上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  622.4k

星期日戲肉打比最後先寫
尾場講先 手機錶霸方興未艾係正路之選 升三班而布文睇嚟係做唔到123磅焗換田雞 Q方面布文繼續騎縱橫天下但再加到頂磅又最外檔止於三三四四 至於友瑩仁同樣升班不過檔位外移 搏好分啲就再追鐵金剛 上場受讓馬林十五磅都輸但都彈甩其他馬 馬林再出二班入Q反映鐵金剛喺三班必夠 換艾道拿分多幾蚊
第九場三班突分千八米繼續追常拼常勇 已一再證明跟前跑效果仲差過後追 落返三班突分賽事出埋王牌再預麥道朗跑 戰意唔需要懷疑 Q方面喺桃花雲同包裝旋風之間揀後者 主要都係檔位問題 同埋上場贏完不良於行但隔左五日已經出嚟應該影響唔大 跑法上可以跟前比桃花雲要後追有利
第八場一班讓磅千二 嫡愛心上場一落返千二即追 贏得乒不血刃 殺得低錶之銀河喺短途個評分估計仲有得上 對手之中白頭佬嗰對傾向賢者無敵 一嚟腎虧潘 二嚟嗰場對嫡愛心表面無威脅但當時重重受困只跑最後百幾米就已經反先威力奔騰可見沙田千二同樣勝任 上場直路賽又係打困籠先俾緊張大師偷雞 呢場白頭佬專程叫薛恩搭單騎埋唔似陪襯
戲肉打比 個個實會吼住燉馬馬房隻大至尊 上場雖然對手唔強但喺香港初出跑二千就彈甩贏係贏得有說服力 抽10檔更好 唯一挑剔當然係燉馬馬房keep唔keep到馬嘅氣勢 當然如果只在乎呢場嘅話問題不大 腎虧潘雖然夠仆街但呢啲大賽場合實會用盡心機跑 神仙一對就秤先安騁 二千長力早已證明但偏向均速 如果鬥爆肯定唔係大至尊嗰皮 經典杯跑完即刻上從化 而試千六大閘教留 睇嚟神仙係立心想留住衝一段 莫雅騎左一次知點發揮 至於驕陽明駒有啲似當年首飾太陽 上場對著分數低一截嘅禪勝輝煌僅僅贏 再加程二百更難睇好 第三勢力搏冷就係超超比 經典杯備戰不足但居然同喜蓮勇感齊到 難怪麥道朗想攞嚟騎 周仔既然得到獵人成肯定必會好好把握

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2024-3-20 10:35 PM 發表 查看引用來源
腎虧潘跑親呢啲賽事實有嘢令人嘔血 成9日見贏唔到就hea下hea下 如果佢生在英國佬主政馬會年代肯定釘牌
潘頓態度慣常令人討厭,直路上應該再努力催策直到爭取四五無望才停手,當然這是競賽小組由包庇韋達開始到現在潘頓「發揚光大」,為所欲為。耀寶駒彎位力騎而未能加速,捱一段更力弱,快步速下似乎長力受壓,上一仗其實也不算出色。架勢奇爸終於入Q,上一仗一般步速下發力早過紅海勁而反被紅海勁從後趕過,似乎架勢奇爸必須快步速或早段守到起碼中間位置才有機會,只爆兩段就難。赤馬雄風過去已證明不怕外檔,只要頭段不壓迫就可以,投注時只擔心排外檔有不去馬之心而搶前,就算排內檔都是順勢守黃金包廂位最好,此仗有大勢至富,已知很大可能能中置切入二疊不蝕位,上仗水準高,至少屬保險腳。

另外花好月盈及馬有運那仗水準離奇,昨晚兩匹皆失望,但二三馬皆繼續強勢,天足貓連上三班都贏。

至於日本高松宮記念嗰場G1跑千二 維港智能最多三重彩腳 係睇今日仲有無雨 有嘅話機會相對提升 至於主隊方面睇好奈村佳盈 賢德之君 冷門心水就係豐哥拍社台呢個老牌馬主嘅真炫美

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2024-3-21 08:42 PM 發表 查看引用來源
星期日戲肉打比最後先寫
尾場講先 手機錶霸方興未艾係正路之選 升三班而布文睇嚟係做唔到123磅焗換田雞 Q方面布文繼續騎縱橫天下但再加到頂磅又最外檔止於三三四四 至於友瑩仁同樣升班不過檔位外移 搏好分啲就再追鐵 ...
打吡一場,上次講過,大至尊贏馬姿態比起安騁贏三班還要好一截,燉廄馬捱多一場一般沒有問題,雖則情感上不想其奪標,但條件則有。驕陽明駒及禪勝輝煌上仗拋開第三的安騁,前駒遲望空發力而追及,後駒改放為留效果佳,增程二百雖屬未知數,但仍有一定優勢。錶之銀河上仗第二,從後趕過金鑽貴人,增程六百,論血統有可能應付得來,過去有平海福星如此跳程贏馬,錶之銀河贏級數,有機一網打盡,成冷值博。

另外第四場,今朝更好繼續排好檔,強手已去,正路選擇。英駿飛駒上兩仗無謂增程,雖敗但不差,今次回到贏馬路程,小休但試兩次閘,有準備來跑,有得爭,兼顧。保險腳取風火恆雲,進步中的後上馬,上兩仗後上有勢,上千六或更好。

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-3-24 13:58 發表 查看引用來源

打吡一場,上次講過,大至尊贏馬姿態比起安騁贏三班還要好一截,燉廄馬捱多一場一般沒有問題,雖則情感上不想其奪標,但條件則有。驕陽明駒及禪勝輝煌上仗拋開第三的安騁,前駒遲望空發力而追及,後駒改放為留效果佳,增程二百雖屬 ...
估唔到伍仔呢場兵行險著 叫嘉應快放搏走甩差啲得手 但燉馬馬房就係咁好命 相信魔頭都未必咁部署落地第二場就贏打比 呢場大至尊係發揮得好 就算唔鐘意燉馬馬房同腎虧潘都係咁話 至於古摩另一隻走出嚟嘅難以置信都唔差 等皇太后杯啦

星期三睇下半場 集中賭韋賊
第六場四班千二第二組 皇帝英明搵智弘大師減磅而臨 係會預難發揮但呢十磅助力實在大 最強對手就係叛將多利神駒 轉光頭蘇後終於有場似樣嘅走勢 亦證明黎昭昇名大於實 今場仲排一檔更好跑
第七場三班一千 預計成大熱應該係韋賊轉伍仔初出嘅美麗第一但跑法得一招放 加埋前廄友天火同人執最外檔隨時出現鬥燒攬炒嘅可能 要返兩隻可以守好位嘅英雄豪邁同埋縮程而臨又好檔嘅凌厲
第八場Q又揀韋賊同佢嘅叛將 展宏圖上場雖然贏四班但孭133磅都算輕鬆 今場又有一檔形勢有利 至於前廄友飛漲今季總算正常出賽 近兩場沙田千六追得好 雖然谷戰只贏過千二但MR.BEAN繼續騎仍可信
尾場無時間打 扒冷兩隻初出喜蓮勇略同皇帝英豪

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2024-3-25 05:53 PM 發表 查看引用來源
星期三睇下半場 集中賭韋賊
第六場四班千二第二組 皇帝英明搵智弘大師減磅而臨 係會預難發揮但呢十磅助力實在大 最強對手就係叛將多利神駒 轉光頭蘇後終於有場似樣嘅走勢 亦證明黎昭昇名大於實 今場仲排一檔更好跑
...
第八場我也看好展宏圖及飛漲,另補保險腳浪漫老撾,之前評分高但與東廄包Q馬近,現在已回落接近贏馬評分,其他馬多分盡,或此排到。

另講兩場。第四場,戰鬥英雄上仗排外檔得亞軍,與新貴時尚風趣接近,爭勝要角。三代同心成大熱,上次揀了但失望,不知是欠鬥志抑或谷草不合其後追,今次排一檔兼對手更弱,繼續要。上校上仗季軍所負不多,排內檔往往表現好,前列份子,保險腳。

第五場,華卓晴上仗順利贏,早前同程拋開其後再兩勝的建測羣英入Q,仍可再捷。燊榮之星上仗表現見起色,現落四班而好檔,次選。保險腳取皇仁福星,上仗第四表現恰可,今次相同配搭而餘下對手似減弱,有力爭一席。

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-3-27 19:38 發表 查看引用來源

第八場我也看好展宏圖及飛漲,另補保險腳浪漫老撾,之前評分高但與東廄包Q馬近,現在已回落接近贏馬評分,其他馬多分盡,或此排到。

另講兩場。第四場,戰鬥英雄上仗排外檔得亞軍,與新貴時尚風趣接近,爭勝要角。三代同心成大熱, ...
燊榮之星落四班理論上好惡 難得獵人成上場俾湯哥試一場今晚又繼續俾佢跑 睇佢點搞 華卓晴個檔同磅換嚟分頭不過上場既然擺頭贏 呢場要佢變返後追唔會係奇事

星期六杜拜賽事
當然集中睇日本隊 第五場金沙軒錦標泥地千二 燦然一新毫無疑問穩膽 上場沙特嘅G3利雅德短途錦標同程贏得輕鬆 Q腳方面反而會另一隻日本馬快勁主帥 同樣正宗短途千二千四泥地馬 扣三場草地賽跑12場泥地得勝率過半 上場二月錦標泥地千六明顯路程不合當熱身 呢場遠征仲用埋杜滿樂有權回馬槍

第七場司馬經典賽哩半 焦點當然係古摩軍團嘅多產巨匠但杜拜呢個系列賽事古摩表現唔算突出 唔知係咪旗下啲馬抖一輪要跑一兩場先上力唔知 今場大膽放棄 歐洲隊另一隻嚟自名倉高仕登嘅上流貴婦初次遠征又無左FRANKIE 點都打折 繼續向日本馬埋手 駿天宮路程啱哂但拉哥喺沙特杯嗰日失蹤又係俾唔到信心  大帝係前年冠軍但上年令人失望 勝在第三度嚟美丹又有個二檔 三重彩拖埋 餘下兩隻馬女星映天下同自由島就係今場選擇 級數上當然同春秋分係有差距但擺呢場已經夠做

尾場世界盃泥地二千 衞冕嘅盈寶奇嶽同上場沙特杯贏佢嘅探查男兒加埋取勝秘技又同場 探查男兒上場沙特杯贏好大原因係典型千八馬 過往戰績二千米係三零部隊 所以呢條日本Q係過關串射對像

重心場合杜拜草地大賽千八 傲遊氣泡雖然有一檔但今場對手強勁 有獎金已經偷笑 日本隊呢場四隻只揀隻匯兩川 唔同上年呢場倒灶嘅秀逸小島 呢隻早證明有二千氣量應付 加埋上年遠征香港國際賽有哂經驗 用杜滿樂要提高取勝評級 最強對手反而會睇高仕登一對 力爭呢場賽事四連霸嘅諾斯勳爵雖然八歲但近年搏得少 上年成功呢場賽事三連霸後就依樣畫葫蘆去到今年跑場冬季打比嘅膠沙地熱身 目標都唔駛多講 FRANKIE今年只騎高仕登呢一隻梗搏盡 同場自己友隻凌雪飛初次遠征中東係有啲蝕底 但勝在馬女賺磅而千八都係射程 高仕登相比古摩軍團喺杜拜係交到成績出嚟 出埋凌雪飛擺明雙保險

星期日話有雨 跑嗰陣小弟唔喺香港 揀馬好地作準
第三場二班千六預計熱門綠族無限 忽然換布文唔清楚幕後動機但今場孭131磅似係想孭少啲死磅 仲要上從化做嘢Q走唔甩 腳方面九五赤兔上場之前停操一排復出跑得唔差 不過今季無上名似實力見哂 今場出馬唔多如果保羅承傳唔上嚟搞佢喺呢度有一爭
第四場四班直路賽 本場有唔少快馬例如令才 萬事快 一代宗師 龍東傳承 熱食都要搏返勝利之皇 三星期前同程輸得無運 呢場咁多快馬走佢就有利 對手之中扒冷要紅逸舍 變數在黎昭昇轉韋賊初出 以上季初出嗰場一出就贏水準計無理由到依家無得贏 隔左兩個月韋賊做哂嘢出嚟跑 雖然蔡仔騎都唔敢睇小
第六場四班千四第二組雖然三T場合 不過睇落就係遨遊武士同金駿星單打獨鬥 呢場最啱攞嚟過關 不贅
第九場三班千六 對比第六場明顯亂局 先要返港林福將 上場跳程上二千仲要執最外檔未跑判死刑 不過跑落都係去到最後二百先轉弱又唔算太差 呢次落返嚟千六又好檔又有競爭力 次選方面巫偉傑一對繼續追銀騰 有啲奇怪就係騎開嘅蔡仔就騎同馬房另一隻嘉應巨昇反而老早叫火車潘去試閘 但隻馬上緊又無理由飛 不明就係368場次墮馬嘅浪漫風采 隔七日復操似乎傷勢比想像中輕微 咁樣就順便抖埋返從化重頭做起 喺紐西蘭嗰邊跑過變化地上名如果臨場有雨對佢只會更有利 成冷要防
至於直播大阪杯就三重彩 利森名園 鍵琴高奏加初日高升

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆