港男 vs 台灣男 vs 大陸男

收藏  |  訂閱
6  1.3k

港男 vs 台灣男 vs 大陸男

我有一個做花生意男性既朋友. 34歲. 佢每月都要飛台灣. 1年2次日本. 而佢台灣既幾個partner每年會黎香港2次. 因為我都識佢地. 所以次次黎都會一齊食飯. 而同佢地傾計既話提當然有問過呢幾位台灣男士係覺得對香港女仔有咩印象. 呢幾位台灣男士覺得香港既女仔係好過台灣既女仔. 點解? 佢地話台灣女仔結婚前表面係好溫柔. 不過結左婚就會打回原型. 從呢幾個做生意既台灣男人口中. 佢地話台灣女仔為左爭男人會好不澤手段. 機心重同好假. 婚後果d先係真面目. 佢其中一個 partner既錢. 全部仲要比哂個老婆keep. 佢老婆仲要係超惡果隻. 而台灣男士覺得香港女生有時係點惡同無咁溫柔. 但好在無機心同夠真. 而日本既女人.婚後多數做家庭主婦. 男主外女主內. 唔使好似香港d女人咁. 要返工. 放工仲要湊仔煮飯. 做到隻狗咁之餘. 家庭開支仲要share. 香港既男人有幾本事呢?

至於大陸既男士係由我2個好朋友口中得知的. 2個都是大陸女生. 1個大學畢業. 今年29. 因工作每月黎港1-2次. 1個26. 15歲黎香港定居. 開時裝店. 2個都不約而同地話以後都唔會再同香港既男人拍拖. 點解? 大學女生同過2個大陸男士同3個港男士拍拖. 佢對大陸既男人感覺就係. 大陸既男人都會出去玩. 但是知到屋企果個先係老婆. 唔會唔理屋企.  佢覺得香港既男人好差. 又不付責任.  自己有問題就算哂係女生不對. 又唔會諗下自己有咩問題. 又鐘意滾. 又絕情.睇報紙差不多幾日就有包2奶攪到家破人亡既新聞. 佢覺得香港既男人好無用. 自私又自大. 所以話人比人比死人. 大陸有條件既女仔都唔會choice港男. 係一d無學識. 少少錢就可以養得起既大陸女人先會當你地神咁拜. 你地就以為自己係萬人迷. 迷就迷. 不過係迷你d錢姊. 不過一知你無錢. 就會走囉. 仲同你做牛做馬? 好心鐘意將香港女仔同其他國家比較既男人咪咁膚淺. 你地係別人既眼中都唔係咁好嫁渣.

引用:
原帖由 SIU菲; 於 2006-9-30 02:11 AM 發表

wooo , 給你掌聲 :013:
算把啦. 我自己條件唔差. 無咩所謂. 我又唔係同你拗d咩. 只係發表同朋友傾完計既結果. 我又無踩低你地丫. 我都係講事實. 你地都成日話香港女仔唔好丫嘛. 唔好又咁多鬼佬溝香港女仔? haha. 你地都可以溝大陸姑娘. 台灣呀. 不過我都係覺得. 係大陸無條件既咪會受你地溝囉.你又唔係霍家公子又唔係梁X松先生.  haha. 仲有返得大陸娶老婆既. 咩人大家心知啦. 你都可以娶大陸姑娘嫁. 無人阻止你嫁喎.:009:

引用:
原帖由 sanx 於 2006-9-29 02:45 PM 發表
我覺得呢,,,,大陸ga男仔,,,某程度上真係好過hk gaa,,,
我係new york讀書,,,,識得好多,,,,佢地雖然冇咁潮流,,,
但係佢地純d gaa,,,唔會開口埋口就媾女媾女咁....
更加唔會下下都一班男仔係度講邊條女索d,,,邊條 ...
我都覺. 我之前都有一個美國籍既北京人追求我. 人品真係唔錯. 有風度又有學識. 不過佢半年後要返美國. 所以咪唔發展囉.

引用:
原帖由 DuncanWong 於 2006-9-29 02:21 PM 發表
我之前篇"港女 vs 台灣女 vs 大陸妹"只係反映很多港男內心睇法和港男返國內娶老婆的趨勢, 絕無意踩低香港女性!

樓主忽略了一點, 近兩年真的有一半結婚的港男(當中包括越來越多高學歷的港男)是娶大 ...
我自己2個好朋友都係黎自中國. 我只係對事唔係對人. 唔係全部中國女仔都係咁. 只不過我識既2個有條件既中國女仔都話唔會同港男拍拖. 無咩好講囉.

引用:
原帖由 ytp1089 於 2006-9-30 05:19 AM 發表
都唔知有咩咁好嘈......
奇實所有地方都有好人, 壞人
我就唔信香港冇好男仔,好女仔
有既都. 不過都係睇你好唔好彩姊. :013:

引用:
原帖由 SEEFOODKWAI 於 2006-9-30 07:20 AM 發表
我成日硬係覺得哩D TOPIC係俾D無質數既男女, 又認為自己掂既男女要黎講同討論...
型男索女:唔會係度回POST囉

所以我自問我都唔係型男, 因為無我料追個索女~~但係我唔會講人地差既野抬高自己好既野~

你要搵 ...
你覺得丫嘛. 我覺得就算. 有無質都可以有言論自由喎. 型男OR索女睇唔過眼既唔可以講出黎既咩. 唔出聲就=清高?有型? 哈哈. 你都幾得意. 只不過係睇唔過眼d人將人同買菜黎比喻. 都幾好笑.

引用:
原帖由 DuncanWong 於 2006-10-1 11:49 PM 發表
:003:missyoic417講到自己真係上菜, 又話有好多人追!

咁有自信既女仔, 條件都應該唔差的!

:014:有冇相睇下呀?

你不要以這樣的語氣討論好嗎? 唔服氣呀? 大家討論咋嘛! 講事實同個人感受咪算囉, 使唔使 ...
無唔服喎我. 要娶大陸姑娘既又唔係我. 我又無阻上你. :009:

前往最後回覆