上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  622.6k

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2020-12-15 10:16 AM 發表 查看引用來源
事後睇返香港杯真係揼春 明知添滿意輸卡士做乜唔買大少少 專心買三隻日本加變魔術三四重彩呢 今勻真係揼春聽晚尾三場心水
尾場共創繽紛預左成大熱繼續搏佢叮 同佢上場一齊跑過嘅維港奔流檔位好得多 單Q搏順意寶 唔係 ...
其實也不易,縱使添滿意必敗,三隻日本加兩隻歐洲,歐洲強過日本,但遠征距離加大失準機會(但非必然),變成混戰,且添滿意插入第四又不能否定。

尾場我的看法不同,共創繽紛不強但在此組且排內檔仍是上風,連續兩仗頭馬都很有能力,仍要選。維港奔流上仗其實早已入二疊,無法趕過三疊的孖寶,應是評分盡;順意寶受騎,由梁家俊變薛恩,且排中外檔,深信會大打折扣。我寧願博健康已穩定的嘉應精英,上次受阻仍表現佳,在此級數高,12檔雖吃虧但快馬不多,用牌仔減磅,有望不需搶也入二疊,若形勢不差則有贏面。另一匹博人和家盛,上仗似有進步,早移出,非單靠1檔,亦希望藉快馬不多早切入。

三班一千,你提供的都很有份量,但樂滿家及富高八斗亦有硬淨賽績,似是混戰,難賭。

12月19日星期日集中評論尾場 另外八同九場求其噏算 無咁多時間 韋賊屯重兵 三場都有揀佢
第九場志在四方跑千六喺三班始終有份量 繼續用徒弟孭磅有利 浪漫組合一場比一場接近 換巴度比起波仔硬淨好多
第八場利害了繼續跑千二 用千四賽績嘅級數嚟屈 邊線份子本來諗共同勝利但12檔得一招縮後追太被動 不如考慮有檔位之利而上次初出跑得唔差嘅王炸
尾場韋賊另一隻創意天才總算有起色 雖然上場係三班賽但際遇差返嚟跑接近嘅第四 上返二班輕磅又一檔 QT好難飛 呢場三隻美麗系計前景睇好美麗笑容 主動跑法啱哂波仔 半冷要今季無乜點買嘅知道必勝 獵人成終於肯俾佢上千四 現時腳法跑一千千二根本係短 13檔跑後追其實更好 塞車機會減低

馬王正式喺今日退役.....
https://racingnews.hkjc.com/chinese/2020/12/18/一代馬王「美麗傳承」宣告退役/?b_cid=EWRNRNC

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2020-12-17 09:27 AM 發表 查看引用來源
12月19日星期日集中評論尾場 另外八同九場求其噏算 無咁多時間 韋賊屯重兵 三場都有揀佢
第九場志在四方跑千六喺三班始終有份量 繼續用徒弟孭磅有利 浪漫組合一場比一場接近 換巴度比起波仔硬淨好多
第八場利害了繼 ...
浪漫組合上仗波仔舞唔掂才輸,換巴度應可反勝兩個馬位。精彩非凡上仗亦被波仔累死,換神蘇,可施回馬槍,有分頭。志在四方兼顧。

另講下第五場,雄龍田草千二連捷,轉跑更擅長的泥地,對手減弱,可再捷,首選。中華威威轉泥地得出路,跑法簡單,亦有力一放到底,次選。超然仍穩定,兼顧。

聽晚賽事又係最尾三場心水
第七場本來想要喜蓮慧星 但11檔跑法受制 上場所見尾段加速力唔算强 可能要再增程 呢場極睇際遇 方仔都開始有馬俾蘇仔跑 肥仔威威似乎泥地真係唔得 上場大敗抹左佢 跑返谷戰又一檔梗好跑 另外南莊加寶呢啲同樣唔會保留 又幾受賀銘年啲硬功
第八場疾風勁草跑同程四平八穩 抽好檔唔需要留咁後好跑 元朗之星上次跑二班千四外檔開個快步速返到嚟唔輸得遠 落返三班跑谷千二憑級數也文也武 好少貼廢柴騎師啲馬 但今次肥文肯繼續俾佢騎 又執埋一檔 好自為之啦🖕
尾場二班千二形勢幾亂 穩陣嘅先要英之星 跑千二真有一手 四檔好跑係麻煩在131磅 但買Q幾穩 上次贏佢嘅金鼓齊鳴嫌嗰場跑得好盡 雖然之後上從化抖但可能從高位回落 尤其獵人成啲馬近年感覺幾飄忽 另一隻有近績跳出世界跑法機動但從未跑過千二有疑點 起碼對手上比一千强一截 帖木兒一連三場谷一千贏得精彩 千二跑過場泥地唔算差照計此程都可以應付 換蘇仔更具殺傷力 冷門再要公証福將 多跑之下開始上力而近仗表現似樣 呢場估算有步速會好跑

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2020-12-22 12:32 PM 發表 查看引用來源
聽晚賽事又係最尾三場心水
第七場本來想要喜蓮慧星 但11檔跑法受制 上場所見尾段加速力唔算强 可能要再增程 呢場極睇際遇 方仔都開始有馬俾蘇仔跑 肥仔威威似乎泥地真係唔得 上場大敗抹左佢 跑返谷戰又一檔梗好跑 另 ...
尾場英之星與金鼓齊鳴上次包Q短距離分勝負,分別加3及6分,兩匹現已穩定,面對一千上來的馬,前列可期,負磅拉近則前者較優。第三選,當銳的,超能力有泥地千二績,帖木兒則大後上贏谷一千,谷草千二不明,都可考慮,還有上次九成復起的競技勇士,二班及同程分別贏過,六歲不用白不用,很易變軍炮,我更屬意此駒。

另外講兩場有超熱門博冷腳。第二場平均水準不高,追風驥足及專一較有根據,先選,冷腳博西利哥,前仗三班同程所負不多,其他馬反而難似好過前面一對。另一場是第三場,正本雄心及晉神有較好近績又有好檔,前者上仗贏馬時間出色,後者不能負重但換牌仔,先選,第三選博全中,田草後上入位馬連續迫前,今次換人轉場而檔位不差,可鏟入一席。

引用:
原帖由 鴻略 於 2020-12-23 18:22 發表 查看引用來源

尾場英之星與金鼓齊鳴上次包Q短距離分勝負,分別加3及6分,兩匹現已穩定,面對一千上來的馬,前列可期,負磅拉近則前者較優。第三選,當銳的,超能力有泥地千二績,帖木兒則大後上贏谷一千,谷草千二不明,都可考慮,還有上次九成復起的競 ...
睇完超能力尋晚個追勢 似乎草地千二仲有得上

拆禮物日得好少時間刨 本來想整條單棍四串十五 但睇完第五場 都係投降 集中八九十場算數
第十場直路賽平海掌星贏到你唔信 排乜檔對佢其實無乜分別 一條心爆最後三百衝剌 上次輸俾佢嘅傳盛又係揼春到暈 再跑同程換蘇仔注定呢條翻版Q大縮水

第九場上次捉到正逍遙自在谷戰再爆一場 返嚟泥地繼續有競爭力 威哥一對講近期氣勢秤先好鬥心 本來就係泥地起家 一連三場抽一檔到底係乜嘢狗屎運嚟?自己友錶之銳就唔識睇嗰次泥千八點贏 合眼緣嘅話唔反對拖
第八場無時間打 心水三隻係安采加光頭蘇嗰兩隻

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2020-12-24 06:06 PM 發表 查看引用來源
睇完超能力尋晚個追勢 似乎草地千二仲有得上
超能力年輕將會有更多進步,但若加州得迅不打茅波壓入,相信英之星與金鼓齊鳴會順利包Q,全日大利貼欄,轉彎已泊在收錢位。

第八場兩重磅馬失去牌仔優勢,餘下便是超威星及疾風勁草,這樣很值得博下舊大摩馬壽臣,因為減分已遠低於上次頭馬,回首本路程不用黃俊用梁家俊,真的刻意換人搏殺,老苗此路將來可留意。

星期六跑,刨馬更趕

引用:
原帖由 鴻略 於 2020-12-24 20:07 發表 查看引用來源

超能力年輕將會有更多進步,但若加州得迅不打茅波壓入,相信英之星與金鼓齊鳴會順利包Q,全日大利貼欄,轉彎已泊在收錢位。

第八場兩重磅馬失去牌仔優勢,餘下便是超威星及疾風勁草,這樣很值得博下舊大摩馬壽臣,因為減分已遠 ...
壽臣呢啲點會估到去老苗後變左跑後追 魔頭嗰陣成日守好位跑

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆