上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  622.4k

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2021-2-23 07:16 AM 發表 查看引用來源
頭場無意見 第八場精靈勇士上次咁贏法加程二百問題不大 呢隻贏面係高 反而尾場綠色有運計純講形勢無錯係好跑 但呢場三班水準唔算差 單係一隻久休復出嘅轉數高已經難應付仲要讓佢磅 同埋馬本身見盡 只可以講有機會而 ...
綠色有運由上季落班即贏其後再捷的精算齊同,之後四場都上名兼所負不多,所負對手便是今晚第三場的爭勝馬,之後稍回減分而上仗嘉熙騎跟得前只負兩個多馬位,反映狀態已來,方仔撳制時間準,落班檔好有雷神,可重開勝門。配腳首選老對手精算齊同,賽績類似,近戰二班不夠鬥但準繩,有望翻版Q。天駟是唯一當起可大進之馬,上仗不作準,前仗憑好檔少勝美麗天使則不算吸引,加分轉劣檔,熱門保險腳。轉數高三班當有能力,今季出賽次數不正常,季初殺聲震天落敗後首戰,晨操不見去季鋒芒,評分減幅似未及狀態跌幅。

精靈勇士兩仗後上贏得輕鬆,當起,雖增二百仍屬正路頭馬。大紅包於此群屬前列份子,近戰不差,次選。再兼顧手到回來,年長馬狀態起應無保留,配另一贏馬騎師威力不減。

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2021-2-23 08:41 PM 發表 查看引用來源
尾場搏一對抖左排再出 轉數高收收埋埋操左兩個月 白頭佬特別擅長練呢啲抖抖埋埋跑第一場 另外扎西德勒返從化由頭做起 抽11檔可能兵行險著放頭跑 起步頭二百就知係咪搣得飛

第八場除上文講嘅精靈勇士外 大紅包落三班 ...
第六場平常心上次贏谷一千恰如其分,加分後回到千二壓力大,我也覺得美麗掌聲較好。當家猴王落此組有好檔,未嘗不可。君達星則看不清,與贏馬時相比仍受雙重加磅之累,但當時實在輕鬆,對手評分亦水漲船高。

又,不敢說經典杯薛恩騎勁搏留有餘地,事關贏經典一哩也是反手鞭彈彈下,來港後騎姿一貫如此,似傷患致不能用力`,但無論如何也是蝕位多,正賽是機會馬。

引用:
原帖由 鴻略 於 2021-2-24 17:41 發表 查看引用來源

第六場平常心上次贏谷一千恰如其分,加分後回到千二壓力大,我也覺得美麗掌聲較好。當家猴王落此組有好檔,未嘗不可。君達星則看不清,與贏馬時相比仍受雙重加磅之累,但當時實在輕鬆,對手評分亦水漲船高。

又,不敢說經典杯薛 ...
勁搏繼續俾薛恩係好 唯一擔心係去到打比必成焦點之一 同上年幸福掌聲99倍大冷嗰種壓力不可同日而語 至於將王真係好視乎韋賊肯唔肯換個硬淨啲上去 機會馬

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2021-2-24 06:35 PM 發表 查看引用來源
勁搏繼續俾薛恩係好 唯一擔心係去到打比必成焦點之一 同上年幸福掌聲99倍大冷嗰種壓力不可同日而語 至於將王真係好視乎韋賊肯唔肯換個硬淨啲上去 機會馬 ...
楊明綸操控內閃馬好過很多騎師,將王脾氣馬換生手騎師可能得不償失

剛才看輕旺旺寶駒,回配梁竟跑出超越贏馬的水準,殺低了雷神及靈峰Q

引用:
原帖由 鴻略 於 2021-2-24 19:03 發表 查看引用來源

楊明綸操控內閃馬好過很多騎師,將王脾氣馬換生手騎師可能得不償失

剛才看輕旺旺寶駒,回配梁竟跑出超越贏馬的水準,殺低了雷神及靈峰Q
韋賊尋晚爆左話將王換田雞跑打比 祝好運😴
星期日心水7,9,10場

第9場唔打算刨 買409場次必長勝搭傳盛條翻版Q 一嚟見知道再勝 連連歡樂又對賭 二嚟支持下黃俊 難得肥文肯俾呢隻佢跑希望做返場好戲

尾場初步睇無乜放頭馬 上次左閃右閃嘅銀馳應該會放頭 馬本身極有潛質不過上次咁樣搞法唔多掂 搞到要試閘合格先准跑 加眼罩上去希望陣上唔好又亂嚟 正路配腳當然係志在四方 做哂功夫又抽好檔足以同銀馳一戰 同線路嘅香音健康有起色而上次同銀馳同場唔算太差 係13檔麻煩睇有無辦法跟前啲攝到二疊生位

至於第七場擂台躉樂益善雖然話上次有一檔 但一騎就彈開唔係講玩  呢場排最外檔我又覺得唔係壞事 反正千八米一起步跑一大段直路可以開順步慢慢cut埋嚟 馬主想搶分跑打比 戰意唔懷疑 單Q要返威闖 一嚟沙田始終啱發揮 三檔更好跑 二嚟俾面大魔頭

PS:別了 三叔 安息😭

附件

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2021-2-25 10:19 AM 發表 查看引用來源
韋賊尋晚爆左話將王換田雞跑打比 祝好運😴
星期日心水7,9,10場

第9場唔打算刨 買409場次必長勝搭傳盛條翻版Q 一嚟見知道再勝 連連歡樂又對賭 二嚟支持下黃俊 難得肥文肯俾呢隻佢跑希望做返場好戲

尾場初步睇無乜放 ...
第9場可考慮兼顧辣臣,一定博知道再勝、連連歡樂、輗多福瓜柴。

我講講前面低班。

第1場就揀上次組別不弱之同場4-6名三匹,選擇依次為合金之星、怡威、友盈有款,餘下馬匹,打鐵趁熱馬大超而欠健康狀態,太陽戰馬退化,坪山新星狀態回落,盛勢有能力,轉倉縮程可考慮。

第4場先選影疾,前仗強組14檔追得勁,上仗換路程及騎師運吉不作準,今檔位轉好不必太後,可補中。配腳先選準繩而此程最佳的電訊火箭,再選二雋,上次檔劣有追勢,表現好過此班此程位置馬的紅衣震撼,今次有好檔,較後者值博,富存大師上仗屬失望,14檔亦難跑,感覺不及以上四匹。

引用:
原帖由 鴻略 於 2021-2-28 01:43 發表 查看引用來源

第9場可考慮兼顧辣臣,一定博知道再勝、連連歡樂、輗多福瓜柴。

我講講前面低班。

第1場就揀上次組別不弱之同場4-6名三匹,選擇依次為合金之星、怡威、友盈有款,餘下馬匹,打鐵趁熱馬大超而欠健康狀態,太陽戰馬退化,坪山新 ...
知道再勝應該幾早熟 不過今場受讓傳盛17磅贏個幾馬位 未證明隻馬係咪二班材料

星期三心水 7同9場兩組三班1650 拉哥停賽腎虧潘接左神仙兩隻喜寶系 計能力無理由唔揀 先選

回覆 2947# KIRIN688 的帖子

拉哥又停賽🙄,都停得幾密下,上季尾就係成日停賽才輸比亏潘🙃
想問下知唔知點解佢會継續選騎達心星呢?

引用:
原帖由 晚間粗俗的馬 於 2021-3-1 20:05 發表 查看引用來源
呢樣答你唔到 不過你睇今年咁平均 邊個騎邊隻都無十足把握

聽晚尾場喜駿駒上次130磅都easy win 加多三磅影響有限 對手當然係上次贏同系人馬喜盈寶嘅歡欣福星 呢條Q幾難打得甩

至於喜盈寶嗰場呢隻又係QT難飛 配腳方面先選正路嘅芙蓉莊 馬王輝總算搞得返隻馬 曾幾何時喺獵人成嗰陣寄望好大 雖然四升三但阻力相對係小 馬雅呢晚坐騎份量比起星期日好啲 差唔多到位 不明份子係初跑此程嘅南莊加好 上季跑過場千四追得唔差 今季集中跑谷千二場場後追不及 增程而臨未嘗不可 小疑點係晨操無乜跳三段練氣不過丁仔個倉啲操練手法多數跳兩段就算 三段唔係無但唔多用 可能認為隻馬跑夠唔係太需要三段練氣 檔位一般多數留後爆一段睇追得幾多失地

引用:
原帖由 晚間粗俗的馬 於 2021-3-1 08:05 PM 發表 查看引用來源
我也講一下,上季雷神之敗非關停賽,上季一直穩步領先直到5月3日後出現離奇選座騎,一日騎一堆可以對賭之馬,似背後有不尋常的操控或靠害;後來確實已回天乏術,但以雷神習慣,不可能不主動續騎贏面極大的無心睡眠而騎雄龍。

至於雷神選騎達心星跑打比,有報道指薛恩說雷神從放棄勁搏的一刻已肯定不管勝負就讓了給他,看來是道義緣故;達心星上仗也有機會贏,只是無路可上,或塞翁失馬,可留力打比出擊,此外,雷神最初選擇達心星,或許認為勁搏除了當時未復起外也未必有足夠長力跑二千,勁搏之前贏千八姿態不及千六;看雷神上仗跑達心星,未嘗不可再次發揮如步步友跑二千的神技。以上是樂觀的看法,不樂觀則是雷神選馬其實不是常常對,放棄喜蓮獎星的理由不可理喻亦事實上證明錯誤。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆