打牌趣事~~

收藏  |  訂閱
17  2.5k

打牌趣事~~

其實... 有D 啼笑皆非 既感覺

成件事...(淨係講同件事有關既野LA...) 打緊廣東牌 3番起糊 海底撈月/魚  3響  8番64半勒上....最後一隻可以唔摸 故事就發生o係我同對家身上..

由於對家話我成日扣牌 所以10居其9 都係做 對對糊... 話我無咁易扣到佢牌喎...(老實講... 我啞左 ... 對對糊無得估係呃人... )
另外... 又講到自己叻叻咁係做對對糊嚟克制我...(又啞左... 你無對 你無入張又點對對糊呀... 即係o個d over到 有清一色唔做費
時你扣牌做對對糊o個種感覺)  一路都係講緊呢d 唔知笑好定喊好既說話... 帶住無奈既心情去到我摸最後一隻牌 既時候...  
(睇到對家個樣... 心急到好似叫邊隻都想講埋出嚟咁... ) 我未摸落去就講 海底撈月.... 一睇就拍出嚟 自摸開牌...
(呢隻 5 萬 攪笑lor...) o係我數緊幾多番既時候 對家話食.... 3個人靜左... 我好細聲咁講...."我自摸喎" 佢話... 你打出嚟喎...
我不嬲都唔會放食糊o個隻o係入面/// (打慣台牌) 而呢個係不嬲大家都接受... 跟住其餘o個兩個都話... "佢自摸喎" &  忍笑
對家話  "咁我有無得食呀?"  (我): 咪玩啦~~ (呢個時候我想x佢...) 佢個樣表現緊→攪錯呀... 我食你先食 我唔食你就打出嚟... 黑左... 怨恨既眼神... 同埋覺得我"茅"

即係我打出嚟... 見你食 ... 所以... 我局住要自摸  

你地又遇過甚麼笑料呢~~

勁呀!
真係咩人都有~
不過都係個句~
如果同呢d人打
不如上yahoo打好過~

:071: 呢d野... 睇開d 當調劑

不過有次 有條友話好憎人做 (平糊 門清 自摸...)  話見到想打人

我忍得重辛苦 ... :096:

理由係... 我承認 呢樣野 係需要技術 同運氣... 但係就"無名火氣" lor~~

我再問... 咁做嚟做去.. 食唔出又點?  佢話... 起碼佢有努力過... (:030 ← 努力去做一樣野 但係無諗過 自己可唔可以食得出...

我心諗... 呢條 2打6 o係度 扮清高...發偉論... 到頭嚟 都係因為自己做大牌比人搶左 唔順....

haha

給 其他 "同類人"少少睇法~~ 13隻牌... 係無$收ga...  做嚟做去 咪又係得個吉...  13隻牌 係小相公... 你一日食唔出... 都唔好話自己幅牌有幾大幾威收幾多

咩叫靚牌... 只有食得出o個幅先至係靚牌....  你食唔出... 佢只係裝飾品...   唔識睇風頭火勢... 一味做做做係無意思..

我明你意思
而我個人覺得打麻雀係為左同d 朋友聯誼啦~

So cheap!!!:025:

引用:
原帖由 hugo_mok 於 2008-8-27 05:22 PM 發表
其實... 有D 啼笑皆非 既感覺

成件事...(淨係講同件事有關既野LA...) 打緊廣東牌 3番起糊 海底撈月/魚  3響  8番64半勒上....最後一隻可以唔摸 故事就發生o係我同對家身上..

由於對家話我成日扣牌 所以 ...
牌例以隻牌有無放落河為有無打到牌既理據.
有一d人打台牌自摸會將隻牌放係手牌既出面, 的確會引起不必要既誤會.
如果自摸牌係放係手牌前面吾係河邊就吾會有灰色地帶, 吾知樓主個案係吾係咁.

另外, 條水魚講得出對對胡對付人就知道佢乜料啦..咁吾順就應該你做乜就佢做乜..
打牌睇情況, 除非對家一家獨旺否則不需要只對付對家一人.

我同個一個女仔打牌, 佢小左相公仲要將手牌整到一對一對咁唯美, 結果出沖..

:071:  你講起小相公... 令我諗起另一樣野...

佢重試過由小相公 變大相公...

我地係完全睇唔出佢係點做...

回覆 #6 hellomoto 的帖子

引用:
原帖由 hugo_mok 於 2008-8-27 05:22 PM 發表
而呢個係不嬲大家都接受...
最想講既係... 明知我係自摸都重要問  咁我有冇得食  呢一樣野...

引用:
原帖由 hugo_mok 於 2008-8-31 03:43 PM 發表
:071:  你講起小相公... 令我諗起另一樣野...

佢重試過由小相公 變大相公...

我地係完全睇唔出佢係點做...
佢換牌換亂左囉..點會同一鋪由小變大...9成玩換牌但係未到家亂晒

前往最後回覆