上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
2.2k  623.8k

星期日跑有馬記念 就係傳統跑馬王嘅日本版 不過今屆有馬記念邊隻贏都威脅唔到已經退役嘅春秋分喺本年日本年度代表馬嘅地位 春秋分唔跑形成呢場賽事係混戰格局 揀三隻鐵角互串加三重彩 小弟揀呢三隻有個共通點就係全部無喺上個月嘅日本杯跑過 第一隻就係喺天秋入Q嘅駿天宮 嗰場諗住二千會短估唔到殺入Q 幕後知道春秋分跑日本杯就索性收埋等呢場 跑返二千五路程啱哂 橫山武史有過一場經驗估有更好發揮 第二隻就喺凱旋門跑第四嘅遊遍汪洋 當日強手林立不被睇好下殺入第四刮目相看 返日本後距離今場抖差唔多三個月休息足夠 而今場仲有兩個利好因素 其一係中山馬場跑七場全入前三 其二就係騎師池添喺有馬記念贏過四次係全組騎師之中最多 數據上不得不揀呢隻 至於第三選向三歲馬埋手 本場三隻三歲馬最後揀扳到用莫雅嘅本年東京優駿盟主鍵琴高奏 下半年跑得一場就係三冠尾關菊花賞 以一隻三歲馬嚟講久休無熱身情況下一出就跑三千米難度非常大 入Q係實力表現 隔左兩個月休息跑返二千五加埋莫雅係第三勢力

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-12-23 19:23 發表 查看引用來源

跑星期六兼冬至翌日,難趕刨馬出文

第八場歡樂至寶連番失望,但仍難以相信不高過五捷的我為您,ROY兄死心不息得回報,只賭位置Q單棍拖中穿甲戰鷹,我揀不到,事後看後者表現有點似星運少爵,縮程馬試閘路短似不多但真跑見威力。 ...
如果聽日跑隻風繼續吹或者拖到 但雪茄鄭又真係 隻晴王又一次失望 要暫時斬纜 另一邊同舟共濟爆左缸 獵人成九成九掃😑
拆禮物日賽事
第三場二班泥地千二 好多揀唔落手連隻年少有威都洩哂氣 月頭同程贏馬嘅平海歡星今場孭頂磅亦不考慮 嗰場馬分別跑第五同第八嘅上駿之星同禪勝寶駒就係今場選擇 尤其禪勝寶駒嗰場跑得毫無誠意 呢場馬少形勢有利得多 再追多次 至於上駿之星上場個一檔幾不利 呢場4檔可謀定而動
第六場四班泥地千二 預計大熱應該係月頭217場次同班同程贏馬嘅荷花之星 但加左磅到133再抽10檔難度大增 對賭攻擊 本來嗰場跑得唔差嘅伶俐驫駒係其中一個選擇但今場個一檔可能害左佢 上場就係咁重重受困 反而九日前252場次澳華威威同佳尊三當時形勢更差結果都有段衝下一齊返嚟不過輸三個幾馬位 輸完一場可能仲好分點解唔搏?
第七場四班千六 先揀雪茄鄭隻富起來 出自中距離好手大和主將起碼要一哩路程先有威力  199場次同程排檔好啲已經有嘢睇 之後操練持續加壓又做埋大閘 賀銘年無乜實力馬喺手必用盡心機跑以防腎虧潘布文一個唔該搶左就無謂 Q腳方面智勝龍同樣狀態跑起 9日前同程麥道朗唔想塞車所以出彎入直路飛出去無可厚非 呢場排七檔而對手仲水過上場 再入位唔難

第九場三班直路賽 三週前同班同程貼攻頂萬里飛至同爵登 結果爵登塞車 攻頂嗰場贏馬但個分開始有阻力 仍然會拖Q但加左磅贏面應該無上場咁高 爵登換希威森抽近看台11檔睇有無法子跟前啲 論馬仍有一爭 至於嗰場跑第三嘅幸運之神喺大漏閘之下咁都追返個第三都算犀利 今場抽貼看台14檔估計唔漏閘情況下應該係放頭嗰隻 睇起步

星期五晚谷戰方仔似全面搏老命
第二場五班千二隻九秒九唔明上場點解會望空跑 明顯一望空就交唔出應有水準 換布文再抽好檔收復前失 最強對手當然係燉馬馬房嘅晉神 落到五班惡過老虎 又抽好檔田雞停賽換巴度影響有限

其他待續

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-12-27 22:08 發表 查看引用來源

竟然星期五晚有馬跑......

九秒九意圖切入一疊,當可以切入時又怕被封,一直在一疊半,形勢不算理想但也不太差,難判斷是跑法錯誤或評分壓力,看賠率。晉神及錢途光明上仗也與九秒九同場分列亞季,頭馬鑽飾璀璨及第五妙玲瓏其 ...
九秒九就信布文 第七場隻爆熱本來11月嗰場就係搵佢搏點知之前場次墮馬 不過睇隻馬沙田啲地完全唔識跑 上季跑嗰場谷戰1650追得唔差 落返嚟千二對手差天共地 十檔都要揀 對手之中有財有勢都係正路之選 QT加多隻穿甲鷹 國際賽日嗰場千二算跑得幾好 輸俾第二嗰隻星運少爵不過兩個馬位 返嚟首本路程檔好換埋麥道朗吼實

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-12-28 22:30 發表 查看引用來源

第七場頗接近,爆熱上次泥地千二看似出頭贏得而末段減弱,機會馬而未至很有信心。有財有勢連番追近屬正路,同場一代天嬌及勇威神駒曾與之同場而輸些少,都接近。穿甲鷹勝在田草表現不差前後減5分回谷草。炯炯有神檔劣有追勢 ...
不如話高佬新hea練 除非福逸或者強國潘啲馬
繼續三日一賽 直到13日嗰個星期六之後
第八場腎虧潘又搶綠色好運 久休新鮮感搏左一場係咪會走樣唔知 注定成熱門棄不足惜 集中睇國際賽日234場次 潮州精神賺哂形勢而僅僅贏 加到135頂磅止於一位 嗰場入Q嘅朗朗乾坤相比下初跑千四殺入Q更搶眼 係唯一不明田雞走左去騎初出嘅爆笑 但麥道朗暫別戰仍然正路之選 半冷心水就係嗰場跑第十嘅滿歡笑 其實跑得唔差只係直路重重受困 望空得嚟上三波加速但人地已經開行五波極速 不過輸俾頭馬兩個馬位多啲至少證明隻馬三班必夠 艾道拿再騎難忽視

尾場另一組三班千四韋賊嘅馬林俾田雞可能仲好 14檔可以一條心飛出去大外一氣 四星期前同程全程望空返嚟都係輸個幾馬位 之後上從化改變操法頻頻落草地 班德禮就刑滿復出韋賊都唔等 估計搏埋呢場再作打算 Q方面一定美麗近期算準 千六落返千四賺級數加上二檔好跑 神仙啲馬唔怕密密跑 賀銘年少有嘅基本座騎要再入位唔難做到

戲肉G3華商會杯待續

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-12-30 23:11 發表 查看引用來源

真感上季在高伯新手上輾轉三捷,算是逐漸養好,今季更復現最初的能力。高伯新早期反而可能過度壓迫真感,所以一早有好表現而每況愈下,高伯新後期不少馬如肥葉馬,一好就散。

華商會盃一場,儘管看看加州星球有否起色,投注就2- ...
華商會杯就搏加州星球唔喺度 美麗同享同健康愉快得益加州星球出嚟磅位下調好有利先揀 其他五隻之中本來神虎龍駒好fit但蝕分蝕到暈 上場贏馬認為係中外欄場地好跑 呢場雖然孭115最輕磅但同美麗同享健康愉快相比就微不足道 寧願要返無跑國際賽同樣受惠加州星球出嚟跑嘅紅運帝王
PS:鴻兄提到董事杯其實我都講左好耐 三冠應該要改革 太多一哩分級賽 尤其董事杯同香港一哩差個幾月 重要性低左 話明三冠應該有難度 覺得將董事杯改跑谷千八係最合適 可惜大機構係投注額至上

繼續三日一戰 跑星期四主力睇四場千二米
尾場嘅二班形勢最單純 212場次同班同程前三馬小霸王 電氣騎士同嫡愛心再交手 其實三隻表現可以用不相上下嚟形容 小霸王只要有步速肯定有段爆 雖然加到130磅但馬fit 電氣騎士嗰場前兩段放得快返嚟頂到Q都唔簡單 換田雞可能做好留放 嫡愛心繼續一檔但今次跑A欄要睇艾道拿走位 論馬仍有力一戰
頭場四班第二組退出同得寶得八隻 一半馬匹明顯欠競爭力 都係1345呢四隻撼 當中皇帝英明有好檔而韋賊擺強陣 先揀 其他三隻之中郎善好施貴為南三馬加到135磅檔位外移 機會無上場咁高 城中勇士就要彈馬房安排快功夫少 雖然埋門有大閘但以獵人成一向辣操手法嚟講唔尋常 所以餘下嗰隻無限美麗執到二檔就成為Q選 初出同程半途望空出彎蝕咁多位都追返個第三肯定有能力 MR.BEAN手風順一定要拖
第二場四班第一組整體水準仲差過頭場 韋賊強陣之一嘅新幹線慢慢入局 季內四戰除左場1650路程不合外其他三場都有段追 上場個第二雖然對郎善好施無乜威脅但都證明馬開始嚟了 41分估計寧願四班跑輕磅去搏 Q方面燉馬馬房隻旅遊高球擺明跑形勢 上場抽11檔未跑已經知輸梗但只輸三個馬位唔算差 呢次個二檔形勢截然不同 艾道拿跑左兩場應該知點跑
第七場嘅三班韋賊擺美麗第一雖然有一檔反而唔睇好 隻馬跑三場似乎得一招單騎領放係最大殺著 上場對錶之銀河教留但又係得咁多 呢場仲要多埋好友心得八駿巨昇放頭更加難跑 先要上星期五入Q嘅一代天嬌 立心留後爆一段原來係最好跑法 呢場咁多放頭馬有快步速更有利 Q方面揀正氣青驅 BOXING DAY嗰日初跑沙田算唔差當試大閘 返嚟首本谷千二又好檔必拖

繼續三日一賽 三場心水只寫戲肉嗰場G3
另外兩場噏馬名算
第五場搏光頭蘇馬房Q
尾場紅愛舍搭桃花雲
第七場G3直路賽預計維港智能狀元及第呢啲喺前面放步速估計快 繼續向後上馬埋手 白頭佬一對威力奔騰同賢者無敵都係跑後追而本場得九隻跑搵位容易 先揀呢條馬房Q 第三選就喺韋小寶同包裝必勝之間選擇 考慮埋檔位同孭磅差距跑法 最後揀包裝必勝

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-1-7 00:38 發表 查看引用來源

尾場千六亂局,舞林密碼上仗大後上力鬥神虎龍駒,改跑法表現進步,實力有證明,增程則不詳。新力高升雖連番失望但上仗第四仍實實在在壓倒桃花雲,第三的越駿歡欣再出補中,加上頭馬中華盛景重回千六抽好檔亦有機會。

另講兩場 ...
新力高升同舞林密碼都係跑追 但兩隻孭磅差距11磅 二揀一玩三重彩嘅話寧願要舞林密碼

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-1-7 19:26 發表 查看引用來源

最後由上次不夠舞林密碼衝的驕陽明駒贏,而且賠率與賽績不成比例,二三四名只屬中堅以下份量,似乎有一堆馬刻意遠離應有水準......
舞林密碼走嗰個位必死無疑 但都覺得跑千四可能最好 下個月場二班千四安排無錢杯著褲城九成九配合去出賽增加收視 至於新力高升跑前已經唔睇好 今日雖然利放頭但馬超班嘅話係唔應該受呢啲限制 隻馬要暫時斬纜

星期三只講兩場千八

第七場嘅三班服左雪茄鄭搞隻多多勇駒有一手 依家上返嚟68分同初出比仲係低分 跑法留守中後仍然有利 Q方面波爾多個孭磅終於落到130樓下又有競爭力 用埋布文減少死磅 由二千二落返嚟千八點都好跑 三重彩加多隻個分有阻力靠一檔賺形勢嘅中華英雄

第六場G3 一月杯有幾隻馬喺上個月嘅國際賽跑過 首選知足常樂 上季尾初跑谷戰同程田雞走位不知所謂 輸唔遠證明場地啱跑 香港杯嗰場全無機會但都係輸俾浪漫勇士盧森堡呢啲老虎兩個幾馬位可以接受 落返嚟谷千八對手大幅減弱仲要有安遇呢隻高分馬報只孭標準磅有利 搵定布文跑法又主動 應該可以贏返場G3 其他馬方面斛斗雲喺香港杯跑第七不過輸四個馬位但跑得贏發財先鋒利森名園已經算勁 係個檔抽得差不過呢隻馬今季初出嗰場沙田千八留後啲衝得仲勁 唔排除好夾MR.BEAN 今場只孭115磅有爭勝本錢 三選喜蓮勇感 計馬就FIT何堯明知隻馬115都要超磅騎唔需要懷疑戰意 只係上場贏嗰隻叫勇猛神駒而呢場對手比上場強 感覺無冠軍相 拖QT比較適合

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆