仲可唔可以食糊?

收藏  |  訂閱
11  1.4k

仲可唔可以食糊?

有一樣野成日搞唔清……

假設依家我開始叫2萬同5萬,當然如果下家打其中一隻,我唔食就連其他兩家再打都唔俾食,甚至我自己自摸都唔得。但係有樣野我成日都唔清楚﹕
同上情況,而我真係摸到隻5萬,咁我自摸唔俾食而又唔想轉章,唯有打啦。咁當之後無人打啦,但係下一隻我自己又摸到,咁俾唔俾食?

其實自摸係可以食架

點解自摸唔食得?

下..只要你上家打完隻5萬..你吾食..你自己摸到..系可以食..and then..除非..系你下家打 5萬..你吾食..你上家跟章打5 萬..咁就無得食..自摸系可以食的..

樓主你係想講台牌廣麻?

台牌就真係依然唔食得.
廣麻就第一張自摸已經食得.

引用:
原帖由 一燈 於 2008-7-14 01:03 AM 發表
樓主你係想講台牌定廣麻?

台牌就真係依然唔食得.
正解~:098:

再講, 台牌因為仲未解除"過水", 即係仲未"打出一隻非糊牌"

引用:
原帖由 一燈 於 2008-7-14 01:03 發表
樓主你係想講台牌定廣麻?

台牌就真係依然唔食得.
Sorry,我講得唔清楚……我係想問台牌
引用:
原帖由 raytsang1120 於 2008-7-14 11:21 發表

正解~:098:

再講, 台牌因為仲未解除"過水", 即係仲未"打出一隻非糊牌"
唔好意思,驚解錯,係咪即係話0係我舉0既例子裡面,因為我自己打0左隻出去,所以仲算「過水」,下一隻自摸都唔食得?

引用:
原帖由 martindehk 於 2008-7-14 11:52 AM 發表

Sorry,我講得唔清楚……我係想問台牌

唔好意思,驚解錯,係咪即係話0係我舉0既例子裡面,因為我自己打0左隻出去,所以仲算「過水」,下一隻自摸都唔食得?
冇錯~

回覆 #8 raytsang1120 的帖子

謝謝,疑難解通。

不過唔好意思,我想問多一樣。都係以上例子,我叫緊2,5萬,依家係「過水」狀態。同時我牌裡面有3至8筒(3-5, 6-8咁砌)。如果你呢個時候,上家打9筒,我透過上呢隻9筒0黎打走3筒,咁算唔算解除「過水」?

引用:
原帖由 martindehk 於 2008-7-17 10:28 AM 發表
謝謝,疑難解通。

不過唔好意思,我想問多一樣。都係以上例子,我叫緊2,5萬,依家係「過水」狀態。同時我牌裡面有3至8筒(3-5, 6-8咁砌)。如果你呢個時候,上家打9筒,我透過上呢隻9筒0黎打走3筒,咁算唔算解 ...
34m345678p11s 叫緊25m
下家打2m 唔食, 對家再打2m 冇得食, 上家打9p
自己上9p
[789p] 34m3456p11s  <= 當時手牌
打出3p, 因為3p 係"非糊牌", 打出3p 的時候就解除 "過水"
下家再打25m 就可以食得

前往最後回覆