問2

收藏  |  訂閱
29  2.6k

引用:
原帖由 NoNoGoGo 於 2009-4-13 01:43 AM 發表 查看引用來源

一般黎講車輛鞭即係澳洲式鞭法,澳洲騎師常用鞭法,代表有柏寶,但今季蔡明紹贏確叻星一仗亦用過!:023:
http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=22/03/2009&raceno=07
除左澳洲式鞭法仲有咩鞭法:023:

係騎師功力差,馬匹見到有空位就天生用力去跑,於要用韁口去就住,通常呢,在出後騎師好就會已經找馬遮擋,好騎師絕對不會找不到的.

搶口是騎師溜韁而不是馬匹責任!這點大多數人不明白,有一些講馬佬更將責任推在馬匹身上.

至於打鞕,驃叔名言,好韁繩的不用打超過五鞕,唔好的俾把刀去劈亦無用!蔡仔師傅小告的鞕完全美式,但騎功好過所有澳州佬!

打鞕?韁繩一差唔左閃右避就奇嘞,小蔡再咁打法,一定會遇上怕鞕的馬來個大閃跟住跌落嚟!

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-18 11:08 AM 發表 查看引用來源
係騎師功力差,馬匹見到有空位就天生用力去跑,於要用韁口去就住,通常呢,在出後騎師好就會已經找馬遮擋,好騎師絕對不會找不到的.

搶口是騎師溜韁而不是馬匹責任!這點大多數人不明白,有一些講馬佬更將責任推在馬匹身 ...
搶口是騎師溜韁而不是馬匹責任?係味即係個騎師手韁繩控制吾到隻馬

美式同澳州式有乜分別:023:

車輪鞭是花巧野,正如做唔到工夫都要係老闆面前攪到周身汗一樣.

例如,你打右手鞕,咁左手一定係控制韁繩,ok?

韁繩用左手那部控制馬口唅鐵?用大姆指同食指控制右邊,用無名指同小尾控制左邊..................咁請問一個如小蔡之類騎師仔的手指尾,可以控制到馬的左邊馬頭方向?

只要馬頭一擰,佢立即失去控制力量,於馬會外閃或內閃,贏咗都俾人告啦!

以前丁仔或以前的泥海榮最多係咁,唯有不定修正,分韁再推再修正!

韁繩唔好,乜鞕法都無用!...床上鞕法都要推韁好先用得呀,夾硬來邊得呢!

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-19 10:46 AM 發表 查看引用來源
車輪鞭是花巧野,正如做唔到工夫都要係老闆面前攪到周身汗一樣.

例如,你打右手鞕,咁左手一定係控制韁繩,ok?

韁繩用左手那部控制馬口唅鐵?用大姆指同食指控制右邊,用無名指同小尾控制左邊................ ...
甘其實一匹馬/一個騎師係應該要去到終點前幾多米    開始推韁繩/打鞭先合適?:023:

引用:
原帖由 長流不息 於 2009-4-19 10:09 PM 發表 查看引用來源

甘其實一匹馬/一個騎師係應該要去到終點前幾多米    開始推韁繩/打鞭先合適?:023:
馬各有不同,邊有可能答到你呢?

其實要明白,騎師同馬的配合是什麼先:

你要隻馬保留氣力,如果是懶馬就由佢沿途外檔,因為一入內欄馬匹有時唔肯再拉出去的,見到馬頭側埋一邊就知,.

重口馬走一段則不同,有馬找到遮擋才可以保留氣力,於問題出現,隻隻都話找遮檔就一定會大家力留,於是超慢步速出現,然後大家鬥直路就一班同五班未必差咁遠的,正如我同劉翔大家跑開頭五米,最多咪輸三米!即一個馬位不到,所以騎師要判馬性,靳能的在港各項大賽可見一斑。

韁繩是控制馬匹沿途步速及走位,然後再用馬鞕作出指示....馬唔識聽人講野嘛:122:

想馬快時用鞕作出提示,要衝刺時作出命令,所以一般不能有肯定的答案。

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-22 11:19 AM 發表 查看引用來源

馬各有不同,邊有可能答到你呢?

其實要明白,騎師同馬的配合是什麼先:

你要隻馬保留氣力,如果是懶馬就由佢沿途外檔,因為一入內欄馬匹有時唔肯再拉出去的,見到馬頭側埋一邊就知,.

重口馬走一段則不同,有馬 ...
大師果然高見    應該係資深馬迷
我見之前既係    一出閘騎師就省隻馬    抹開左步速    拋離主馬群越拋越遠     等你追
所以想知要去到邊個位置騎師應該要開步鞭馬發力

引用:
原帖由 長流不息 於 2009-4-22 10:30 PM 發表 查看引用來源

大師果然高見    應該係資深馬迷
我見之前既係    一出閘騎師就省隻馬    抹開左步速    拋離主馬群越拋越遠     等你追
所以想知要去到邊個位置騎師應該要開步鞭馬發力
說得有一半是對的,驃叔話齋,最少都俾段我睇下你想點。

問題是,馬的前速各有不同,如果只有一段力的段速馬,出閘跑晒就輸梗,所以重點變為搵位同set好步速,

剛剛週三尾場有隻代表,精算大師外檔但馬性前領,於是鄭生一出閘就等隻馬領前,但你可翻看,他的韁口不好令到中段馬匹一度搶口,亦即是夾硬要馬匹留力,於是有心博殺,但最後被後上的特寶樂一野攻破,因為匹馬已經累了。

如果他有好韁繩,中段能夠不那麼快地令馬匹上口,繼而搶口,精算大師可能贏到的。

再舉個例子,丁仔當年騎大黃蜂成日慢步速贏馬,就丁仔搶出之後會有一段柔力,令到馬匹不狂放,到最後大家廿零秒啫,你估隻隻都係電子麒麟咩!

如果打鞕真係咁好,打下車輪鞕雪花蓋頂,精算大師可以反先特寶樂?

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-24 06:44 PM 發表 查看引用來源

說得有一半是對的,驃叔話齋,最少都俾段我睇下你想點。

問題是,馬的前速各有不同,如果只有一段力的段速馬,出閘跑晒就輸梗,所以重點變為搵位同set好步速,

剛剛週三尾場有隻代表,精算大師外檔但馬性前領,於是 ...
搵位同set好步速係重要     但吾知到匹馬(或騎佢個騎師)應該去到咩段程開始推策馬匹發力合適
有時早段放晒(搶口?)     未段乏力
有時太遲發力     後上不及
點知佢係咪有心去馬

引用:
原帖由 長流不息 於 2009-4-25 01:52 AM 發表 查看引用來源

搵位同set好步速係重要     但吾知到匹馬(或騎佢個騎師)應該去到咩段程開始推策馬匹發力合適
有時早段放晒(搶口?)     未段乏力
有時太遲發力     後上不及
點知佢係咪有心去馬
有冇心去馬睇走位就知,但問題是評人我功力淺薄,無法喇.

馬就要由騎師功能,要佢評定隻馬當時的能力而作出調校喇,所以在外國的大賽中,有時大師傅覺得隻馬已經冇力,會不再用力策騎的。

香港當然于同啦,所以每年國際賽都看到一些騎師好似未盡全力的。但其實,馬已冇力,你打佢除了虐待,冇實用喎。

前往最後回覆