上一頁下一頁
發新話題

(港式)鋤DEE一問: A2345 大 or 10,JQKA 大?

收藏  |  訂閱
53  10.2k

鋤dee排列次序︰

A2345>23456>10JQKA

其他game就用10JQKA最大。

A2345 big D

我覺得10JQKA最大先合理.

如果J,Q,K係11,12,13
A,2係14,15

A2345=14+15+3+4+5=41
23456=15+3+4+5+6=33
10JQKA=10+11+12+13+14=60

再想想,如果一方拿的牌是A2345,另一方拿的是10JQKA,相方輪住一人一隻出(唔出蛇),那麼拿A2345的一方贏的唯一途徑就是先出同時隻A要大過對方,否則必輸.

足見10JQKA有用過A2345

SO都唔明點解香港人咁蠢將A2345設定為最大...= ="

引用:
原帖由 zz_vrk 於 2007-2-19 02:45 AM 發表
我覺得10JQKA最大先合理.

如果J,Q,K係11,12,13
A,2係14,15

A2345=14+15+3+4+5=41
23456=15+3+4+5+6=33
10JQKA=10+11+12+13+14=60

再想想,如果一方拿的牌是A2345,另一方拿的是10JQKA,相方輪住一人一 ...
你咁講因為你唔係香港人或唔識野, 所以先會有咁0既睇法.  
鋤dee (英文名 BIG TWO, 即最大係 2) 0既蛇或同花順 當然係 A2345最大, 因為 2 係 dee, 係呢個game 最大個隻, A只係第二大.  而 A2345 已經有最大個隻 2, 10JQKA 最大個隻只係 A, 即係個GAME 第二大個隻.  所以 A2345 一定大過 10JQK2.  唔識0既就唔好獻醜了.  

呢段仲攪笑
"再想想,如果一方拿的牌是A2345,另一方拿的是10JQKA,相方輪住一人一隻出(唔出蛇),那麼拿A2345的一方贏的唯一途徑就是先出同時隻A要大過對方,否則必輸.
足見10JQKA有用過A2345"  
連鋤D個精髓都唔知就發表意見仲話人蠢.  鋤D個精髓就係唔係拎大牌就一定WIN.  只要你副牌有一隻 2, 都有機會救番成副牌.  所以亦係點解 A2(大牌) 加 345(細牌) 都可以 WIN到 10JQKA (全部大牌)

最後, 唔知點解你可以把 A 當 14, 2 當 15, 明明 A就是A, 2 就是 2.  又出埋D無厘頭加數, 而家係玩鋤D, 唔係上數學堂呀.  如果 2 可以當 15, 不如 3當埋16丫.  怪人.  

至於 SHOW HAND, 十三張, 10JQKA會大過 A2345, 因為呢兩個GAME最大係 A, 最少的是 2.

A2345<23456<34567<10JQKA

上面全部都係蛇,蛇係鬥條尾....
即係鬥順住落去既最後面果張..
所以
最大係A..(10JQKA)
第二係7..(34567)
第三係6..(23456)
最細係5..(A2345)

引用:
原帖由 WAI3/7 於 2007-2-24 05:23 PM 發表

所以
第一次聽呢個咁無智識0既答案.  3456階專7 永遠都係 5隻牌之中最細0既.  呢位人居然可以話大過 23456, A2345, 咁都講得出, 佩服.

是 A2345 大

引用:
原帖由 WAI3/7 於 2007-2-24 05:23 PM 發表

所以
嘩...真係錯得誇張....:030:
鋤Dee一定係A2345 > 10JQKA
13張就A2345 < 10JQKA

10JQKA>A2345>23456>34567
And if it's not at hk play this game,
is havnt A2345 ga!!!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆