上一頁下一頁
發新話題

考考各位u仔u女ge麻雀知識......

收藏  |  訂閱
68  7.9k

唔食得,炸糊!

引用:
原帖由 甄子丹 於 2006-9-10 05:37 PM 發表
依家連日本都未必度度有得食,打麻雀game都係當七對子混一色,得4番咋!
下??當7對子混一色??
係役滿bor
因為係字一色

引用:
原帖由 pakyiu 於 2006-9-11 06:33 PM 發表

下??當7對子混一色??
係役滿bor
因為係字一色
我打麻雀game食過,真係當七對子混一色!得4番!莫講話大七星…連字一色都唔當呀!

引用:
原帖由 甄子丹 於 2006-9-11 11:13 PM 發表

我打麻雀game食過,真係當七對子混一色!得4番!莫講話大七星…連字一色都唔當呀!
睇你打咩rule o者-.-
我地打開真牌係當字一色

引用:
原帖由 pakyiu 於 2006-9-12 12:23 PM 發表

睇你打咩rule o者-.-
我地打開真牌係當字一色
清一色七對子都係當混一色七對子而唔當清一色!

炸糊

引用:
原帖由 甄子丹 於 2006-9-12 02:14 PM 發表

清一色七對子都係當混一色七對子而唔當清一色!
我一路都講緊日本牌ja^^"
你上日本麻雀pro聯盟睇rules la...
我都講過睇你打咩rules
你話清一色7對字都係當涊混一色7對而唔當清一色
咁我想問下
如果大車輪咁當咩
你話清一色7對唔當清一色
1)咁大車輪點解係役滿呀??請解釋
2)你知唔知有種野叫大七星??係一D地區當役滿計呢??
仲要係未計字一色嫁bor...請解釋

我有打開真既日本牌...同日本人
我問過佢地我先咁樣講...佢地話就算點計都係役滿..因為至少字一色

算吧啦, 只係有D 無聊人胡說罷了......

引用:
原帖由 pakyiu 於 2006-9-13 07:38 AM 發表

我一路都講緊日本牌ja^^"
你上日本麻雀pro聯盟睇rules la...
我都講過睇你打咩rules
你話清一色7對字都係當涊混一色7對而唔當清一色
咁我想問下
如果大車輪咁當咩
你話清一色7對唔當清一色
1)咁大 ...
因為可能係日本一d地區可以食呢d牌,叫地方役!、唔係度度都可以食…
日本有好多地方係唔玩大七星、南北戰爭、十三不搭等,所以你打既地方有得食一d都唔奇!

引用:
原帖由 甄子丹 於 2006-9-13 11:00 AM 發表

因為可能係日本一d地區可以食呢d牌,叫地方役!、唔係度度都可以食…
日本有好多地方係唔玩大七星、南北戰爭、十三不搭等,所以你打既地方有得食一d都唔奇!
咁你又話大七星當混一色對對...
咁即係點呀....
你都係未解釋到bor
但係大7星係成手字牌...唔計字一色?
唔係嘛..
咁你都可以話大車輪係清一色7對only la 係咪..
(我只係照你既理論黎分析)
我打開冇呢d地方役...
但係只係唔明大7星點解只會當混一色7對...
連字一色都冇? 唔該你check下d聯盟網站再講...
就算唔計大7星...都必然係字一色

(同埋我想知你玩咩麻雀game...計法會咁怪)

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆