about香港麻雀既問題

收藏  |  訂閱
10  1.1k

about香港麻雀既問題

花胡
小三元
花么對對胡
大花胡
大三元
小四喜
字一色
簡簡胡

以上既食法既名係點食,可唔可以教下小弟......thk,最後有理例子

小三元 - 食糊副牌中發白其中兩款碰出
大三元 - 食糊副牌中發白三款碰出

小四喜 - 食糊副牌東南西北其中三款碰出

花么對對胡 - 全副牌一九萬 / 索 / 筒對碰

淨係識呢四樣 :013:

引用:
原帖由 Pump 於 3~9~2006 15:28 發表
小三元 - 食糊副牌中發白其中兩款碰出
大三元 - 食糊副牌中發白三款碰出

小四喜 - 食糊副牌東南西北其中三款碰出

花么對對胡 - 全副牌一九萬 / 索 / 筒對碰

淨係識呢四樣 :013:
花胡 <~~7隻花就食得, 計3番
大花胡 <~~8隻花掛
字一色 <~~全部番子碰出
簡簡胡 <~自摸門前清對對糊, 如果講明打呢隻, 就計爆棚

上面花么對對胡你錯了, 花么對對糊係一、九牌o既萬、筒、索同所有番子o既對對糊, 只要全副含番子同一九牌(要對對糊)就係花么對對糊, 其實應該叫花么(當然, 有三元四喜都要計啦)係加一番

而你個種只有萬筒索一九牌o既叫清么, 清么當爆的

謝指正 ...

哈哈哈 ... 即係以前計錯晒 d 番 ...

[quote]原帖由 【超】力米線 於 2006-9-3 05:00 PM 發表

噤如果我有7隻花,我8同時又係清一色,噤係咪7番+3番呢??

其實我想知如果你已經係小3元之後食左係混一色,噤係咪5番+3番=8番呢??係咪可以噤計嫁一食就可以食2樣野噤??

引用:
原帖由 edsion 於 2006-9-3 05:40 PM 發表
原帖由 【超】力米線 於 2006-9-3 05:00 PM 發表

噤如果我有7隻花,我8同時又係清一色,噤係咪7番+3番呢??
摸到第7隻花(未補)時要選擇食or唔食,之後冇得再食花糊,除非摸到第8隻。
一臺花+2番(要講明),如果好彩有2隻正花命+3番law。

引用:
原帖由 【超】力米線 於 2006-9-3 05:00 PM 發表
大花胡 <~~8隻花掛
想問一下8隻花係計幾多番? 4番? 8番? 定係爆?

我一向唔打花所以唔知花糊計幾多番,但係幾多番係可以自己訂,只要 4 個人都同意就 ok 啦!

引用:
原帖由 edsion 於 2006-9-3 05:40 PM 發表

有兩個可能
1 你如果有兩隻正花 加2番 一台花再加1番 加上清一色7番 共10番
2 你只拿到一隻正花 加1番 一台花再加1番 加上清一色7番 共  9番

前往最後回覆