上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
2.2k  623.8k

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-11-10 19:56 發表 查看引用來源

第七場八匹馬參賽,實力接近,預期兩三個馬位內過終點,不易刪馬,賠率亦反映,很平均,若第一匹要刪就舞林密碼,上次上千四衝刺普通,暫似路長,現在卻是大熱位置。自勝者強季內初出負頂磅加上路短,上季受讓磅下負於綫路之星,今次更要 ...
綫路之星只怕係上到呢個分孭134磅可能又係位置 同埋腎虧潘條友騎馬真係一時時
聽日跑日本女皇杯 賭日本馬唯一要彈就係排位 除G1外其他場次都要跑前一日先有排位 度馬時間唔夠 而又泥地賽難賭之下就揀除女皇杯外另一場兩歲賽黃菊賞跑內彎二千米 七隻之中鬼佬騎師已經四隻先劃走三隻土炮 餘下四隻之中李慕華嘅緣牽世紀兩場出賽都係札幌水準成疑  而第一次山長水遠過嚟京都大場跑個輸送又係一個問號 放棄 先揀莫雅嗰隻勇天神 單係騎師一樣升呢唔知幾多倍戰力 父系仲要係佢經手拍檔滿樂時 路程適性肯定更合 餘下兩隻搏Q嘅話就揀人馬曾經合作贏過嘅奇蹟劇目

戲肉女皇杯跑外彎二千二米 三冠馬后自由島唔跑呢場而直接上日本杯向春秋分挑機形成呢場馬係大混戰 衛冕嘅吉典娜一早搵定莫雅心意明顯 跑返馬女賽事卡士高一皮 首選 Q腳方面幾難搞 最後都係信鬼佬 就係搵馬昆嘅金輝佳作 上年無跑三冠系列但喺其中一場預賽G2玫瑰錦標入Q至少證明有能力 今年年中同馬公跑嘅目黑記念入P 跑返嗰場水準加埋換馬昆上去已經夠做 三選方面喺三歲馬女埋手要左豎琴巧姬 三冠系列撞正自由島獨大唔好彩但全數入前四其實幾準 不過明顯要二千至哩半先係首本路程 練馬師友道康夫喺大賽成績標青而川田又贏過呢隻 黑馬

腎虧潘真係好命水 布文墮馬咁就抖兩個月 繼續星期三賽事 何堯復出師父方仔幾乎俾哂馬佢跑
第二場三班一千帖木兒繼續正面睇好 老對手財才個分差唔多 Q腳搏下今季初出嘅浪茄仔 上從化係咁磨而本場雖然得八隻跑但至少三隻子彈快馬搶放 留後一兩格形勢有利 搵得巴度上去未必遊馬河

第七場腎虧潘繼續騎神虎龍駒但初上二班又初跑谷戰又初上1650氣量估估下 幾個不利條件如成熱就對賭攻擊 四平八穩當然係百勝名駒 同程七戰只贏一場但有五場入Q 張生話齋串QT唔加佢違反數據 另一隻上緊嘅喜蓮勇感上場檔位原因焗留後面返嚟唔算差 原本俾布文但墮馬傷左益周仔 呢場都有幾隻放頭例如電訊巴打 幸運傳奇 大衆開心 瑪瑙呢啲拉散馬群幾好跑

第八場何堯騎出事嘅喜至寶原庄配搭再戰同程 方仔繼續支持間接表明唔認同嗰次倒屎執法 好檔而B欄轉彎入直路貼欄十隻都有八隻飛出去更有利 對手之中合夥雄心上場買中Q 小霸王之後再贏可見實力 追開就唔俾佢停

尾場超超比上場久休復出咁贏法呢場應該一枝獨秀 至於98場次終於入Q嘅論文似乎係受惠於變化地 倒不如搏返條翻版Q搭波爾多算 反正睇落有步速

星期日嗰三場國際賽預賽短途同一哩全無賭頭 主力睇馬會杯嗰場幾均勢

星期日大賽日
第二場二班千八龍船狀元主動跑法幾靭 首選 Q腳方面同舟共濟去黎昭昇後KEEP住忠心 腎虧潘攞返嚟騎難飛
第四場二班千二腎虧潘兩隻騎開嘅威力奔騰同驕陽明駒同場結果佢都係要返威力奔騰 始終近績穩定又成日追一段但驕陽明駒早已經俾艾道拿試閘而神仙間唔中都俾艾道拿搏馬 呢條Q熱食都拎去過關
第六場三班跑二千 形勢混亂就扒下冷買兩隻內檔馬 其中一隻係博才 明顯係非常尺寸要留得好順先有威力 上場後上從化做功夫試埋千六大閘 霍阿仔又夾檔 首選 Q方面老苗遺產常拼常勇轉去馬王輝後兩場跑得接近 喺愛爾蘭已經跑過二千米入Q路程不成疑問 三檔可以守好位 黑馬

第九場G2馬會杯二千米 全場最高分嘅將王都係季中打後先有嘢睇 布文傷左換蔡仔其實分別不大 目標估計都係季尾爭取遮打杯三連霸 基本上呢組馬去到香港杯香港瓶面對歐洲隊同日本隊都係捱打 所以變相呢場係目標 首選錶之五知 明顯越長越好而告仔深知正本戲幾乎陪太子讀書 有理無理呢場搏左先 次選直線力山 正宗中距離千八二千馬 跑幾場逐漸上力 何堯攞返嚟騎更可信 三選方面喺型佬全嗰對之中要返發財先鋒 始終係本地評分全場第二高分 因為未贏過G1 孭返123磅變相最賺磅 比起上場孭135磅好跑好多 上場不過輸三個馬位唔算差 抽8檔幾乎肯定放頭 無馬搞佢嘅話以佢主動跑法要入前三非難事
PS:鴻兄點睇第十場摩仔七十幾萬澳紙買入 魔頭練過嘅花果猴王

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-11-19 20:56 發表 查看引用來源

今日身體稍不適,大部份時間在床上看賽事,現在才精神起來。

先回應第十場,跟試閘表現必敗。花果猴王外地七戰兩冠,賽績可以又不算吸引,試閘例慢閘,末段有反應但不明顯,似好非好,今日沒有慢閘但演出比試閘差一截,期望有四至六 ...
不過都係嗰句杯嗰場正本戲呢組馬肯定炮灰 至於一哩 兩隻美麗撼得咁勁反而可能益左以逸待勞嗰支鎗 加州星球今場之輸可能步當年步步友一出頂磅贏馬後國際賽無以為繼嘅後塵
星期三賽事
第三場四班1650第一組 馬梟雄 協奏曲同但求快活呢幾隻前置馬同場估計有步速 再追獨角獸 上場97場次留得太後力追不及 復操後方仔少有整多個大閘力磨 返到谷戰主場不容再失 對手之中嗰場跑第三嘅大登殿去白頭佬後開始上升 暫時都係此程首本
第四場四班一千 同上星期三班同程差唔多形勢 又係有幾隻快馬在陣例如鑽飾翺翔 龍東傳承 電路七號 連初出新馬盈笑試幾個大閘都係放頭 當然向中置後上馬埋手 先要白頭佬嘅超額認購 始終跑呢個路程準又夾巴度 檔又適中 另一隻賺步速係奇寶 無乜前景係得谷戰一千千二可以爭功 純跑形勢際遇追一段
第七場亞機拉又排外檔內側見電子傳奇 步速形勢對降班而臨又有一檔好位嘅總理有利 季初嗰三場二班跑得唔差 減分成功後即刻上從化做嘢 涼瓜重掌帥權係時候郁手 Q腳錶之量子 上場千八全程三疊望空都叫有段追下 呢場有步速隨時變身

尾場三班千二廢柴騎師上場137場次跑隻鈁糖武士可以用連環不幸嚟形容 際遇好少少已經有P 師傅繼續俾佢騎真係要醒定 嗰場馬大熱瓜左嘅勇威神駒望空前置始終唔係最好跑法 結果首度呢個路程甩前四 何堯攞返嚟騎加埋二檔可收復前失

香港國際賽正式名單
瓶 12隻
香港:將王 多巴先生 錶之五知 當年情
日本:大帝 吉典娜 輕風飛 生活格調
愛爾蘭:熱心
英國:風東來
法國:真強
美國:勇兵奮起

短途錦標 11隻
香港:金鑽貴人 維港智能 福逸 速遞奇兵 好眼光 韋小寶 幸運有您
日本:消暑樂祭 加市冠冕
愛爾蘭:教化寓言
英國:喜菲皇女

一哩錦標 14隻
香港:金鎗六十 加州星球 美麗同享 永遠美麗 遨遊氣泡 安遇
日本:神志勇進 匯兩川 野田小子 秀逸小島 神姬
愛爾蘭:大開羅
法國:本族主義
新加坡:林家準將

杯 12隻
香港:浪漫勇士 發財先鋒 直線力山 知足常樂 龍船狀元 斛斗雲 健康快駒
日本:滂薄無比 先見 利森名園
愛爾蘭:盧森堡
法國:地平流金

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-11-22 20:03 發表 查看引用來源

金鎗八歲蓄銳避免次仗併發症明智,不過加州星球只是即將六歲,多數馬王級名駒第三仗或第四仗就回來,與步步友遠征有隱傷不同。

今晚第三場四班1650,獨角獸及大登殿正路,賠率就乏味。大登殿上次蝕更多而追勢比獨角獸好,不過 ...
廢柴騎師家陣只識得守好位 抵你中建測
星期日心水789場另外講日本杯
第9場三班千六 報名出嗰陣其實無乜點為意呢場馬 排位後再睇步速似乎禪勝輝煌仍然有形勢可賺 上場雖然贏四班但孭頂磅都彈甩後面反映進度繼續向上 跑法又機動 對手之中搏下同馬房威龍系朱生新PP嘅勁速威龍 兩星期前初出都係得十倍W飛反映有部份人對佢有信心 可惜直路重重受困最終跑第五輸個幾馬位 熱身一場後升火待發 希威森分身乏術就轉MR.BEAN可能更好 14檔多數三疊生位縮後追
第8場二班千四呢場希威森又有兩隻騎開 最後隻九五赤兔韋賊就問方仔借徒弟減磅 呢十磅對跑法簡單機動嘅九五赤兔嚟講係好大助力 至於希威森繼續騎嘅晴王三星期前嘅142場次個一檔害左佢但用力唔多當試大閘 呢場出馬唔多搵位上應該相對容易
日本杯方面成買少少指定位置三重彩睇馬算 自由島 春秋分複膽一二搭鮮紅葉指定第三
主題賽事贊助杯賽跑一班110分千六 兩週前相同分數一班千四有四隻再跑 但各自都跑盡 都係向輕磅馬埋手 就係三週前142場次同程分列一三越駿歡欣同桃花雲 以嗰場走勢論桃花雲孭頂磅腎虧潘hea騎都有第三 整體表現更勝越駿歡欣但再抽最外檔 機動性就無越駿歡欣呢啲可以跟前守好位咁好 至於嗰日G3婦女銀袋倒灶嘅新力高升 雖然有部份時間係望空但當時孭118磅整體上仲係失望 何堯雖然攞返嚟騎但孭130磅要讓前述嗰兩隻12至15磅 可爭不穩

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-11-26 16:59 發表 查看引用來源

建測群英跑出,可惜紅海勁騎得不夠好,左片右片失Q。

剛才主題賽事贊助杯賽一班110分千六,可能你記得我上次賭增有中華盛景Q,今日放棄後者,因初跑千六,取回上仗失望的新力高升。另一匹自然是進步中的越駿歡欣,結果一匹殺三匹 ...
雪茄鄭成手馬 自己又失敗 唔搏久休轉倉但操足木火兄弟 雪茄鄭睇嚟今季應該OK 連埋今日已經5W而且仲未贏五班

引用:
原帖由 月影偷情 於 2023-11-26 20:39 發表 查看引用來源
禪勝系😁愛駒👍🏻必博…
禪勝系再嚟寶駒星期日跑泥地千二 呢啲又係得泥地出路
星期三賽事

第二場三班一千 近年三班谷一千編得幾密 兩星期前同班同程贏馬嘅財才今次加十磅 贏面無咁大但入位唔難 搏佢唔入Q 先要有起色上場中嘅平常心 縮落嚟一千係有落腳唔夠快風險但隻馬既然跑得返無理由飛 MR.BEAN 仲操幾課相當重視 Q方面英雄豪邁今次個一檔呢個天然包廂位比起上次最外檔形勢截然不同 係平常心最大威脅

第三場四班二千二 步速變幻莫測 冒險啲再追架勢奇爸 今季總算正常出賽不過次次都得個近字 紐西蘭嗰邊已經跑到二千而父系小法寶有長力根據 大幅跳程上二千二加上同主小霸王同晚出 呢場有偷襲味道 Q腳方面諗一輪最終都係要返三班不足四班有餘嘅得勝多

第七場三班千八雖然得十隻但形勢一啲都唔單純 成場馬真正劃得死個人認為係初出未夠嘅駿河灣同埋無千八長力根據唔明雪茄鄭要出呢場嘅好如意 衆矢之的超超比今次兩大難題 增程同133磅 上場嚟睇贏得唔算輕鬆似乎個分有啲阻力 今場預期成熱寧願放棄 搏半冷就要威武勇駒 近五戰四W而上場雖然係四班但孭頂磅135都贏反映狀態fit 升班白頭佬俾徒弟都要搵下使費 Q腳方面諗左一輪最終揀天寅合一 近仗贏馬上名都係谷戰尤其千八最好 跑返上季輸俾當年情嘅水準仲要孭中下磅難尋敗理

尾場二班千二 明心知遇唔係退出的話156場次包括佢就有八隻再碰頭 多左兩隻喺谷一千贏馬加分上嚟跑嘅電氣騎士同四季醒 首選當然係呢個路程已經五W嘅小霸王 留後衝嘅威力可能比中前置更強 只加多五磅孭124磅仍然有利 Q腳方面屬意嗰場諸多意外跟跑而回嘅雪勇神駒 都係谷戰拿手而且換上獵人成嘅影子主帥麥道朗 發揮上必然好過腎虧潘 今季三戰全部食悶棍以余伯性格鬥志不成疑問

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-11-29 19:55 發表 查看引用來源

第三場四班二千二,架勢奇爸路程有變數,博多次無妨,我個人放下了,目前賠率偏熱。得勝多上次二千追過慶萬家入Q姿態好,也壓倒今次幾匹對手,檔佳,頭馬之選,慶萬家也有好檔亦有路程根據,今季再進,可一併兼顧。冷門可考慮香港精神, ...
電氣騎士埋門成大熱仲入Q好似有先知 星期日減注算

第六場泥地二班千二預計大熱係年少有威 無疑呢個路程好勁但型佬全過往好多馬似佢師父神仙咁 第一季贏得勁但第二季就跑唔返 啱啱隻實現夢想又一例 都係向有分頭馬埋手 首選泥王禪勝寶駒 呢場雖然得十隻但單係精靈勇士 時時滿意同量化歡騰呢三隻快馬在陣估係快步速 當然向禪勝寶駒呢啲後上馬埋手 Q腳方面威力奔騰初跑泥地但睇11月頭嗰個1050米泥閘所見場地未有乜嘢適應問題 同樣賺快步速

第七場泥地三班1650 上星期出賽跑梗頸四嘅魅影獵飛其實嗰場非戰之罪 縮落嚟千二落腳唔夠頭三馬爆 隔一星期匆匆再戰雖然抽最外檔但隻馬已經證明留後追都得 麥道朗跑左場應該知點搞 Q方面精彩動力三戰泥地全入前四場地性能突出 前仗贏同程而上場谷千八無影 呢場隨時回馬槍
第八場三班直路賽 首選繼續攻頂 跑直路賽始終係最拿手好戲 Q腳方面光頭蘇一對各有可取地方 萬里飛至今季狀態起得早 而同程曾經試過排近內欄仍然可以後追贏馬上名 同馬房爵登呢隻出自古摩軍團嘅水貨就勝在可以跟前而抽近看台11檔算有利 上場第三無威脅仲要減分已經知隻馬材料有限公司 只係腎虧潘唔放手睇都想盡快贏馬交代

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆