上一頁下一頁
發新話題

中國傳統 = 保守??

收藏  |  訂閱
91  21.1k

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2007-9-22 11:09 AM 發表
好多時都話 "中國傳統" 對性係保守
所以導致今時今日的社會容不下談 "性" 的空間

在這版有位高手, 交流過有關中國古代的性觀念, 原來唔係想像中咁保守的

據知, 孔子儒家學說都提及性 ...
作為板主,果然唔係流

中國唐朝年間d女有幾開放,真係求其搵幅畫就知,唔好講薄紗,low cut係會考書都搵到...........

但係唔知版主又搵唔搵到唐朝d仔開放既証據??

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2007-9-22 11:09 AM 發表
好多時都話 "中國傳統" 對性係保守
所以導致今時今日的社會容不下談 "性" 的空間

在這版有位高手, 交流過有關中國古代的性觀念, 原來唔係想像中咁保守的

據知, 孔子儒家學說都提及性 ...
我認同版主的分析(因唔認同就會俾人截帖:我試過),但請留意唐宗室的世家出身及歷史才講武則天及楊貴妃。

況且楊貴妃為唐玄宗所納並非因性開放而做成。

多有得罪,請諒。

版主,唔講唔知,原來中國人先係性感先驅

唔著under出街...我怕妹妹會冷傷風入塵喔:smile_13:

而且...大風既時候,打開個心口真係好cold..

我呢幾日都係咁出街..結果冷病左 :smile_27:

觀點與角度姐...一d都唔保守丫:smile_14:

中國傳統文化在這方面是保守的,而傳統性文化的保守性主要就是對婦女的性壓迫和性奴役。
而今所謂性開放理論,對現代社會賣淫嫖娼、換妻、一夜情、包二奶等行為的容忍和縱容,以及泛濫於某些書刊視頻上的色情文化,卻無不是以喪失婦女的性人格為代價的。
從這一點來看,性開放與性保守在本質上沒有大的區別,即是沒使婦女們獲真正的人性意義上的解放。

中國的過分保守的性觀念和貞潔觀念,始於宋明理學,當時他們提出失節緊要過冇命的論調,後來發展至清,變成極端的吃人禮教,家長為了個貞節版坊逼女兒殉節(默許的殺人),或者女子墮河被男子所救,有身體接觸,女子認為這是失節,再度投河自殺等事情都有。

過猶不及,開放又好,保守又好,太極端都會變質,好都變唔好

引用:
原帖由 Tinshuiwai01 於 2007-9-23 08:59 發表

我認同版主的分析(因唔認同就會俾人截帖:我試過),但請留意唐宗室的世家出身及歷史才講武則天及楊貴妃。

況且楊貴妃為唐玄宗所納並非因性開放而做成。

多有得罪,請諒。
多謝你的意見和補充
大家交流下姐, 無問題

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2007-9-23 10:18 PM 發表

多謝你的意見和補充
大家交流下姐, 無問題
later中國可唔可以先超日本...再超外國咁open le...:smile_45:

引用:
原帖由 湛森 於 2007-9-23 18:35 發表
中國的過分保守的性丿q許的殺人),或者女子墮河被男子所救,有身體接觸,女子認為這是失節,再度投河自殺等事情都有。

過猶不及,開放又好,保守又好,太極端都會變質,好都變唔好
其實响同某位會員傾過之後 (邊個我唔講啦)
搵過 D 好皮毛的資料, 發現要管女性的貞節問題確實源於宋朝, 再到明朝 "發揚光大"
再睇返宋、明兩朝的情況, 有兩個共通點:朝廷積弱 / 君主能力有限 與及 外患連綿

再和那位仁兄討論, 他講了一句:無能者能作甚麼?? 唯有搵野 "賴"
於是就賴落D女人身上, 話佢地擾亂男人唔能夠集中精神做正經事...................
:smile_45::smile_45:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆