所有"枚" 大集合 - 徵募中!! 已有26種枚!!

收藏  |  訂閱
3  15.1k

遊戲九

名稱: 攞膽

遊戲人數: 不限

玩法 & 規則: 需要 5 ~ 8粒骰, 首先一個人為莊,莊家首先要開一個牌頭出來,例如 : 3條3鬥大,即是說3條3為膽,鬥大為腳,好啦,開了牌頭就開始擲骰啦,要預備一隻碟或nuts兜,如果骰數為8粒先算,莊家先擲晒8粒骰,佢要係8粒股裡面,最少拿一粒,最多可拿3粒,任他選擇,但牌頭所需的條件是3條3為膽,所以最好拿了膽出來先,如果唔好彩冇膽,都要拿出來的,如此累推一路擲一路拿,即至冇晒骰為止,如果最後擲到3條3啦,其他的骰就加晒所有點數,例如總數為25點,咁閒家就一定要有膽再大過25點才能羸,打和莊家贏,如果唔好彩,沒有膽,即是說一路擲一路拿都沒有3,就到閒家擲,閒家一擲到3條3就即贏,因為有膽才能看腳的點數,如果少過25點就要飲,大過就莊家飲。
其實膽個方面可以3條,套pair,甚至乎1pair總之乜都得,腳方面就是鬥大或者鬥細。
如果大家都冇膽就算打和

心得: 莊家唔好開得太大個膽,因為如果唔好彩冇膽,閒家有十個八個,一時唔好彩飲4,5個閒都死啦 ::

[ Last edited by 紅勇士 on 2005-6-7 at 01:38 AM ]

遊戲十四

名稱: 搶叫搶開大話骰

可參與人數: 3 ~ 無限

玩法 &規則: 其實同大話骰冇分別,都係順住叫,只不過任何一家都可以搶叫,即是說,本來到你叫的時候,對面個家或者你下家都有權搶叫,如果你下家搶叫,即是說你個round就唔駛叫,但如果你下家叫完,之後你上家又搶叫,咁個波又番落你到啦! 另外, 當然都可以搶開啦!

心得: 小小心得就是如果要!!! : : :

遊戲二十五

名稱: 推骰

可參與人數: 2個甚至3、4個,不過一般都是2個人玩

道具: 1個骰盅5粒骰

玩法 & 規則: 推骰分為實骰及虛骰,我就講種普通大部份人玩的實骰,大家亦可以叫(有出冇入),首先預備1個骰盅及5粒骰,2個人玩先算,先由一家先搖,但唔好俾對手睇,自己睇完就可以叫骰,例如你自己搖了33445先算啦,你可以講大話亦可以講真話俾對手聽:

先說講大話......
我當你先講大話,例如你講3條5賴46先算,咁對手係未睇你d骰之前要考慮信唔信,如果佢信咁佢就要全部骰搖過一次,搖過一次就要大過3條5賴46,如果搖唔大過佢,都要講大話博人地再信你一次,例如講3條6賴1先算,如果對手唔信,一開你又冇的話你就輸,但如果你真係咁好運搖到3條6賴1,咁對手算輸。

現在說講真話......
例如你搖到上述的33445,你說34套賴5先算,如果佢唔信你一開,咁佢就算輸啦,咁如果佢信你,佢有權張骰盅裡面的骰拿出來再搖,道理像幸運骰,佢有權拿pair 4 出來,再搖餘下的3粒骰,例如佢搖到124,佢可以叫3條4賴12,咁就輪都對手搖,換句說話,佢唔一定要講真話,佢亦都可以叫4full或者45套,仲之一定要大過對手叫的,但拿了出去的骰就不能再拿回入去搖過,如此累推,直至一家開骰盅為至才分勝負......

心得: 捉心理! 有時吹下水, 有時要誠實!

遊戲二十七

名稱: bing bang 哇

可參與人數: 3人或無限

道具: 不用骰盅,因為是手枚

玩法 & 規則: 例如參加人數為五個人,步驟一是找一個人叫bing,bing就要指住四個人其中一個人,而那個人可以選擇去到步驟二 bang,佢亦可以選擇再bing人,我當佢再bing第二個,第二個亦可再bing人,但如果佢選擇bang人,佢都要指住那個人,而被bang的人旁邊的兩個人(即上下家)就要做一個舉起雙手的動作,一齊都要叫哇,沒有做動作或沒有叫哇都當輸,而bang的人就不可以叫哇及做動作,如果做了叫了一樣當輸。如果沒有人輸就由被bang的人再叫bing或者即刻叫bang人,如此累推。而還有一個特別的情況,就是被bing的人可指上天叫bang,而指上天叫bang全部人都要舉起雙手叫哇(包括指上天的人)。

心得,看反應,有時太慢太快都會出事....

前往最後回覆