中國傳統 = 保守??

收藏  |  訂閱
25  21.1k

跟返個post, 呢個想回應一下
引用:
原帖由 waiwaiwai3 於 2007-9-24 00:43 發表

好多都係為阻呢個原因先啦...唔同真係相愛咩..通常有性無愛or只想找個人做阿4:smile_45:
恕我得罪講句, 其實呢D "阿叔" "阿伯" 佢地對 "婚姻的心態真係好有問題
如你所講, 有D一心搵個人做阿4
但這心態可會是源於一種 "人生固有時間表" 的思想
認為 "人到咁上下年紀就應該有個女人, 成家立室, 然後傳宗接代"

SO 佢地制做左 "需求" 而內地女胞們也有類似心態, 再加上諗住香港仲有金執, SO 咪提供 "供應"
從而產生了 "香港老夫迎娶內地少妻" ,然後就使我地隔一排打開報紙就有果D新聞睇lor :smile_45::smile_45:

引用:
原帖由 looooomi 於 2007-9-27 02:10 發表
我覺得香港男女觀念有D歪曲,
走向兩極化,
一係就勁保守,
一係就勁開放(開放到做完會後悔),
冇左正確而唔歪鮋觀念
近期幾單涉及青少年的性犯罪新聞
都有評論指出:

性觀念開放得失控, 原因是性教育徹底失敗

引用:
原帖由 -Selina- 於 2007-11-16 02:11 發表

其實現今中國女性表面保受暗裏面開放
可能有$$呢個個名目反而可以光明正大, 得到別人贊同
其他原因或是坦白講"有需要"就會俾人話淫蕩
國內一句名言:

男人有錢就壞
女人一壞就有錢 :smile_30: :smile_30:

引用:
原帖由 雷.公 於 2007-11-27 21:33 發表
版主,真傑唔講我唔知吖!!:smile_13:
我NOW 唔係版主啦
BUT 之前就算係, 大家都係叫我掃把就OK 啦

引用:
原帖由 機車小兄 於 2007-11-28 16:34 發表
原來唐朝個陣開放成咁
咁我又想知到左清朝性愛係咪保守返
民初個陣社會對性好保守
咩父母之命,盲婚啞嫁
三從四德之類等等
因為睇好多電影清末民初個陣
社會好封建,守固
唔知對性既保守又係咪咁樣保守呢: ...
其實係由北宋開始的
歷史因素就係當時面對西北面的遼、金入侵
而 D 士大夫諗唔到計俾皇帝鞏固國力 / 加強軍力抵禦
於是呢班 "學者" 當中有人就提出 "滅人慾, 存天理"
指出女性必須 "待字閨中", 同壓低女性的地位, 例如女性不可再受教育
並提出女性做一 D 引誘男性的行為是不符禮教, 包括向夫君提出行房要求 的觀念
他們認為這就使男性疏於政事, 引致國力被削
而 "滅人慾" 後使男性可集中注意力於朝政之事, 以鞏固國力

講到尾, 只係呢D無能之士搞唔掂皇帝
搵D女人黎 "出氣" , 起碼話俾人聽 "拿.........我做左野啦"

至於到左明朝同清朝有乜變化, 容後再講

引用:
原帖由 chemist123 於 2007-11-29 23:17 發表
禮記》更有講:"夫妻之道, 有義則合, 無義則去", 即所謂 "合則來, 不合則去"---------個義字好似唔係咁解咖wor!
文言文的用字意思同語體文可以兩回事
再者, 小弟都係引用某位文人 -- 張立 先生的著作內的解釋

前往最後回覆