌"中的"大七星"也是非常接近的答案,
原因是日本麻雀是由中國麻雀中ge"江南牌"演變過去的......:013:

引用:
原帖由 croc 於 2006-9-7 08:15 PM 發表
記得在下响多年前看過已故名人簡而清先生的其中一本有關麻雀的書籍:
其中一本個名好似叫"麻雀知識"
其中書裏面就曾提及這種牌......

其實牌ge名堂叫"七星燈"
係打"江南牌&q ...
你唔講真係唔知!!
thx brother:014:

原來叫七星燈, 仲以為係詐糊~~

引用:
原帖由 wilson219 於 2006-9-9 08:20 AM 發表
原來叫七星燈, 仲以為係詐糊~~
香港牌的確係詐糊...

我想問下樓主"七星燈" 打咩牌先有得食呀??

引用:
原帖由 black-cat 於 2006-9-9 07:03 PM 發表

香港牌的確係詐糊...

我想問下樓主"七星燈" 打咩牌先有得食呀??
日本牌應該食得,當字一色。

依家連日本都未必度度有得食,打麻雀game都係當七對子混一色,得4番咋!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆