上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  622.6k

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-5-25 07:32 PM 發表 查看引用來源
星期日遮打杯嗰場馬其實都無乜投注價值 純粹搏浪漫勇士唔到哩半 平磅下買將王搭發財先鋒睇馬算數
其他場次第四場二班直路賽路程專家英雄豪傑一枝獨秀 係睇Q腳 上星期同程爆入冷Q腳嘅日日型已經算係其他馬之中揀得落 ...
遮打杯預計步速不太快,氣量要求較低,浪漫勇士仍有大優勢。將王四平八正,上賽回歸首仗讓18磅所負不多,應可反先直線力山,發財先鋒千六那仗表現太好,加上外地長途輸得遠,估計難在哩半跑出高水準。

先講第三場五班賽。原班馬表面以投資有利最好,但前仗贏的只是天天智庫,水準普通,直接揀幾匹四班近過之馬。得力寶駒屢屢近而無威脅,其後藉轉程減分,比起季初減一大截,再加十磅仔,只要非鬥心問題,勝望高。特攻千二雖不及一千但有兩腳,排檔不俗,早段不需搶位,會較易留放,希望不會先試一場。順利取勝上仗跑未試過閘的泥地,志在減分及適應重磅,今次回到輸得近之路程換潘頓,有力闖一席。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-5-28 04:38 發表 查看引用來源

遮打杯預計步速不太快,氣量要求較低,浪漫勇士仍有大優勢。將王四平八正,上賽回歸首仗讓18磅所負不多,應可反先直線力山,發財先鋒千六那仗表現太好,加上外地長途輸得遠,估計難在哩半跑出高水準。

先講第三場五班賽。原班馬 ...
當然發財先鋒要贏的確唔現實 但要跑贏同場低分馬憑平磅加級數唔難做到

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-5-28 09:44 AM 發表 查看引用來源
當然發財先鋒要贏的確唔現實 但要跑贏同場低分馬憑平磅加級數唔難做到
目前賠率算值博,夠冷。之前忘了提你追多次縮程的喜駿風采,你跟開。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-5-28 15:27 發表 查看引用來源

目前賠率算值博,夠冷。之前忘了提你追多次縮程的喜駿風采,你跟開。
無啦 本又唔多 尋日入場影馬又輸錢 反而無入場日子耐唔耐就贏 吹脹
星期三又三條單棍
第三場腎虧潘隻精彩生活必成大熱但跑法無殺著 有馬搞佢就係咁先 其實都唔應該追中華叻叻但檔好可以守好位形勢實在有利 未必贏得但要一席應該唔難 半冷心水飛來勁 380場次五班孭重磅跑千八布文跑到一絕 即表示隻馬開始成熟 上場久休三個月後復出跑千四撞正落雨場地有變當快操一課 今場轉返谷戰增程即刻搵戴文高 呢場精彩生活 桃花多 艾莉奧呢啲前置馬喺度步速估計正常 留得好隨時一網打盡
第八場黎昭昇練隻陸知一鑊又一鑊爆樽燉馬馬房 搞到老香港顏面無存 上三班排一檔而今場好多馬都見哂 Q腳之中要另一隻上班孭輕磅好跑嘅皇者驕傲 抖夠復出第二場跑體力已經比其他對手有優勢
尾場細號碼嗰批重磅馬好多見哂 新上緊嘅知足常樂雖然初跑谷戰但以佢前置跑法嚟計估計合適 反而更大問題就係132磅同埋上場皇太后杯跑得好盡 得三個幾星期回氣係咪抖得夠有啲懷疑 對賭攻擊 要最輕磅嗰兩隻 當年情上場三班同程居然都敢落飛仲得埋手 雖然只贏自己友天寅合一水準可能有疑問但考慮到132磅都贏 谷戰可能跑高一班 上班孭少11磅又五檔好位 Q膽似難飛 另一隻百勝名駒今場只係佢今季第五場出賽 講體力已經比其他唔少馬優勝 突破三班重磅樽頸位呢啲馬憑銳氣隨時一鼓作氣衝上去  四檔又係進可攻退可守

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-5-29 08:05 PM 發表 查看引用來源
無啦 本又唔多 尋日入場影馬又輸錢 反而無入場日子耐唔耐就贏 吹脹
星期三又三條單棍
第三場腎虧潘隻精彩生活必成大熱但跑法無殺著 有馬搞佢就係咁先 其實都唔應該追中華叻叻但檔好可以守好位形勢實在有利 未必贏得 ...
第三場我另有選擇,精彩生活及中華叻叻上仗包Q,同場的星際精英後上馬排外檔改為搶放試馬,但所負不多,今次抽內檔可輕鬆貼欄留後,減夠分兼狀態回起中,可期反先兩馬,首選。威進駒又回到贏馬評分,前仗排大外檔衝勢不差,今次排一檔,馬房撳制能力高,亦有力一鬥,次選。這兩駒夠冷,補PQ亦夠,若選保險腳,還以精彩生活較佳,谷草前置跑法正是其殺著,上仗也只是二疊跟隨星際精英,以負磅變化,預期反先中華叻叻,後者三檔預期在前兩駒外面二疊,與上仗同,加磅後就四四五五。飛來勁五班同程那場比較失望,千四入Q那場所壓倒對手頗弱,除非突然大幅進步,否則不夠在四班攻堅。

第八場繼續支持陸知,一眾親密馬友等待肥葉收信。皇者驕傲連番排內檔入Q但今次外檔兼不擅外檔的田騎,之前負於威威鬥士,後者在三班無力入前列,形勢劣的皇者驕傲亦如是看馬爾代夫評分在有力爭的範圍,排中檔要看際遇,可考慮。對面有若干版友留意盛世名駒,上仗不差但不算特別,肥葉馬欠賠率就棄不足惜。

另講第四場。目前大熱是至尊高飛,入位後再出打回原型,附近的電訊同心落班輸得遠(我就輸得慘),不如博至尊高飛如後者般無影。萬眾力得前仗輸得遠而上仗表現大有改善,以馬房能力,預期狀態會再進,本身實力稍超四班,中檔可順利前置,先揀。飛騰騅上仗檔位普通早段搶得急仍埋門追入Q,今次好檔,前列份子。攻頂早前贏田草千二,其後兩仗泥地有追而稍失望,今次回到草地,谷草有內檔好跑,追多一次。闖一上仗弱組入Q,仍會近,但跑法要靠形勢,今次預期有較大難度,排名較後。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-5-31 19:06 發表 查看引用來源

第三場我另有選擇,精彩生活及中華叻叻上仗包Q,同場的星際精英後上馬排外檔改為搶放試馬,但所負不多,今次抽內檔可輕鬆貼欄留後,減夠分兼狀態回起中,可期反先兩馬,首選。威進駒又回到贏馬評分,前仗排大外檔衝勢不差,今次排一檔 ...
黑撚到 飛來勁起步撞一嘢就跌落嚟😔 艾道拿連番入位係咪逐漸掌握跑道形勢

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-5-31 07:58 PM 發表 查看引用來源
黑撚到 飛來勁起步撞一嘢就跌落嚟😔 艾道拿連番入位係咪逐漸掌握跑道形勢
我賭的星際精英就輸人馬角力,可能任由亂放像上仗仍可保Q,馬房另兩場入Q。另一場就被久沉轉倉的好好彩彩殺Q。

星期日第一次黃昏馬
兩場G3打頭陣獅子山錦標擺第三場仲未駛開燈 永遠美麗搭綫路之星呢條死Q走唔甩
沙田銀瓶嗰場金鑽貴人無啦啦出呢場G3都唔知為乜 你話當年大魔頭出馬海整啲高分馬頂高個磅造就自己友就話啫 但又唔代表新上嚟嘅維港智能贏面會大 要返神仙Q速遞奇兵搭好眼光算 計負磅實在有利
全晚重心第八場二班泥地千二 今季最後六場泥地全部喺六月 呢場都係買中下磅馬 型佬全兩隻各壇勝場又好檔先揀 另一隻要返勝意龍 始終呢個路程四W都有根據 348場次嗰場1.4大熱W死火似係孭磅因素多過其他原因
PS:順便祝福當日61大壽嘅立法會議員何君堯 咁盛大日子應該要好好開香檳慶祝😆

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2023-6-1 05:09 PM 發表 查看引用來源
星期日第一次黃昏馬
兩場G3打頭陣獅子山錦標擺第三場仲未駛開燈 永遠美麗搭綫路之星呢條死Q走唔甩
沙田銀瓶嗰場金鑽貴人無啦啦出呢場G3都唔知為乜 你話當年大魔頭出馬海整啲高分馬頂高個磅造就自己友就話啫 但又唔代 ...
在某兩件東西敏感的特別日子,我就停戰,但也講講尾場,志勝時機上次初跑千四拋離贏馬,似乎不僅靠軟地之助,找對路程應是關鍵,仍有賠率不怕追寶尾。超級龍珠早前一亞一冠水準至少中上,上次大敗似輸軟地,今日場地正常,可跟多一次。添濼意流鼻血後復出,準備已夠,三班未到超卓但此組仍上風,保險腳。金佰令只在前仗弱組贏過,其餘場次從未入位,目前又是大熱位置,離奇。

沙田銀瓶一場,估計金鑽貴人真有意去日本,操好放棄要洩火就要跑此場,對比三四班跑十幾次之馬,算輕鬆了。維港智能上仗贏嫡愛心嫌吃力。

引用:
原帖由 鴻略 於 2023-6-4 18:55 發表 查看引用來源

在某兩件東西敏感的特別日子,我就停戰,但也講講尾場,志勝時機上次初跑千四拋離贏馬,似乎不僅靠軟地之助,找對路程應是關鍵,仍有賠率不怕追寶尾。超級龍珠早前一亞一冠水準至少中上,上次大敗似輸軟地,今日場地正常,可跟多一次 ...
維港受讓20磅都無得撼 估計最多都係第二隻速遞奇兵
星期三又三場
第八場688場次同程有七隻再碰頭 加埋三隻喺671場次二班落嚟嘅 人和家興雖然呢場係三班突分減磅係好跑 但連續兩場撼四季醒用力都幾多下 至於四季醒情況同人和家興差唔多 而今場個一檔喺A欄隨時有塞車可能 搏Q嘅話浪茄仔可能仲好分 688嗰場馬形勢最差係佢都係輸半個馬位 今場檔位內移形勢好得多有力覆桌 另一隻本想揀和氣生財但退出 再追多次旋風飛影 今場85分賽事個孭磅由上場135下調到126非常好跑 而上場都係輸兩個幾馬位係唔差 換上騎後追馬幾硬淨嘅戴文高 出冷唔係無可能
尾場八駿巨昇上場完全贏形勢又一檔無馬搞 加左分後檔位大幅外移對賭攻擊 要返初跑谷戰但有好檔賺形勢明心知遇 至於傑出漢子上場係出色有諗過但再抽外檔又被動 最後轉呔要可以守好位嘅電子宇宙
重心第五場亂局 先要跑形勢搭夠嘅美麗攻略 上場個檔差啲又留後啲騎落都係得咁多 整定隻馬要跟前守好位先有最大威力 半冷心水一支箭 血統睇出自十幾年前香港瓶第二嘅紅杉木雖然媽媽嗰邊係短途但試閘見唔似短途馬 初出千四嗰場落雨都肯追下反映隻馬幾有鬥心 轉場跑谷1650合腳法 艾道拿都摸左幾課 跑啱形勢要入嚟唔意外 再多一隻又係跑際遇勁叻仔 對手有乜閃失跑錯隨時人棄我取

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆