希望有人可以話比我知 ohama 玩法o既詳情

收藏  |  訂閱
5  750

希望有人可以話比我知 ohama 玩法o既詳情

如題

和德州牌差不多喇
資料來源: 中華撲克聯會
奧馬哈撲克是全球一個非常流行的撲克遊戲,這個遊戲有多個變化版本,而下面所提供的是其中一個基本的版本,

大奧馬哈撲克 (限制/無限制)
奧馬哈撲克 8 或更好 (限制/無限制)
限制大奧馬哈撲克
每個遊戲及遊戲裏的每一回合都有特定的賭博限額

無限制大奧馬哈撲克

你可以用任何金額作賭注,并在任何時候下注
大奧馬哈撲克基本遊戲規則

派牌前,牌手要先下盲注
盲注後,荷官會進行第一輪發牌,你會得到四張底牌,隻有你自己可以看牌底
第二輪下注開始

接着将進行翻牌圈,荷官将發出各人均能使用的三張公共牌,緊接是第三輪下注

荷官發出第四張公共牌
第四輪下注開始
荷官将發出河牌,這張公共牌是荷官發的最後一張牌
最後一輪下注開始
接着是攤牌的時間,一手牌将由你的兩張底牌和三張桌上的公共牌組成

thx! 我已經係'ccpa'既會員, 亦睇過你post的呢一段, 可唔可以詳盡d講下, 講得太表面喇, 我睇完都係唔明...
呢段野只係講下點落注d牌點派, 有邊幾種ohama, 基本上玩過都會知道, 我想知道係點樣計輸贏, 幾時會分錢之類既問題.

明白了, 基本上計牌和showhand 或 holdem 相同, 但ohama 計牌是以3只公用牌+2只你自己手上的牌, 組成最大牌的一人勝出. 所以有機會你手上有4條都輸, 因為你只可以用2只.

要知details 可以係天地圖書有一本叫super system 2 的書, 而我地亦會update website 內容

而家仲考慮12月ga party 會有賽手講座, 到時可以交流一下

唔怪得我有一次真係有4條o係手, 係咁落注到最後輸左都唔知咩事, 原來只係拎手上其中兩隻牌...
希望盡快有details, 我唔想睇書呀 :p

其實比texas holdem, omaha係香港 更小人玩. 但如計畫開班, 最小要20人以上先可行. 所以有d難度.

前往最後回覆