上一頁下一頁
發新話題

魔頭好友論馬區

收藏  |  訂閱
4.0k  623.3k

女皇杯日第九場二班千四 唔少馬唔係重磅就走下坡 要返跑法主動又好檔嘅亞機拉最穩陣 對手之中馬林此程準繩雖然排最外檔仍要兼顧
尾場五隻新勝馬再出 比較上都係再追占士德 呢場同祥和順同顏色王子仲有風雲武士喺度必有步速 周仔唔舒服寧願星期三都唔跑留力跑呢隻有誠意 首選 至於星際快車終於增程上千二都合理 早段落腳唔算快排11檔影響有限 麥道朗再騎必然QT腳 扒冷腳就係魔頭幫猴王系引入嘅新貨得道猴王 明顯做哂嘢出嚟跑戰意一定有 只係黎昭昇老實講功力有幾多有眼見

大賽過後星期三心水2,6,7呢三場
第二場四班1650第一組 唔少馬近績普通 搏返隻有路程根據嘅勇晉當銳 以同程420場次跑第二嘅水準嚟睇暫時呢個路程係有競爭力不過一定要留得好有尺寸 上埋從化整個大閘而埋門落草地似係搏殺信號 Q方面吼果然得 上場沙田二千大敗似係路程嫌長 落返嚟1650仲要轉谷戰隨時由蟲變龍
第六場四班1650第二組 告仔一接收架勢奇爸即刻做嘢 大細閘做齊仲晨早搵定布文仄馬 真係好有決心省靚招牌 成熱都要揀 Q方面本來考慮富喜來但衝程太短 雖然有一檔睇怕又係得個近字 寧搏質新而開始上力嘅極速之子
第七場三班千二第一組杯賽場合 腎虧潘揀合夥奔馳應該係一早答應接左 不過呢隻馬近兩勝所贏嘅對手九秒九精明勇駿都係四班等機會 寧願要返同樣三班未勝 但連番入位嘅無限美麗 換艾道拿分多幾蚊 扒冷揀快搏 五個月前同程贏馬後連輸五場又減返贏馬嗰陣嘅分數同磅位 呢場寰宇豐采同嘉應喝采同樣抽外檔估計有步速 加上跑A欄啱哂快搏後追

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2024-4-27 11:51 AM 發表 查看引用來源
女皇杯日第九場二班千四 唔少馬唔係重磅就走下坡 要返跑法主動又好檔嘅亞機拉最穩陣 對手之中馬林此程準繩雖然排最外檔仍要兼顧
尾場五隻新勝馬再出 比較上都係再追占士德 呢場同祥和順同顏色王子仲有風雲武士喺度必 ...
昨日最初只覺第九場可賭,亞機拉賽績不及同樣準繩的增有、馬林及巴閉哥,打算鐵三角與其對賭,後來還是覺得幾匹千二上千四都屬有能力之馬,可以搗亂,最後不賭,避開了。近期確難搞。

冠軍一哩,金鎗六十傷後首仗可能狀態未趕起,遨遊氣泡則是遠征回歸的首仗,永遠美麗再利用慢步速,有點像當年老巫騎的締造美麗趁強手傷而排到。女皇盃,浪漫勇士如期望般再贏,終於成為馬王了,大至尊入直路前還似模似樣,直路上則力歇,若實力未到亦不至於跑不過越駿歡欣,賽後報告指潘頓表示不能應付變化場地,可能也是,但肥葉馬普遍兩場止,很難維持到第三仗,這次不例外,下季亦不樂觀。

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2024-4-29 07:01 PM 發表 查看引用來源
大賽過後星期三心水2,6,7呢三場
第二場四班1650第一組 唔少馬近績普通 搏返隻有路程根據嘅勇晉當銳 以同程420場次跑第二嘅水準嚟睇暫時呢個路程係有競爭力不過一定要留得好有尺寸 上埋從化整個大閘而埋門落草地似係 ...
第六場架勢奇爸要看告東尼功力了,上次前段快步速跑得自然趁對手減慢就上前,末段就不敵赤馬雄風後勁,再進當然應勝,若維持則要看際遇,揀就一定揀。富喜來似乎要走順才加速,不合谷草,排一檔亦不易守好位,還是等減夠分回沙田。極速之子上仗檔劣三疊輸得不遠,前仗中上組別跑第四有水準,今次轉好檔加上本身進度已有力爭勝。銀進上仗同程第二,未及極速之子的第四但已有水準,可作保險腳,若架勢奇爸有閃失就好分。

引用:
原帖由 鴻略 於 2024-5-1 20:34 發表 查看引用來源

第六場架勢奇爸要看告東尼功力了,上次前段快步速跑得自然趁對手減慢就上前,末段就不敵赤馬雄風後勁,再進當然應勝,若維持則要看際遇,揀就一定揀。富喜來似乎要走順才加速,不合谷草,排一檔亦不易守好位,還是等減夠分回沙田。 ...
架勢奇爸又一次失望 雖然話氣管有血都要斬纜
星期日話有啲雨 揀馬當好地為準
第四場三班千八  正路都係十八掌門 贏開而跑法又主動又好檔 Q方面上場輸俾十八掌門嘅明亮天下勝在有變化地根據 雖然九檔係被動但本場得十隻跑攞位相對易 至於腎虧潘嘅金陽飛駒無疑近兩場追得好 但初上千八對著一批跑開千八二千啲對手又似乎下風

第五場四班直路賽 兩隻初出馬天天同樂同太行美景賽前功夫積極 同樣個幾月內試夠三個大閘 同樣夠前速而今場又有幾隻快馬前面開路好好跑 Q之選

第九場泥地三班千二 告仔一對一放一追當然繼續追花果猴王 暫時呢個路程首本 雖然12檔難捨棄 對手之中喜至寶連輸兩劑谷千二後都要向現實低頭跑返泥地千二 如果場地尚算公平嘅話仍有一爭

第八場主題賽事G3皇太后杯哩半 將王依樣畫葫蘆為遮打杯熱身 雖然天氣不穩場地有利佢發揮但始終孭頂磅 頂多接近 其他馬之中錶之五知本來論機會應該唔錯但問題在一星期前先跑完女皇杯 匆匆再戰到底告仔諗乜?如果一心部署呢場皇太后杯嘅話根本唔應該跑女皇杯 所以QT唔揀佢 先揀兩隻喺打比前列返嚟嘅嘉應傳承同難以置信 嘉應傳承喺上手岳細公子訓練嗰陣已經喺哩半上名 路程適性一定無問題 跑法較均速 抽最外檔無可避免焗搶 不過香港千八以上賽事好多時步速都係慢 對以佢咁主動嘅跑法始終有利 古摩陣營出嚟嘅難以置信擺明同嘉應傳承一樣哩半會好過二千 打比後跑場二千入Q純粹輸重磅 呢場涼瓜明知道將王出呢場都要超磅騎 誠意毫無疑問 至於三選要同樣落雨有利而上年呢場有第三嘅自然力量

星期三賽事
第四場四班千二第一組 燉馬馬房雖然上岸但馬房手足都要開飯 勝利神駒唔駛睇近績 只要有好形勢就嚟了 對上一場贏馬前一場都係排檔差就一放了事 所以上場泥地千二排檔差咪當試閘 抽一檔仲要拆三組水準進一步拉低 Q腳就要勇威神駒 終於落返四班減多幾磅 交出季初喺四班贏嘅水準足以橫掃

第二場四班千二第三組 繼續向燉馬馬房埋手 精益大師雖然同程三戰抬蛋但當時未熟 以呢隻馬之後泥地千二上名嚟睇谷千二應該無不合之理 連埋勝利神駒都抽一檔個天都幫埋 早喺贏谷一千嗰場就係守好位跑 呢啲馬跑法簡單啱哂智弘大師發揮 同場其他馬好多似是而非 尤其腎虧潘隻飲杯抽11檔打折扣對賭攻擊 半冷就要只跑過一場嘅有心意 初出對著隻同祥和順臨場30倍W根本無心攻堅 但尚算跑得唔差 谷戰試過大閘適應場地 血統仲要早熟無得保留用得就用

第七場赤兔猴王同飛漲上場買多注保險Q輸少啲 今次又同場 赤兔猴王有埋開心勇駒開路梗好跑 翻版Q

尾場三班千二得十隻跑 腎虧潘趁周仔停賽就搶時尚風趣 估計一檔都係放頭 對同樣連勝兩場同程嘅川河動駒有利 另一隻撼天鐵翼又係同程準繩 呢場係呢三隻互片 Q就飛時尚風趣因為腎虧潘

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2024-5-6 09:35 AM 發表 查看引用來源
星期三賽事
第四場四班千二第一組 燉馬馬房雖然上岸但馬房手足都要開飯 勝利神駒唔駛睇近績 只要有好形勢就嚟了 對上一場贏馬前一場都係排檔差就一放了事 所以上場泥地千二排檔差咪當試閘 抽一檔仲要拆三組水準進一 ...
星期日原預期如喜蓮歡聲贏皇太后盃般大雨,卻早上放晴,場地甚快,前領馬優勢失,另外自然力量上季證明特利濕地,地快就不是錶之五知對手,但當年情表現就比較出奇。

星期三初步也覺這兩場可賭下。

第二場一組,我就不看好精益大師,一千勝後加分就近而無威脅,回到千二估計加大壓力,谷草千二比泥地千二氣量要求亦較高,換黃智弘減七磅則屬好變數,目前似乎因一檔成熱門。這場我比較喜歡新力,雖然不是什麼好馬,但連番在田草千二跑三至五名,表現算穩定,轉到谷草則佔級數之利,已夠爭勝,鄭廄爭護級用田泰安亦鬥志鮮明,馬夠快,七檔可切入二疊,「形勢」預期得到如富喜來般眷顧有心意初出田草一仗與亞季馬所負距離不多,而且檔差沿途三疊,預期熱身後再進,對手大幅減弱已可爭。保險腳取上校,回到四班維持水準,上仗第五輸兩馬位,前四馬在此已屬上風,趁對手弱單騎領放可闖一席。

第四場勝利神駒只要內檔或攝到內疊就跑得好,今次有此形勢,前列份子。勇威神駒季初首仗不過不失,次仗因無放頭馬步速之利,班次有微利但不肯定狀態是否足夠應付重磅,如作Q腳則相當熱。我會兼顧祥勝力駒,上仗與有心意同場而落後一頸,四檔會守好位,若有心意有好表現則更有信心。保險腳若勇威神駒太熱則木火同明,減到低於贏馬評分,抽好檔,跑出水準有得爭。

跑星期六 只講七同十呢兩場
第七場二班千六杯仔場合 桃花雲到底上場田雞望乜?唔睇名以為係波仔 喺二班無理由無得贏 另一隻香土變態哥愛駒喜蓮勇感喺打比慘敗證明無二千長力 重新做功夫落返千六又抽埋前置馬最理想嘅二檔 咁都唔贏即係叫變態哥食屎

引用:
原帖由 KIRIN688 於 2024-5-9 17:28 發表 查看引用來源
跑星期六 只講七同十呢兩場
第七場二班千六杯仔場合 桃花雲到底上場田雞望乜?唔睇名以為係波仔 喺二班無理由無得贏 另一隻香土變態哥愛駒喜蓮勇感喺打比慘敗證明無二千長力 重新做功夫落返千六又抽埋前置馬最理想嘅二 ...
第七場二班千六杯仔場合睇好😌
1 中華盛景 同 7 禪勝輝煌

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆