唔該大家 我有個問題好想知- -廣東牌 3番起糊

收藏  |  訂閱
7  1.8k

唔該大家 我有個問題好想知- -廣東牌 3番起糊

我曾經同我d fd打過鋪牌...
我13么叫緊糊 食西...
跟住我另一個朋友 佢暗槓西
但係佢跌左出黎又比我見到果隻係西...
我想問我可唔可以食佢隻牌???
我聽人有幾種講法...
1. 13么係可以搶暗槓(可以問人地暗槓乜野) 而且開槓果個人要包
2. 13么係可以搶暗槓(可以問人地暗槓乜野) 但係就個個都要比錢
3. 就算你13么 人地暗槓都唔搶得

引用:
原帖由 0o小白o0 於 2009-5-5 10:31 PM 發表 查看引用來源
我曾經同我d fd打過鋪牌...
我13么叫緊糊 食西...
跟住我另一個朋友 佢暗槓西
但係佢跌左出黎又比我見到果隻係西...
我想問我可唔可以食佢隻牌???
我聽人有幾種講法...
1. 13么係可以搶暗槓(可以問人地暗槓乜野 ...
台灣牌暗槓就冚埋大家唔知,廣東牌暗槓係要開俾人睇,佢跌唔跌俾你睇似乎無關係。:095:
而廣東牌13么暗槓搶得,使唔使包....打全沖就要,唔係全沖就三家都要俾。

引用:
原帖由 *職業賭徒* 於 2009-5-6 00:22 發表 查看引用來源

台灣牌暗槓就冚埋大家唔知,廣東牌暗槓係要開俾人睇,佢跌唔跌俾你睇似乎無關係。:095:
而廣東牌13么暗槓搶得,使唔使包....打全沖就要,唔係全沖就三家都要俾。
推~

引用:
原帖由 *職業賭徒* 於 2009-5-6 00:22 發表 查看引用來源

兄弟搶明槓已經是當自摩架啦!! 搶暗槓唔洗講啦!!

搶什麼槓都是要包架啦!!

即是好好架!! 如果有人開槓,等如妳有多個人幫妳自摩架!!

好數架!!

引用:
原帖由 LAMKIT 於 2009-5-6 05:58 PM 發表 查看引用來源

好數架!!
似乎你講的只是打全沖麻雀:122:   

引用:
原帖由 LAMKIT 於 2009-5-6 05:58 PM 發表 查看引用來源

好數架!!
全沖才會包喎,,,,家家沖是閒家都要比:086:

13么係可以搶暗槓(可以問人地暗槓乜野) 而且開槓果個人要包,
不過廣東牌冇暗槓的!!!!

引用:
原帖由 小Miko 於 2009-5-12 11:34 發表 查看引用來源
13么係可以搶暗槓(可以問人地暗槓乜野) 而且開槓果個人要包,
不過廣東牌冇暗槓的!!!!
即係咁!! 廣東牌的打法

明槓有2種
1. 是妳先碰左牌,然後摩一隻回來的叫明槓!!  (是什麼糊都可以搶的,仲要是開槓的人包的)

2. 妳牌中原本已經有3隻,但其他人打出這都是明槓!!
(a. 如果有人食糊,這樣槓也沒可能的了b. 是如果其他人打給妳開槓,然後妳槓上自摩的話,打給妳的人是要全包妳自摩的價)

暗槓

是妳牌中原本已經有3隻,自己摩1隻回來開槓是暗槓!!

(自己摩回來而暗槓的牌,只有十三么可以搶的:036: ,其他的大四喜,大三元都不能搶的:030: )

以上是不是全沖牌,都是這樣打的!!

前往最後回覆