上一頁下一頁
發新話題

中國傳統 = 保守??

收藏  |  訂閱
91  21.1k

引用:
原帖由 poonon2006 於 2007-9-27 04:51 PM 發表
香港是一個較中台保守的社會,其緣自社會保守的勢力及學校性教育的不足。
當一提到性教育,許多人便想到是教學生去做愛,大力反對香港學校教教育。我都不知道為何那些人會聯想力那麼高,性教育等如教性愛,他們 ...
呢種咪係香港0既一般填鴨式教育兼且部分所謂衛道之士大力鼓吹所致囉:smile_39:
我msn條list裏面有條女係響外國番0黎,佢平時都著得幾sexy,當我同佢講話咁著法好多人一係就目及(例如好多男人),一係就好多人反感(例如家母),佢就表現出"有無攪錯"0既表情
同埋真係覺得好多做人阿爸阿媽0既都唔能夠與時並進,開通d唔好咩?
唔通真係要大熱天時仲叫人包到成隻粽咁好咩:smile_42:
仲有就係話有d女著得咁sexy就==出0黎撈,咁真係幾唔公平喎

引用:
原帖由 poonon2006 於 2007-9-27 16:51 發表
香港是一個較中台保守的社會,其緣自社會保守的勢力及學校性教育的不足。
當一提到性教育,許多人便想到是教學生去做愛,大力反對香港學校教教育。我都不知道為何那些人會聯想力那麼高,性教育等如教性愛,他們 ...
一個回 POST SUMMARIZE 晒香港點解會有咁ge 情況

高手即係高手:smile_30::smile_30::smile_30:

引用:
原帖由 poonon2006 於 2007-9-27 04:51 PM 發表
咁香港o既女士唔係個個都著得性感嘛~
男性見到靚o既野望多兩眼都不足為奇o既~
你唔能夠同外國比較~畢竟成長環境有差別
性教育唔代表教人做愛係真o既~ 佢只係教識學生正確性知識~
相比起外國~中國當然係比較保守o既一群~但每個民族都有其特性以及可取之處
無必要事事向外國效法~ 如果中國人到左外國~一樣會覺得外國女性太開放~
有時有d野好主觀~  盡量以唔同角度去睇一樣野~得出黎結果都唔一樣
正所謂世事無絕對= =''

明白不是所有香港女士都是著得性感,唔係她們不想,而是正如驚雲小子版主話齋,一著得sexy啲就話人係出嚟撈,咁點唔令啲女士怕怕?
此外,係男士啲眼光態度,無錯有靚女男人會望多兩眼,但個種望法,啲女士會覺得舒服定唔舒服。好似有次我老婆著咗件低胸衫,睇到半個波,我老婆胸大,無法!對面個麻甩佬望到好似眼都跌咗出嚟咁,你話,女士會唔會舒服。我老婆話著得出嚟唔怕比人望,但唔該用啲尊重的眼光!
外國都唔一定好似我哋所諗咁開放,而係人哋唔會用我哋定義嘅「咸濕」眼光去望人。
我們不必去學外國,就學自己中國己有嘅嘢囉,咱們中國在宋朝之前,都係好開放,並不如現在所謂嘅中國傳統咁保守!要知道,現在所謂中國傳統是來自宋明理學,所謂「存天理,去人慾」,但只係叫女人「去人慾」,男人就斷繼續存人慾,當年程朱等理學家,自己都玩女人啦!

引用:
原帖由 poonon2006 於 2007-9-28 07:46 PM 發表
明白不是所有香港女士都是著得性感,唔係她們不想,而是正如楚雲小子版主話齋,一著得sexy啲就話人係芔嚟撈,咁點唔令啲女士怕怕?
此外,係男士啲眼光態度,無錯有靚女男人會望多兩眼 ...
多謝閣下咁抬舉在下:smile_30:
你臨尾都講得0岩,宋明積弱,咁變0左保守勢力抬頭,如果好似漢唐0個陣咁強盛,佢地駛鬼咁?:smile_39:

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2007-9-27 17:39 發表

呢種咪係香港0既一般填鴨式教育兼且部分所謂衛道之士大力鼓吹所致囉:smile_39:
我msn條list裏面有條女係響外國番0黎,佢平時都著得幾sexy,當我同佢講話咁著法好多人一係就目及(例如好多男人),一係就好多人反 ...
坦白講, 低胸 deep v 露背小背心, 著左出黎, 咪又係睇唔到D重要部份
只不過話D人硬係覺得 "傷風敗德", 但問清楚佢地點解咁諗, 又無合理解釋, 只係一句:係咁就係咁, 唔好問咁多。

再引伸出黎, 會諗到 D 小朋友問父母, 我點黎呢個世界架............

:smile_30::smile_30:
:smile_39::smile_39:

引用:
原帖由 wrxgc8 於 2007-9-29 02:41 PM 發表

坦白講, 低胸 deep v 露背小背心, 著左出黎, 咪又係睇唔到D重要部份
只不過話D人硬係覺得 "傷風敗德", 但問清楚佢地點解咁諗, 又無合理解釋, 只係一句:係咁就係咁, 唔好問咁多。

再引伸 ...
佢地講0個陣時又好鬼死學術性同正經,攪到好似好怪咁:smile_39:

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2007-9-28 20:02 發表

多謝閣下咁抬舉在下:smile_30:
你臨尾都講得0岩,宋明積弱,咁變0左保守勢力抬頭,如果好似漢唐0個陣咁強盛,佢地駛鬼咁?:smile_39:
難聽D講, 果班 "學者" 正一姓賴
搞唔掂朝廷, 幫唔到皇帝手建立國力,
就走去賴落D女人身上, 話佢地好 "勾引" D 男人
但自己又走去嫖.......
仲要搞到為禍後世而影響至今 :smile_22::smile_22::smile_22:

引用:
原帖由 湛森 於 2007-9-25 18:44 發表
非常同意以上原則

可惜大多數中國人距離「以平常心看性」還有很遠距離
無計, 就是自宋、明把 "性" 壓抑得太緊要, 使之成為禁忌
也就是因為被壓抑從而產生好奇心
所以導致今日的華人社會難以抱平常心看待 "性" 和一切有關的事, 例如裸體等

I took a lecture course in univeristy about the history of Chinese sexuality......it is not too surprise that Chinese is "opened" rather than traditional in sex.

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆