上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
2.2k  623.7k

星期三主力睇第四場 其他嘅求其噏下
尾場二班千二又係睇檔做人 一代天嬌繼續有好檔雖然上二班都難以睇輕 對手之中傑出漢子明顯有其他馬幫手做cover先發揮到威力 今場有電氣騎士四季醒呢啲開路會好跑
第六場就係精算暴雪同錶壇精英單打獨鬥格局
第八場獨角獸同都靈福星都係近績穩定 尤其都靈福星抽著11檔更有利佢後追

重心第四場四班千二第二組 駿寶退出補入晉神排埋個一檔連運都有埋 雖然已經8歲但今季嚟講退化幅度似乎唔算大 兩個幾月前五班同程幾乎殺低今次又同場嘅九秒九 睇嚟燉馬馬房今季有心用哂佢 對手之中另一隻神炯炯有神季初四班爆左劑之後幾場得一個P算失望 仲要有幾場有票數最終馬主拉倉 獵人成接手啲操練當然辣到hihi 可惜布文停賽俾返當時贏馬嘅田雞 仲落返四班明顯佔班利 獵人成務求省招牌心意明顯 三重彩腳加返呢個路程首本嘅九秒九

跑星期六 最高班嗰場第九場無乜賭頭 馬林撼競駿輝煌格局 尤其競駿輝煌神仙決定唔安排跑打比明顯留以有待 只係由麥道朗換田雞唔知效果如何

第二場四班泥地千二 再追澳華威威 明顯唔係智弘大師可以發揮到嘅馬 換返熟手嘅巴度而本場有幾隻放頭快馬必有步速 除非場地不利追另當別論 對手之中火神神樂以上場同程走勢呢場機會本來唔錯 但對呢個馬房唔敢抱太大信心 呢個黎昭昇感覺名大於實 倒不如要返之前同程入圍而上場田草都係輸俾快狠準嘅實力哥 快狠準之後再出再贏 實力哥揸住呢個績返嚟泥地千二贏級數

第五場三班千二等埋發叔杯 告仔出夠三隻其中兩隻抽二三檔估計步速都係連連有盈放 另外電子傳奇排一檔可能頂一頂連連有盈 所以首選向後上馬埋手就係特別美麗 一落返千二幾乎連華麗再勝都劏埋 型佬全家陣可用嘅三班馬唔算多 部署特別美麗落返千二搵食都合理 Q方面高進明駒到依家跑法仲未定型 雖然腎虧潘贏過但係放頭 上場同程無cover都輸唔遠 今場個六檔算好跑

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-3-16 17:09 發表 查看引用來源

第九場二班千四,馬林在三班贏馬姿態已覺辛苦,升班與原班馬磅位差異不大,個人覺得一位已足。神虎龍駒贏馬一場,佳運財、九五赤兔及舞林密碼同場短距離落敗而壓倒增有,反映此三駒當跑法正確時實力仍強,佳運財其後繼續有穩定 ...
競駿輝煌睇嚟仲有得上 雖然係阿加汗出嚟咁快兩W好勁 舞林密碼似見哂 至於九五赤兔上場後停操十日 今日出返嚟表現還可以但睇嚟隻馬無進步 發叔杯嗰隻樂滿貫咁嘅績都係唔夠十倍W開跑 點玩

星期三第五場老牌杯賽紀利華木球會杯 首選包生隻花好月盈 四檔跟守好位相當易跑 Q方面多多配合明顯谷戰特佳 近兩場沙田遊馬河後返嚟首本路程又一檔 加埋又拆組水準進一步拉低變相機會提升

第六場仲未對架勢奇爸死心 衰在跑法被動成日吱吱左左 只要際遇好啲起碼有上名 Q方面呢場唔少馬近績普通 焗揀腎虧潘嘅耀寶駒

第八場再揀開心勇駒 雖然排最外檔但換嚟分頭 上場後另外兩隻自己友再出又串Q 仲要返從化做嘢無理由唔揀 對手之中建測羣英成為今季希斯招牌馬 對上四場谷戰三W一P 雖然返三班但都係當初插班評分左右水平 上場係贏得險但當時孭132磅壓力不小 今場孭120磅好好跑

尾場三班千二撼天鐵翼有好檔 機會比上場提升 至於鈁糖武士雖然有一檔但呢排密密跑 隨時有走樣嘅可能 反而有財有勢今場之前有三星期時間休息 體力上必定比鈁糖武士優勝 不明係風繼續吹 以今季兩勝沙田千四嗰批對手同今場比差一截 跑C加3欄去到尾場中外欄場地可能仲好追

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-3-20 19:58 發表 查看引用來源

第五場四班千二選擇相同。花好月盈上仗檔劣仍追回第三,前仗贏馬而蹄下敗將連環補中, 今次好檔而對手弱,贏面高。多多配合正路腳,上季評分低時田草較好,目前只能鬥谷草對手,勝後翌仗劣檔追得不俗,換上一檔大約等於宏才加分 ...
腎虧潘跑親呢啲賽事實有嘢令人嘔血 成9日見贏唔到就hea下hea下 如果佢生在英國佬主政馬會年代肯定釘牌

星期日戲肉打比最後先寫
尾場講先 手機錶霸方興未艾係正路之選 升三班而布文睇嚟係做唔到123磅焗換田雞 Q方面布文繼續騎縱橫天下但再加到頂磅又最外檔止於三三四四 至於友瑩仁同樣升班不過檔位外移 搏好分啲就再追鐵金剛 上場受讓馬林十五磅都輸但都彈甩其他馬 馬林再出二班入Q反映鐵金剛喺三班必夠 換艾道拿分多幾蚊
第九場三班突分千八米繼續追常拼常勇 已一再證明跟前跑效果仲差過後追 落返三班突分賽事出埋王牌再預麥道朗跑 戰意唔需要懷疑 Q方面喺桃花雲同包裝旋風之間揀後者 主要都係檔位問題 同埋上場贏完不良於行但隔左五日已經出嚟應該影響唔大 跑法上可以跟前比桃花雲要後追有利
第八場一班讓磅千二 嫡愛心上場一落返千二即追 贏得乒不血刃 殺得低錶之銀河喺短途個評分估計仲有得上 對手之中白頭佬嗰對傾向賢者無敵 一嚟腎虧潘 二嚟嗰場對嫡愛心表面無威脅但當時重重受困只跑最後百幾米就已經反先威力奔騰可見沙田千二同樣勝任 上場直路賽又係打困籠先俾緊張大師偷雞 呢場白頭佬專程叫薛恩搭單騎埋唔似陪襯
戲肉打比 個個實會吼住燉馬馬房隻大至尊 上場雖然對手唔強但喺香港初出跑二千就彈甩贏係贏得有說服力 抽10檔更好 唯一挑剔當然係燉馬馬房keep唔keep到馬嘅氣勢 當然如果只在乎呢場嘅話問題不大 腎虧潘雖然夠仆街但呢啲大賽場合實會用盡心機跑 神仙一對就秤先安騁 二千長力早已證明但偏向均速 如果鬥爆肯定唔係大至尊嗰皮 經典杯跑完即刻上從化 而試千六大閘教留 睇嚟神仙係立心想留住衝一段 莫雅騎左一次知點發揮 至於驕陽明駒有啲似當年首飾太陽 上場對著分數低一截嘅禪勝輝煌僅僅贏 再加程二百更難睇好 第三勢力搏冷就係超超比 經典杯備戰不足但居然同喜蓮勇感齊到 難怪麥道朗想攞嚟騎 周仔既然得到獵人成肯定必會好好把握

至於日本高松宮記念嗰場G1跑千二 維港智能最多三重彩腳 係睇今日仲有無雨 有嘅話機會相對提升 至於主隊方面睇好奈村佳盈 賢德之君 冷門心水就係豐哥拍社台呢個老牌馬主嘅真炫美

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-3-24 13:58 發表 查看引用來源

打吡一場,上次講過,大至尊贏馬姿態比起安騁贏三班還要好一截,燉廄馬捱多一場一般沒有問題,雖則情感上不想其奪標,但條件則有。驕陽明駒及禪勝輝煌上仗拋開第三的安騁,前駒遲望空發力而追及,後駒改放為留效果佳,增程二百雖屬 ...
估唔到伍仔呢場兵行險著 叫嘉應快放搏走甩差啲得手 但燉馬馬房就係咁好命 相信魔頭都未必咁部署落地第二場就贏打比 呢場大至尊係發揮得好 就算唔鐘意燉馬馬房同腎虧潘都係咁話 至於古摩另一隻走出嚟嘅難以置信都唔差 等皇太后杯啦

星期三睇下半場 集中賭韋賊
第六場四班千二第二組 皇帝英明搵智弘大師減磅而臨 係會預難發揮但呢十磅助力實在大 最強對手就係叛將多利神駒 轉光頭蘇後終於有場似樣嘅走勢 亦證明黎昭昇名大於實 今場仲排一檔更好跑
第七場三班一千 預計成大熱應該係韋賊轉伍仔初出嘅美麗第一但跑法得一招放 加埋前廄友天火同人執最外檔隨時出現鬥燒攬炒嘅可能 要返兩隻可以守好位嘅英雄豪邁同埋縮程而臨又好檔嘅凌厲
第八場Q又揀韋賊同佢嘅叛將 展宏圖上場雖然贏四班但孭133磅都算輕鬆 今場又有一檔形勢有利 至於前廄友飛漲今季總算正常出賽 近兩場沙田千六追得好 雖然谷戰只贏過千二但MR.BEAN繼續騎仍可信
尾場無時間打 扒冷兩隻初出喜蓮勇略同皇帝英豪

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-3-27 19:38 發表 查看引用來源

第八場我也看好展宏圖及飛漲,另補保險腳浪漫老撾,之前評分高但與東廄包Q馬近,現在已回落接近贏馬評分,其他馬多分盡,或此排到。

另講兩場。第四場,戰鬥英雄上仗排外檔得亞軍,與新貴時尚風趣接近,爭勝要角。三代同心成大熱, ...
燊榮之星落四班理論上好惡 難得獵人成上場俾湯哥試一場今晚又繼續俾佢跑 睇佢點搞 華卓晴個檔同磅換嚟分頭不過上場既然擺頭贏 呢場要佢變返後追唔會係奇事

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆