上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  623.7k

回覆 3080# KIRIN688 的帖子

上週日已經背傷到星期三博了一場就頂唔順要退下火線,得三日多休息,背傷應該唔夠時間灰覆,就算夾硬出到,捱唔捱到第八場都成問題,暫時都唔拖佢啲馬🤓最好退出公報換人

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2021-5-21 06:36 AM 發表 查看引用來源
時時精綵仲有幾多戰力實在有疑問 加埋腎虧潘背傷 正路選擇我會係時時有餘 龍鼓飛揚 至於將王 韋賊肯換走田雞算係做第一步 依家連眼罩都除埋換鼻箍同交叉鼻箍上去 睇下幫到幾多 當然最緊要係螺絲喺度 步速應該無上次 ...
時時精綵還有幾多戰力?我看香港瓶、金盃、女皇盃表現已一致地反映,夠贏龍鼓飛揚或等而下之,其他馬不易突然進步,但同時想起任我行若在大摩手應穩勝。另若腎虧潘退下火線,誰代替策騎?梁家俊抑或史卓豐?食花生

再講當年打吡,當時不盡以參與為榮譽,若實力差而輸太遠會失面子。在引入高價馬後的幾年出馬大概是七至八匹,當屆各贏一項新馬錦標的兩匹平價精英福利實得及快樂飛馬有參賽,但大公爵及博愛在打吡前一仗皆藉大讓磅贏過永勝,惡氣十足,再有博愛因期間曾傷腳勉強出賽,大公爵一枝獨秀,其他二班馬更不易鬥。幾屆打吡只有奪錦一屆在賽前沒有突出馬才有11匹參賽。

引用:
原帖由 晚間粗俗的馬 於 2021-5-22 00:51 發表 查看引用來源
上週日已經背傷到星期三博了一場就頂唔順要退下火線,得三日多休息,背傷應該唔夠時間灰覆,就算夾硬出到,捱唔捱到第八場都成問題,暫時都唔拖佢啲馬🤓最好退出公報換人 ...
佢聽日手馬會睇第九場閃得快 不過都要睇臨場 後補就係兩隻同樣排好檔嘅勝賢同善傳萬里

引用:
原帖由 鴻略 於 2021-5-22 02:43 發表 查看引用來源

時時精綵還有幾多戰力?我看香港瓶、金盃、女皇盃表現已一致地反映,夠贏龍鼓飛揚或等而下之,其他馬不易突然進步,但同時想起任我行若在大摩手應穩勝。另若腎虧潘退下火線,誰代替策騎?梁家俊抑或史卓豐?食花生

再講當年打 ...
內文睇永得騎師係霍安利 係咪手民之誤 正確係咪霍利安?

另再貼一張 永勝贏新旺 呢場馬新旺嘅鞍上人係咪大魔頭??

附件

[quote]原帖由 KIRIN688 於 2021-5-20 20:38 發表 查看引用來源
星期日兩場大賽噏馬名算
主力分析九同十一場呢兩場三班賽

沙田銀瓶形勢算簡單 速遞奇兵同韋小寶單打獨鬥格局

請問韋小寶睇好佢入Q原因係咩,除了比上杖輕十磅之外。。。。。thx

引用:
原帖由 晚間粗俗的馬 於 2021-5-22 19:38 發表 查看引用來源
[quote]原帖由 KIRIN688 於 2021-5-20 20:38 發表 查看引用來源
星期日兩場大賽噏馬名算
主力分析九同十一場呢兩場三班賽

沙田銀瓶形勢算簡單 速遞奇兵同韋小寶單打獨鬥格局
...
磅位有利其一啦 其二跑法機動 545場次周仔贏馬竟然用放頭跑法嚟贏 你有幾何會見佢用放頭呢招仲要贏埋 講真係有啲違反馬性 咁都贏證明分數上仲有水位空間上升 呢次三檔 加埋得九隻跑 估計戰略應該吊住隻兵後面 呢條Q係賭得過

回覆 3086# KIRIN688 的帖子

我記得果日條跑道利放頭,所以改了跑法,剛剛放到,差小小輸比隻男。
輸比福逸個塲我仲以為只馬好勁,上杖二班直路塞車位置都冇,失望😌
田泰安續騎减少了再買意慾,臨場再睇,thx

引用:
原帖由 晚間粗俗的馬 於 2021-5-23 00:06 發表 查看引用來源
我記得果日條跑道利放頭,所以改了跑法,剛剛放到,差小小輸比隻男。
輸比福逸個塲我仲以為只馬好勁,上杖二班直路塞車位置都冇,失望😌
田泰安續騎减少了再買意慾,臨場再睇,thx ...
R 4 尼場膽一定係 9 号奇兵,腳就會要 2 大籐王 必拖 用贏過馬嘅史卓豐(高厩,只出得一隻)...其他就考慮1/3/6 路程快時速尼3隻買四重彩。

至於尾場賽事大紅蜂上次贏馬加左9磅 搏W價值唔高 雖然方仔今日手馬幾强 但一場還一場 搏佢第三條Q相對好分 弛曜風搭閃電俠

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2021-5-22 01:31 PM 發表 查看引用來源
內文睇永得騎師係霍安利 係咪手民之誤 正確係咪霍利安?

另再貼一張 永勝贏新旺 呢場馬新旺嘅鞍上人係咪大魔頭??
永得騎師當然是霍利安了

永勝贏新旺,新旺的鞍上人是潘納,負123磅,可能大摩做不到磅,且有幾個賽馬日沒有出賽,亦非停賽。新旺對上一仗大摩最後一場頭馬,之後近乎只零星騎重磅及贏過之馬如金必得等直至掛靴。

遮打盃塵埃落定,時時精綵未能衛冕,馬退是事實,有快放廄侶放頭而前跟,告東尼竟有此指示,否則未嘗不可扳回那落敗的距離。

附件

77年04-02 2400m 永勝 新旺.jpg (68.17 KB)

77年04-02 2400m 永勝 新旺.jpg

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆