上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  622.7k

主席錦標前述要美麗同享 搏加州星球唔入Q
其他馬之中 時時有餘爆缸後復出難復舊觀 神仙兩隻夏威夷老退 健康快駒係fit但條件平磅仲要換嘉里更落下風 飛輪閃耀喺金杯令人失望 咁快步速理應好跑但偏偏只跑贏嘉應之星連P都無 所以諗左決定要返發財先鋒 型佬呢場兩隻跑法都係前置 加埋檔位因素個人覺得健康愉快好大機會招呼加州星球 發財先鋒賽前操練上左去從化 試閘所見教馬留 今季初出二班重磅試呢招效果唔錯 而上場金杯拉快步速仲頂到個P表現不俗 呢次縮返落千六抽最外檔可能謀定而動比平時後退一格 二疊有cover嘅話要偷襲並非不可能 當然呢個只係個人估計 係咪我所諗嘅嘢一一出現唔知
第十場告仔一對綫路之星中華盛景分別135同133磅未跑讓半臂 腎虧潘繼續騎上場三班重磅贏馬紅運帝王 上二班輕磅唔輸蝕 至於另一隻腎虧潘騎開包裝必勝嚟到呢個分同檔位大大受制佢前置跑法 不明份子係初出嘅九五赤兔 喺英法德三國跑過除兩場G1確實唔夠跑外整體算準 操左只係兩個月但已經三個大閘 加上無打比包袱 似乎想一出就監生吞
PS:大機構公布布文兩場G2座騎換人 可能係123磅都做唔到 美麗同享換蔡仔都唔理咁多 照買

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-4-7 10:16 AM 發表 查看引用來源
事後孔明 包裝全承睇漏左休息時間短而上場用力多 該死

星期日雖然話有兩場G2但都係留返女皇杯日先入場 魔頭退休後除國際賽呢啲有外隊嚟之外都無乜動力影馬 短途錦標全無賭頭 反而主席錦標嗰場加州星球感覺有危機 一 ...
不肯定包裝全承是體力未復元抑或暫時班次有壓力,要再看看。

今日前面場次都是熱門天下,但條件又非一面倒,要有保險腳,值博率算低。

尾場實力派目前大熱,上場跑同程僅敗,三四名則不算太惡,水準未必高,今次屬有機會而非特別上風,兼顧。日日友上仗檔劣重磅自領跑出與紅運帝王相若時間,升班減磅,有力再捷,首選。知道再勝同程頂磅屢入Q,也是正路要兼顧的選擇。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-4-9 17:22 發表 查看引用來源

不肯定包裝全承是體力未復元抑或暫時班次有壓力,要再看看。

今日前面場次都是熱門天下,但條件又非一面倒,要有保險腳,值博率算低。

尾場實力派目前大熱,上場跑同程僅敗,三四名則不算太惡,水準未必高,今次屬有機會而非特 ...
又係一子錯 喺魔頭隻豐盛多彩同紅粉豐彩之間揀後者 條位置Q4串15肯定肥😔
星期三晚主力四同八呢兩場
第四場得九隻但有赤馬雄風同大勢至富呢兩隻放頭 先要排檔表面不利嘅忠誠駒 可以跟守好位 希望嗰兩隻拉快步速扯散馬群攝到二疊有遮擋就好跑 Q腳要返賺步速又有一檔嘅馬爾代夫
第八場鐵角 1至5同埋7,8呢七隻馬喺519場次同程交手 記得係中喜駿駒搭幸福至上 評分檔位調整後繼續要幸福至上 至於喜駿駒嗰場夢幻形勢都係僅勝 加到133磅即刻下風 幸福至上呢場仲要對著叛將同舟共濟 獵人成咁好勝唔需要懷疑戰意 第二隻就係有檔位之利斛斗雲 呢場好多馬都見哂 跑法機動又輕磅好跑 最後一隻就係打比無功而回嘅安遇 賺盡步速都無獎金氣量上似乎二千係唔到 返嚟讓磅賽跑谷戰首本路程 蘇兆輝停賽換涼瓜未可忽視

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-4-10 06:11 PM 發表 查看引用來源
又係一子錯 喺魔頭隻豐盛多彩同紅粉豐彩之間揀後者 條位置Q4串15肯定肥😔
星期三晚主力四同八呢兩場
第四場得九隻但有赤馬雄風同大勢至富呢兩隻放頭 先要排檔表面不利嘅忠誠駒 可以跟守好位 希望嗰兩隻拉快步速扯散 ...
今日延續賠率傾斜情況,似乎不好玩,第八場算有競爭有分頭,你揀的三匹都合心水。另講兩場。

第二場,先揀首飾大亨,今季表現一直低沉,直到上次才在同程跑近,頭二馬都是有分量之馬,水準不俗,上季50分曾入Q,現狀態有進兼降班就非常有利,檔位不差不難跑,希望驟加負磅影響不多,有力打開勝門蟲草之凰是另一降班馬,之前四班同程弱組入Q,狀態一直有,上季五班輸兩場千二後跑同程一戰129磅即勝,現回降五班有優勢,亦是爭勝份子。保險腳揀果然駿,上仗稍失望但始終田草有位置,在此組仍有機,極速滿貫勝後換弱騎師,盈嘉輝檔位轉差,似不及果然駿。

第六場,精彩生活及超威力上仗皆跑第二,前者敗於再出連捷之馬,後者則拋開後面馬群,水準屬中上級別,正路,一併選擇。但頭馬之選則屬意降班的川河冠駒,三班屢入Q入位,水準比一般降班馬高,用陳嘉熙減磅降低負磅增幅,抽好檔亦易取位,開齋可期。

冠軍賽馬日名單
主席獎 9隻
香港:金鑽貴人 福逸 好眼光 速遞奇兵 韋小寶 蟲草成名  八仟師
日本:愛勁利
英國:赤焰駒

冠軍一哩 9隻
香港:金鎗六十 加州星球 夏威夷 健康愉快 美麗同享 龍鼓飛揚 遨遊氣泡
澳洲:仙幻之王
紐西蘭:驍勇劍神

女皇杯 8隻
香港:浪漫勇士 飛輪閃耀  發財先鋒
日本:先見 吉典娜 滂薄無比 野田小子
英國:譽滿杜拜

跑星期六 神仙呢日手馬幾強 高班嗰幾場除尾場外都有爭分籌碼 第四場應該無乜爆冷味道 金馳搭凱旋時光呢條師徒Q走唔甩
第八場腎虧潘搶超級龍珠隨時又係伏 上場輸俾步大威猛恰如其分 串Q幕後肯定大豐收 一檔隨時有塞車可能 繼續追天天得樂 算忠心例追一段 11檔必然疊埋心水大外一氣 冷門就係神仙嘅烈風 對上幾場孭135磅威力大減而千六能力似乎較差但又輸唔遠 對上兩場跑返千四其實唔差 今場孭130磅又三檔好好跑 如果一個嘉里就換嚟分頭嘅話咁呢一注值得押落去
第九場一見到維港智能緊張大師呢兩隻快馬必定有步速 向後追馬埋手 神仙佈強陣安排嫡愛心跑呢場 雖然初跑沙田但以近兩場谷戰造嘅水平仲要119磅 入三甲難度唔大 至於燉馬馬房近期終於有隻突破80分馬跑二班 卓諾人生後又俾隔離老香港品題嘅超霸勝 咁快交代想燉到再爆一劑已經無可能 今場個檔好跑 呢場就似星期三晚場二班 高分嗰啲見哂 就係到輕磅新勢力抬頭

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-4-13 05:12 PM 發表 查看引用來源
跑星期六 神仙呢日手馬幾強 高班嗰幾場除尾場外都有爭分籌碼 第四場應該無乜爆冷味道 金馳搭凱旋時光呢條師徒Q走唔甩
竟然未留意跑星期六,約了人

第四場歐洲傳奇上仗第二似頗有水準,感覺賽績比凱旋時光稍強。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-4-13 20:38 發表 查看引用來源

竟然未留意跑星期六,約了人

第四場歐洲傳奇上仗第二似頗有水準,感覺賽績比凱旋時光稍強。
尾場亂局 扒下冷要愛國商人隻佳福駒 喺丁仔度算搞得唔錯 以上名嗰場走勢嚟睇應該啱哂田雞騎法 愛國商人千金上星期贏馬又睇聽日會點 Q腳方面曾經考慮桃花雲但今次阿仔走去騎快搏 隻馬咁尺寸到底蔡仔有無能力駕馭係一個問題 都係要返呢個路程算拿手嘅隱形翅膀 13檔又係預縮後出面追
PS:將王退出女皇杯 轉跑皇太后杯 另外拉哥嗰日返嚟 接左兩隻外隊馬 滂薄無比同仙幻之王

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-4-14 05:25 PM 發表 查看引用來源
尾場亂局 扒下冷要愛國商人隻佳福駒 喺丁仔度算搞得唔錯 以上名嗰場走勢嚟睇應該啱哂田雞騎法 愛國商人千金上星期贏馬又睇聽日會點 Q腳方面曾經考慮桃花雲但今次阿仔走去騎快搏 隻馬咁尺寸到底蔡仔有無能力駕馭係一 ...
尾場佳福駒連續兩場都後於開心寶貝過終點,後者又有好人好檔位,反先不易,飛馬英雄上仗亦同場,突如其來力迫晴王,姿態甚佳,不似純靠內欄之助,難得追寶尾仍有好分頭。

另講頭場,喜愛善上季展現能力,但其後轉沉,健康狀態似有問題,直到上仗臨場落飛搏殺,當然不夠鬥但表現見生機,今次落班換人有心交代,抽好檔,爭勝份子。競駿無敵早前介紹過,同程強組大外檔追得不俗,後來不斷亂跑或增程,反覆減分及試馬,今次有內檔,換周仔減磅不必負太重,若留放得宜亦有贏面,如果今次再迫前輸則相信練馬師不知馬性不用再追。保險腳在元朗之星及真感之間揀了後者,前者實力似稍勝後者,但排外檔全負,相信跑法使然,後者上次在有級數組別贏馬,加分不多,反彈升浪仍可延續。

又嚟到星期三 幾場出馬都唔滿額 四條單棍
尾場講先 型仔美滿退出埋少有得九隻跑尾場 睇落都係爆唔出樣 搵嚟射過關最啱 一二檔Q 雅典武士搭運高八斗

頭場方面上場549場次谷二千二米熱門死火嘅帥男嗰場俾慶萬家中途上嚟搞 結果回氣不及P都無算有籍口 再排二檔跑返千八跑啱自我節奏可收復前失 Q腳方面好多馬無乜競爭力 要返健康正常而今季又有馬贏嘅馬主星輝 同樣賺內檔要入位非難事
第三場大熱預期係腎虧潘隻久久為攻 隻馬近績算準但今季跑11場實在太多 而天文台預計有雨未必有利 而上場同久久為攻同場嘅百勝名駒反而呢啲地對佢更好跑 三檔繼續賺形勢 不明係怪獸奇兵 上年12月頭騎師賽跑完索性抖到上場泥地復出 慢閘之下返嚟追返唔少 再睇一年前同程拉哥騎輸俾包裝大獎入Q嗰晚就係落雨 即表示變化地跑高一班 睇飛做人
第六場欖球總會杯排位後一手再拎勁叻仔 擺明跑形勢等運到抽內檔 前一場爆之前都係三甲不入 呢場預計熱門嘅駿行星無路程根據 既然都係排中內檔點解唔要隻有路程根據而又好分啲嘅勁叻仔?Q腳方面廢柴七磅隻爆谷同勁叻仔一樣跑形勢 抽返中檔易留好得多 臨場有雨嘅話更有威力

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆