美國麻雀點打...

收藏  |  訂閱
9  919

美國麻雀點打...

睇過電影"歷咕歷咕新年財"話美國麻雀要先換三隻牌, 咁我想問有冇人知點樣計番??

搞gag架咋嘩......???

可能真係有呢~

聽人講過話真係有,不過我唔清楚

回復 #1 black-cat 的帖子

美國麻將 查理士頓(Charleston):四家拿了牌後,依次序向下家、上家、對家換三張牌。莊家有權再來一輪查理士頓。
開槓不補牌:故有一槓成獨「眼」,兩槓則無「眼」。廣東麻將把「對子」喚作「眼」。
百搭牌:百搭牌可碰任何牌成搭,四隻成槓,五隻成昆(Quint)。

引用:
原帖由 orangeballball 於 2006-9-11 07:06 PM 發表
開槓不補牌:故有一槓成獨「眼」,兩槓則無「眼」。廣東麻將把「對子」喚作「眼」。
百搭牌可碰任何牌成搭,四隻成槓,五隻成昆(Quint)。
唔係喎...
1. 睇歷咕歷咕新年財劉德華槓哂東南西北都有補牌
2. 果套戲並沒有出現過任何百搭牌

.......

引用:
原帖由 black-cat 於 2006-9-11 07:20 PM 發表

唔係喎...
1. 睇歷咕歷咕新年財劉德華槓哂東南西北都有補牌
2. 果套戲並沒有出現過任何百搭牌

.......
睇戲既野又點可以當真?? -o-"

"開槓不補牌:故有一槓成獨「眼」,兩槓則無「眼」。"

咁... 三槓又點食胡???

引用:
原帖由 orangeballball 於 2006-9-11 07:06 PM 發表
美國麻將 查理士頓(Charleston):四家拿了牌後,依次序向下家、上家、對家換三張牌。莊家有權再來一輪查理士頓。
百搭牌 ...

引用:
百搭牌 ...
我响 YAHOO 知識+ 睇過, 原來真有其事

PS 我諗3槓都係好似無槓咁要一對眼食胡 (會少一組牌)

前往最後回覆