台牌 - 三連刻

收藏  |  訂閱
16  3.0k

台牌 - 三連刻

係咪即係三隻連住0既數字(見下面)都碰晒?應該幾番?

四四四 五五五 六六六
萬萬萬 萬萬萬 萬萬萬

同埋如果只得兩個碰0左,一個做眼(如下),又點計?

四四四 五五五 六六
萬萬萬 萬萬萬 萬萬

Thanks!!!

引用:
原帖由 martindehk 於 2008-7-13 06:26 PM 發表

四四四 五五五 六六六
萬萬萬 萬萬萬 萬萬萬

四四四 五五五 六六
萬萬萬 萬萬萬 萬萬

Tha ...
三連刻計三番。

這不算
三連刻,只算普通碰牌。

詳情可見置頂規則-

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=6299504&extra=page%3D1

引用:
原帖由 martindehk 於 2008-7-13 06:26 PM 發表

四四四 五五五 六六六
萬萬萬 萬萬萬 萬萬萬

四四四 五五五 六六
萬萬萬 萬萬萬 萬萬

Tha ...
街機rules
444555666 (20番)
44455566 (10番)

引用:
原帖由 raytsang1120 於 2008-7-14 11:38 AM 發表

街機rules
444555666 (20番)
44455566 (10番)
呢個番數同很多人打既一樣, 與難度成比例.
我玩就再x落去, 444555666777 40番.

引用:
原帖由 hellomoto 於 2008-7-14 08:28 PM 發表

呢個番數同很多人打既一樣, 與難度成比例.
我玩就再x落去, 444555666777 40番.
嗯, 呢個都一樣, 即係會咁數(444555666) 20番 + (555666777) 20番 = 40番

港台麻,以三刻作明刻,則叫'三大姐妹' - 20番.如頭或尾 (即例中的4 或6 萬)作眼,則叫'三小姐妹' - 10番
如三連刻作暗刻則很大,因可計 '三大姐妹' (20) + '三暗' (10) + '三般高'(30) 共60番

引用:
原帖由 Iotal 於 2008-7-28 10:15 PM 發表
港台麻,以三刻作明刻,則叫'三大姐妹' - 20番.如頭或尾 (即例中的4 或6 萬)作眼,則叫'三小姐妹' - 10番
如三連刻作暗刻則很大,因可計 '三大姐妹' (20) + '三暗' (10) + '三般高'(30) 共60番
數埋'三般高'係唔合理的, 既然當作係刻子, 唔應該再當順子的番數...
只能數牌型較大的一set
例子:
對對糊 + 三大姐妹 + 三暗刻
無字花大平糊 + 三般高(又稱太般高)

如 raytsang 所言, 請問 22334455

可否計双般高及双將眼??

回覆 #1 martindehk 的帖子

我地打開叫做3兄弟, 3姊妹唔係咁ga-.-
一般444555666計10番, 如果44455566計5番.
其實唔難, 我間唔中都有.

ps 不過3兄弟唔係咁多人打.

引用:
原帖由 Iotal 於 2008-7-28 10:15 PM 發表
第一 3姊妹 係 333萬+333索+333萬, 444555666 應該係叫3兄弟 一般打開係計10番 -.-
第二 計左3暗 就冇得計 3般高, 唔通13么, 力估又有得計門清?

前往最後回覆