搶岡問題

收藏  |  訂閱
11  1.0k

搶岡問題

搶明槓係任何牌已經碰佐落地.(如:AAA,BBB)
碰佐牌嗰家轉頭摸最後弟四隻牌喊開槓.(如:AAA+A)
你同時胡嗰隻牌咁就係搶槓.
喊開槓嗰家當出沖論.:024:

p.s 碰佐牌嗰家轉頭摸最後弟四隻牌有權唔開槓.

引用:
原帖由 stored 於 2006-10-23 11:24 發表
有人打只麻將出來,有一家拿住3只,說要岡,剛好是你胡的那只牌!
那算不算搶岡,是不是爆胡!4
唔明,你講清楚d啦!
照估計你講的不是搶岡。搶岡通常係指有一家碰了牌后,佢自己再摸到果隻牌,要岡的時候,而第二家又糊果隻,咁咪搶岡囉!
例如甲碰了九萬,然後再摸到九萬要岡,但乙糊九萬,乙就可以搶岡,糊他的九萬,甲就要包自摸。(搶明岡)
又或者係阿乙做十三么,糊紅中,阿甲拿住四隻紅中岡,咁乙又可以搶岡,甲就要包自摸。(搶暗岡)

引用:
原帖由 busy_penny 於 2006-10-23 12:27 PM 發表
例如甲碰了九萬,然後再摸到九萬要岡,但乙糊九萬,乙就可以搶岡,糊他的九萬,甲就要包自摸。(搶明岡)
又或者係阿乙做十三么,糊紅中,阿甲拿住四隻紅中岡,咁乙又可以搶岡,甲就要包自摸。(搶暗岡)  
NO!你lee 隻叫做加槓, 唔係明槓.

搶槓, 只可以搶加槓, 唔可以搶暗槓(十三么例外)
冇搶明槓的.

引用:
原帖由 《5555》 於 2006-10-23 05:07 PM 發表

NO!你lee 隻叫做加槓, 唔係明槓.

搶槓, 只可以搶加槓, 唔可以搶暗槓(十三么例外)
冇搶明槓的.
NO, NO, 加槓都係明槓嘅一種, 皆因明槓係有分"大明槓"和"小明槓"的, "小明槓"即係加槓, 你打開日麻冇理由唔知掛...... :006:

引用:
原帖由 black-cat 於 2006-10-23 09:59 PM 發表
NO, NO, NO, NO, 加槓都係明槓嘅一種, 皆因明槓係有分"大明槓"和"小明槓"的, 係有分"大明槓"和"小明槓"的, "小明槓"即係加槓, 你打開日麻冇理由唔知掛...... :006:
我知明槓係包含埋加槓
所以我"壟統"地分開"明槓"同"加槓", 希望佢唔好撈亂....

之但係....我打左日麻咁耐(半年度啦), 一直都唔知明槓係分"大明槓"同"小明槓"兩種叫法.............:006::006:

你是要食打出來o個隻,和本身有3隻要開槓的那個人無關,所以不是搶槓,是打出來o個個人出蟲

食糊大過槓, 如你食糊, 他就槓唔倒, 所以不是搶槓

樓上正解...
如果要搶要爆一定要係加槓先計數...

人地食糊,你都未貢到,除非暗貢,佢就食唔到糊(13么例外)

前往最後回覆