問2

收藏  |  訂閱
29  2.6k

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-25 02:49 PM 發表 查看引用來源

有冇心去馬睇走位就知,但問題是評人我功力淺薄,無法喇.

馬就要由騎師功能,要佢評定隻馬當時的能力而作出調校喇,所以在外國的大賽中,有時大師傅覺得隻馬已經冇力,會不再用力策騎的。

香港當然于同啦,所以每年國際賽都看到一些騎師好似未盡全力的。但其實,馬已冇力,你打佢除了虐待,冇實用喎。
呢一點我睇法吾同     馬仲有無力     除左鞍上人之外     可能無人知
所謂有無出力策騎     除左比競賽小組睇    就係要比馬迷睇     
尤其是最後一兩段     有出力踩油同無     話吾定可能博反個p或獎金     起碼比人睇到個走勢同你有無盡個力
博都吾博      求其個鞍上人覺得隻馬燒完      就全程放軟遊馬河     
馬會反而做得好     未盡全力策馬既騎師就要警告佢    起碼要問下(理論上)

引用:
原帖由 長流不息 於 2009-4-26 12:27 AM 發表 查看引用來源

呢一點我睇法吾同     馬仲有無力     除左鞍上人之外     可能無人知
所謂有無出力策騎     除左比競賽小組睇    就係要比馬迷睇     
尤其是最後一兩段     有出力踩油同無     話吾定可能博反個p或獎金     起 ...
完全同意,這就是人心問題,亦是當日靳能騎雲中龍,上到董事室時佢反問董事:「你認為我騎錯?那麼應如何騎呢?」

是否明知輸梗仍要努力策騎,記得九龍寶嘛,行沙圏時驃叔話隻馬累晒,仲乜呢?結果是又推又打之下輸一條街,最後退役。

這是將賭博行為同虐待行為混為一談,騎師是要看演出,出閘慢一慢、上山退一退、轉變大外避、後上勁如飛,跑過梗頸四好還是出閘搵定位,上山執行策略性留後或跟前,轉灣為免受阻評定好外內檔,最後發現馬無力而不再策騎,那一樣較好?

無可懷疑地,一般馬迷一定話佢到終點不盡全力,釘佢牌,至於全心造馬跑第四的就會話沿途步速不對、搵位唔到而且轉灣情願蝕都搵空位,騎師差但有鬥志!

其實,真相可能是調轉的:044:

剛剛又有一個例子喇.

七星樂園出閘幾快,但又唔跟前又唔貼欄,由三叠到轉灣竟然去到大外檔,打幾鞕跑第五.

論跑法你只可以話佢跑得差,但明顯係唔去馬啦!

又一個好例子喇.,滿高出閘一般,墮後但不入內檔,然後上山開始打一鞕...只是一鞕加上到尾五,直路從後殺上,終點前贏咗。

比較下上一場(557)隻金鑾殿,睇多幾次,你一定明白我說什麼:122:

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-26 11:30 AM 發表 查看引用來源

完全同意,這就是人心問題,亦是當日靳能騎雲中龍,上到董事室時佢反問董事:「你認為我騎錯?那麼應如何騎呢?」

是否明知輸梗仍要努力策騎,記得九龍寶嘛,行沙圏時驃叔話隻馬累晒,仲乜呢?結果是又推又打之下 ...
真相就吾知喇    鞍上人至知    我睇馬永遠睇操練     我就吾信一匹未操好既馬    馬房會去馬
問題係     操好左     亦吾一定去馬
暴左光既馬    更吾會去馬
所以要睇巡羅影片     睇佢係真無力     定遊馬河
有時仲要睇騎師係冰段先開始推策    之前講過

引用:
原帖由 長流不息 於 2009-4-27 01:18 AM 發表 查看引用來源

真相就吾知喇    鞍上人至知    我睇馬永遠睇操練     我就吾信一匹未操好既馬    馬房會去馬
問題係     操好左     亦吾一定去馬
暴左光既馬    更吾會去馬
所以要睇巡羅影片     睇佢係真無力     定遊馬河
...
同意,....如果我同你去睇就話得啫........但係受薪董事識先得吖!

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-28 12:10 PM 發表 查看引用來源

同意,....如果我同你去睇就話得啫........但係受薪董事識先得吖!
以前爭睇操練就得     而家有D ppg 係外國已經操好晒    前黎可以隨時爆
另外仲要睇走規     吾關騎師事

引用:
原帖由 長流不息 於 2009-4-28 11:16 PM 發表 查看引用來源

以前爭睇操練就得     而家有D ppg 係外國已經操好晒    前黎可以隨時爆
另外仲要睇走規     吾關騎師事
沒有操好晒這件事的,如你要重注一匹馬,又或暫要確馬的能力,你那能不在操練中作出部署及測試?

還有的食料,這點就是圏內人有益,因為他可以預先確定馬匹會不是沒胃口、食埋報紙之類.............當然啦,食得好就體能會較好,但又易變肥,所以一定在操練上可得知.

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-30 08:09 PM 發表 查看引用來源

沒有操好晒這件事的,如你要重注一匹馬,又或暫要確馬的能力,你那能不在操練中作出部署及測試?

還有的食料,這點就是圏內人有益,因為他可以預先確定馬匹會不是沒胃口、食埋報紙之類.............當然啦,食 ...
吾好意思呢   因為連續跑兩次馬     要做功課    再加上呢兩日(上星期四五)個股市同外圍好波動    要睇實     又豬流感     搞到我無時間     而家先得閒回
我對時間分配的優先次序依次是
1,努力揾錢
2,吃喝玩樂     與及花在息女仔的時間上
3,看書和寫作上
4,上網睇帖同回帖

話時話      原來流感有四種     一種是人的流感      二是禽流感     三是豬流感      四是馬流感      馬也是會有流感的     希望馬會吾好有事      祝大家身體健康:023:

引用:
原帖由 cosisi 於 2009-4-30 08:09 PM 發表 查看引用來源

還有的食料,這點就是圏內人有益,因為他可以預先確定馬匹會不是沒胃口、食埋報紙之類.............當然啦,食得好就體能會較好,但又易變肥,所以一定在操練上可得知.
我之前說來港前已操好既馬    指的是新馬     即抵港入廐後首次出賽的     但未抵港前在外國大牧場已操過一段時間     難以掌握
當然    馬房可能仲係要試準隻馬    尤其前速同後勁同彈閘     可能要換配備
馬匹的操練還算是可以去研究的    因為公開     但練馬師在馬房裡頭對隻馬仲做左咩功夫   我就吾知道了    例如係食咩食料同有無胃口    這是只對圈內人有益    重左又吾一定係肥

前往最後回覆