上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  622.9k

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2022-10-6 08:07 PM 發表 查看引用來源
星期日賽事揀三場泥地另外搭尾場二班千四
第二場四班泥地千二 得力寶駒算係少有嚟自美國PPG 一出即贏後都係得嗰近字 終於向現實低頭轉泥地 開季跑兩場草地跑得唔差 父系仲要出左隻泥地幾好嘅滿冠熊 預計唔大熱都次熱 ...
第六場三班1650泥地,禪勝寶駒及盈嵐都是上季場次777強組三四名馬匹,再兼顧跑第五的幸運傳奇,預期後者今次會有較好形勢。

第五場永遠美麗是初出的神仙馬,操好而臨,試閘勢好,有力一出即勝。另兼顧喜傲龍及佐治勇駒,尤以後者,三班有力前列,在此班有優勢。場長勝不排除機會,但上仗大好形勢拼盡而敗,而今次檔位大幅轉差,熱門就不博了。

引用:
原帖由 鴻略 於 2022-10-9 14:28 發表 查看引用來源

第六場三班1650泥地,禪勝寶駒及盈嵐都是上季場次777強組三四名馬匹,再兼顧跑第五的幸運傳奇,預期後者今次會有較好形勢。

第五場永遠美麗是初出的神仙馬,操好而臨,試閘勢好,有力一出即勝。另兼顧喜傲龍及佐治勇駒,尤以後 ...
都知道腎虧潘大開殺戒 但無諗到贏咁多 去到尾場已經擔心係咪會無影 結果開包裝長勝 局外馬迷屌哂鬼
星期三嗰幾場二三班完全唔好賭 將重心留喺下半場嗰三場四班賽

第六場嘅千二第一組隻三劍俠前場爆完上星期三唔買住睇下先結果啲走位奇差 唔駛老香港出聲個個都屌涼瓜 用力唔多下原庄再來匆匆再戰 排乜檔都無乜分別但A欄希望有得追 Q腳簡單啲 喺財駿同銀進選擇下要財駿 主要都係睇比對上場走勢 銀進慳哂情況下都對頭馬無威脅 而財駿兩週前輸俾晉神確係搏失但純粹晉神走位好 而本身喺四班頗有份量 獵人成打破無馬贏悶局而全晚強陣 又睇啲運係咪返嚟
尾場千二第二組睇埋排位後都係要返上季820場次同程包Q嘅鈁糖武士同當家信心 廢柴騎師未開齋呢隻鈁糖武士贏完加磅再搵佢減幾磅抵消返 又試埋大閘跳埋三段仲唔係搏殺信號???當家信心嗰場中段望空形勢不利都入Q可見評分有利 雖然只試一個閘但課期正常 加埋檔又唔差唔塞車嘅話應有一席
第八場嘅千八 48場次同程跑入二三名嘅度新訂做同九龍神駒又碰頭 雖然度新訂做換四眼綸但檔位繼續有利 而九龍神駒負磅同檔位又一次不利 比對之下仍然係度新訂做秤先 Q腳方面搏下隻三零部隊悅風雲 當初85分插班到上季季中開始有嘢睇 同程跑過一場輸俾嘅馬皇帝金呢啲全部係三班中堅份子 落四班後跑兩場已經顯示評分有利 只係隻馬太尺寸 要睇際遇

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2022-10-10 06:32 PM 發表 查看引用來源
都知道腎虧潘大開殺戒 但無諗到贏咁多 去到尾場已經擔心係咪會無影 結果開包裝長勝 局外馬迷屌哂鬼
星期三嗰幾場二三班完全唔好賭 將重心留喺下半場嗰三場四班賽

第六場嘅千二第一組隻三劍俠前場爆完上星期三唔買住 ...
上次忙於看不同球賽疏懶累事,明知樂天派實力上風但熱門兼更怕希斯維持不到馬匹健康,同時又忘了補另兩匹冷門位置Q,另一場有好賽績的知道再勝竟沒有留意是冷門,遇上對賭對象電路九號應是最佳投注場合,最終觀望完事。

今晚第六場三劍俠財駿同銀進都是前列份子,我上次看好的美滿星雲慢閘跑第三,出閘正常的話機會亦不下於另外幾匹,硬選兩匹不易,最冷一瓣三劍俠搭美滿星雲比較吸引。

尾場千二鈁糖武士上次贏得輕鬆亦會進步,換弱人換分頭仍值博。當家信心上仗第二屬對手太差而不似進步,與走三疊的鈁糖武士有距離,我寧願選其他馬。對衡之星上次我輕視下走二疊仍贏得易,似再進一步,雖頂磅兼12檔,仍要兼顧。另博星河小子,前仗後上不俗,上仗排外檔早段搶得前算是敗而不遠,今次田轉谷,對手會減弱,轉四歲亦有望進步,希望中置攝到二疊有權殺入一席

第八場千八我也選度身訂做同悅風雲,前者狀態及檔位形勢有保證,後者最近那仗被迫彎位發力而埋門力弱,整體則有勢,如果中置攝到二疊就有贏面。另兼顧大登殿,上季谷草入Q及田草跑近見份量,今季初出表現則失望,希望熱身後會回復狀態,增程到千八,血統上更合。金獅大將肯定有好狀態,千八亦最佳,可惜谷草檔差例輸。

其他場次不吸引,頭場可考慮佳尊三。

引用:
原帖由 鴻略 於 2022-10-12 18:14 發表 查看引用來源

上次忙於看不同球賽疏懶累事,明知樂天派實力上風但熱門兼更怕希斯維持不到馬匹健康,同時又忘了補另兩匹冷門位置Q,另一場有好賽績的知道再勝竟沒有留意是冷門,遇上對賭對象電路九號應是最佳投注場合,最終觀望完事。

...
呢排本地賽幾難賭 星期日只賭沙田錦標同尾場算 反而星期六嘅英國冠軍賽日更有睇頭 集中三四五場呢三場G1

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2022-10-14 06:54 AM 發表 查看引用來源
呢排本地賽幾難賭 星期日只賭沙田錦標同尾場算 反而星期六嘅英國冠軍賽日更有睇頭 集中三四五場呢三場G1
是,馬匹狀態似乎變化大,很多馬匹初出遠離水準而熱身後繼續沉淪,但亦有翌仗變身,天足貓上次看好但表現太駭人,如果今次排好檔都可能死追一次,以上季尾賽績揀馬就確實要旋里多彩及天足貓這兩匹,見雙黃又檔劣就觀望。另外形勢緊湊易有意外,頭場介紹佳尊三,看走勢就應該輕勝,鑊形跑道外疊馬壓入就拉住過終點。

沙田錦標先討論一下。未看晨操,加州星球上仗看似再進一步,亦勝在已熱身,但上季尾那場亞軍就只是不過不失,今次要讓7磅予上季多搏轉疲的幸福笑容及讓16磅予勁搏這兩匹當日同場對手,還有特利輕磅的都靈太陽,美麗同享亦如日方中,如幾匹馬狀態到位,加州星球有危險,形勢上則大利,無放頭馬壓迫,同廄的嘉應之星現在較前慢。

引用:
原帖由 鴻略 於 2022-10-14 16:27 發表 查看引用來源

是,馬匹狀態似乎變化大,很多馬匹初出遠離水準而熱身後繼續沉淪,但亦有翌仗變身,天足貓上次看好但表現太駭人,如果今次排好檔都可能死追一次,以上季尾賽績揀馬就確實要旋里多彩及天足貓這兩匹,見雙黃又檔劣就觀望。另外形 ...
見隔離馬彼德兄返嚟開帖講呢場就搭下咀
聽晚英國賽事
第四場先 總獎金超過110萬鎊女皇伊莉沙伯二世錦標 事頭婆身故後第一場 高仕登拍FRANKIE三隻勝望最高都係7戰6W1P嘅旋進軌跡 反而上流貴婦就唔多睇好 稍後再講 繼續專注一哩仲要係三歲馬女賺上賺 Q腳方面爭功名踏入今年fit到爆燈 舊年跑得一場 今年上半年完全無出 一出就落三W個勢頭好勁 小缺點就係未跑過雅士谷直路一哩 但之前去唔同馬場都一樣準繩 杜俊誠早前墮馬抖到較早前復出 熱夠身應該到位
第三場G1冠軍馬女錦標 獎金比起冠軍錦標少一大半 50萬鎊跑哩半 第一隻劃走當然係嗰隻澳洲馬后雍容爾雅 凱旋門因為評分低跑唔到轉跑水準低一大截皇家地錦標一樣三甲不入證明呢個國際評分113無死錯人 幕後死心不息繼續跑純粹想向當地國民交差 嗰場皇家地錦標頭馬海都薔薇又係崔家所有 預計今日個場地非常啱跑 係落返哩半未知有無影響但報得呢場唔需要懷疑戰意 高仕登兩隻當中FRANKIE嗰隻上流貴婦上場英皇錦標實在輸得非常難睇 好懷疑係咪之前葉森橡樹跑得太盡 雖然隔左差唔多三個月 老實講能否由蟲變龍都無法估計 反而馬房副帥havlin騎嘅變裝寶擺明跑際遇 今場個一檔有遮擋好好跑 人馬合作兩場全勝而havlin早前終於贏到騎師生涯第一場G1 又睇能否乘勝追擊
主題戲肉總獎金130萬鎊冠軍錦標二千米 十戰無敗勝千里以呢場為告別戰 主戰騎師JIM CROWLEY賽前訪問話「賽馬無必然,最後一仗、亦是最重要一仗、最嚴峻一次考驗。」面對來勢洶洶高多芬嘅雅大爺當然不敢掉以輕心  一檔到底會點跑係關鍵 雅大爺搵場唐加士打讓磅賽三隻馬場合(試個閘)就跑呢場 以上年個績跑出水準當然俾勝千里好大威脅但跑唔出水準隨時影都無 值搏分頭唔高 環繞同場份子就搏同勝千里同馬房又係崔家嘅喚雨呼風 聖占士皇宮錦標唔係塞車早已贏馬 但都反映隻馬有增程必要 上場過法國跑尤金阿當錦標用一個唔算最佳跑法放頭都贏當然對手較水係其中一個主因但放頭贏變相跑法彈性 本場放頭馬唔多隨時用上場戰略順便同勝千里造個合適步速 計馬就唔夠勝千里揪但求一席P唔算難

無乜時間打 沙田錦標鐵角要都靈太陽 勇猛神駒同幸福笑容 同樣孭磅有利而呢場唔搏 之後嘅大賽平磅更難搞 本來無諗住刨第九場但自勝者強退出即刻好玩得多 選擇係天天得樂同閃得快 尾場首選好拍檔 14檔係難搞但之前跑後追效果唔差 變相有分頭值得再追 Q腳揀返檔位有利嘅錶之科學

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2022-10-15 07:46 PM 發表 查看引用來源
無乜時間打 沙田錦標鐵角要都靈太陽 勇猛神駒同幸福笑容 同樣孭磅有利而呢場唔搏 之後嘅大賽平磅更難搞 本來無諗住刨第九場但自勝者強退出即刻好玩得多 選擇係天天得樂同閃得快 尾場首選好拍檔 14檔係難搞但之前跑後 ...
勇猛神駒跑千六可近但要入Q似乎就難,我在美麗同享與勁搏之間選了前者代替,美麗同享是可再上之馬,跑千四在不可能位置反勝對手而千六更佳,勁搏計死數應甚惡,但疑問是似反方向地「不受負磅影響」,輕磅助力相對較小。

第六場先揀上季同程場次573的一對前列馬,多多勇駒同程跑兩次,經典盃對手強兼跟前,敗不足據,該仗留後衝刺強,以頸位壓倒合夥精英,其後跑二千常第三,可能路長,但證明表現平穩,今再跑同程可爭。合夥精英雖未勝但三班亦屬上風,該仗或許跟得前才不夠衝,若改善留放則未嘗不可反先多多勇駒,上仗二班千六步速慢又路短,現換來極抵博的賠率。木火兄弟是進步之馬,過去每增程皆跟得再前兼提升表現,母系有長力,再增二百可期望更好,初上三班有輕磅,可一網打盡,兼顧。

引用:
原帖由 鴻略 於 2022-10-16 14:39 發表 查看引用來源

勇猛神駒跑千六可近但要入Q似乎就難,我在美麗同享與勁搏之間選了前者代替,美麗同享是可再上之馬,跑千四在不可能位置反勝對手而千六更佳,勁搏計死數應甚惡,但疑問是似反方向地「不受負磅影響」,輕磅助力相對較小。

第六場 ...
加州星球無馬搞就好跑 但比起美麗傳承仲有距離 嚟緊再對支鎗絕對好睇唔好賭
星期三最後三場單棍
第六場都無乜好講 越駿知己同鴻運飛鷹同程近績好又好檔 熱食都無計 至於黎昭昇初出PP星之寶做哂嘢又去埋試谷閘 仲要出自滿樂時可能一出就監生吞 睇飛數做人 但鐵角就無乜回報可言
第七場大多數馬唔係近績普通就無路程根據 先要返四平八穩又好檔嘅川河冠駒 半冷心水美麗喝采 愛爾蘭個績一出已經一哩反映隻馬之後越跑越長 嚟到香港後都係偏向均速 跑千四當然唔夠爆 上場其實唔差 全程望空都係輸三個幾馬位 終於跑返首本路程又好檔啱哂前置守好位有權變身
尾場威力奔騰操足但孭133磅係阻力 欠值博分頭 要返同程準嘅有主意 雖然八月停過幾日但近期操練正常 Q腳方面揀多利神駒 季內初出53場次啲跑法似開氣但直路被阻後撲返上嚟個勢都唔差 今晚個檔好過上場應有一席

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2022-10-17 09:44 PM 發表 查看引用來源
加州星球無馬搞就好跑 但比起美麗傳承仲有距離 嚟緊再對支鎗絕對好睇唔好賭
星期三最後三場單棍
第六場都無乜好講 越駿知己同鴻運飛鷹同程近績好又好檔 熱食都無計 至於黎昭昇初出PP星之寶做哂嘢又去埋試谷閘 仲要出 ...
加州星球比起上季尾進步頗多,老對手則退得快,看看可以進步到什麼地埗,美麗傳承六歲才成為超級馬王。金鎗贏完試閘後來拋下何澤堯,是強風引致馬失平衡抑或另有玄機,拭目以待。

今晚講兩場。頭場先揀得勝多,表現穩定之馬,此班此負磅跑田草千六只能爭三四,過谷草抽得好檔則可贏級數,上季三班時跑過谷草輸近,適應無問題,今場對手一般,有力取勝。彩虹之光減夠分,上次檔劣留後追近,今次抽一檔可中置,前者最強對手。保險腳在優達星及勇進齊心之間揀,優達星過去跑此程是四班尾馬,上次在田草千四普通組別入Q,則有進步感,進度是否幅及千六屬變數,檔位雖不好,前置馬影響較小,有賠率仍可博,勇進齊心則上季尾贏過此程且姿態好,上次路短志在熱身,稍遲復課,狀態有疑問,信心前者較高,個人或用得勝多做膽一併兼顧。

第四場原班馬評分差不多,博大霧,要寶麗生輝時時好運及成功財富,田草或三班有過持續表現之馬。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆