麻雀館牌例及問題(唔明問我)

收藏  |  訂閱
34  3.6k

引用:
原帖由 cmy1129 於 2006-9-14 11:08 AM 發表
我打開全 "寵", 自摸 位位 $64, 呢 d 係咪叫五一 ? 通常打幾多底 ? 一底又幾多 ?

我想問小三元, 如果碰左 紅中, 發財, 咩叫 包 白板 ? 即係即即食白板 ? or 如果我再碰埋白板都未食得呢, 得九章, 跟 ...
一定唔係,畀個概念你乜叫一二或五一先,
一二蚊也好,一二拾也好,即是雞糊起步價錢,
每一番倍上,一二蚊即雞糊收閒家一蚊,出沖二蚊,
自摸一番,位位四蚊,打出一番即閒家二蚊,出沖四蚊.....如此類推
全沖意思即畀埋閒家的,照加咪得

你說自摸 位位 $64.....幾多番先?

引用:
原帖由 cmy1129 於 2006-9-14 11:08 AM 發表
我想問小三元, 如果碰左 紅中, 發財, 咩叫 包 白板 ? 即係即即食白板 ? or 如果我再碰埋白板都未食得呢, 得九章, 跟住自摸, 咁有無人要包 ?

打呢 d 摸晒無剩牌, 咁有無海底加一番 ?
通常即食先算,但有d人打會包到尾,無所謂,

打呢 d 摸晒無剩牌, 咁有無海底加一番 ?...
我打就無
家家有求,例是人定

引用:
原帖由 kelvintc 於 2006-9-13 08:31 AM 發表

ya :014:
依家通常是三三制,亦有人打四四制,但少

又碰又上無野計到番即是....雞糊

全上平糊,即是......一番

有番番子碰出加一番

至於混一色、對對糊等,三三制即當三番,四四制咪四番
混一色對對糊咪三番加三番,即六番

清一色通常是七番(有人打八番,但少)
如清一色平糊咪加多番,清一色對對糊即七加三等於十番

大小三元、大小四喜等加番好多都不同計法,打之前問問對手

還有好多....未能盡,不明再問吧:013:

引用:
原帖由 *職業賭徒* 於 2006-9-14 03:18 PM 發表

四人枱橋意思即是冇眼,只得兩個搭子

例1:   一二三  二四  六七
           萬萬萬  筒筒  索索

這就叫四人枱橋

例2:    一一二三  二四  六七
           萬萬萬萬  筒筒  索索

如果 ...
thx for your explaination

多谢晒。。。 唔知有无麻雀既 e-book 啊?

引用:
原帖由 kelvintc 於 2006-9-15 04:35 PM 發表
多谢晒。。。 唔知有无麻雀既 e-book 啊?
唔知喎:004:

1.跟住打可唔可以碰?

2.收埋D花在裏面,唔補住,得ng得?

引用:
原帖由 麻樂那霸和樹2浩 於 2006-9-18 07:18 PM 發表
1.跟住打可唔可以碰?

香港麻雀館唔打花

引用:
原帖由 麻樂那霸和樹2浩 於 2006-9-18 07:18 PM 發表
1.跟住打可唔可以碰?

1.唔可以(食都唔得)
2.麻雀館不打花,住家牌就打...但收埋仲乜,無著數,如果無人知,其實無話唔得(我都試過,哈哈),但永遠無胡叫,打少隻無著數

請問七字包山打隻發財人地槓上自摸要唔要包(雞糊起四番爆)
thx

前往最後回覆