上一頁下一頁
發新話題

《有情還似無情 - 我和囡囡眼中的風月大觀園》全文完

收藏  |  訂閱
304  26.2k

引用:
原帖由 samwin 於 2008-1-11 12:39 PM 發表

其實你囡囡都應該巳經有足夠的金錢退休,為什麼還唔可以放下工作?

是不是要到富豪級,先可以退休?
其實你對囡囡巳經做得好好,你有這樣的 "忍" 巳經是好高的情操:smile_34:

你講 "愛 ...
......

引用:
原帖由 badGuy0427 於 2008-1-13 02:10 AM 發表
睇完s兄你架爭論篇~~~~真係令我對囡囡有更深了解

不論s兄發表文章架原意係點
.........

引用:
原帖由 たくや 於 2008-1-13 03:53 PM 發表
其實s兄有冇問囡囡要揾幾多錢先夠?你個囡囡好似應該可以舒舒服服過下半世,咁佢仲做落去為乜? :smile_41:  

定係佢因為做呢行而得到啲心理/精神病,已經無乜理性?仲可能有啲心理變態? :smile_27:
..........

引用:
原帖由 たくや 於 2008-1-13 03:53 PM 發表
其實s兄有冇問囡囡要揾幾多錢先夠?你個囡囡好似應該可以舒舒服服過下半世,咁佢仲做落去為乜? :smile_41:  

定係佢因為做呢行而得到啲心理/精神病,已經無乜理性?仲可能有啲心理變態? :smile_27:
你呢個問題好有趣. 以一般囡囡都係以100萬為限. 做落去既原因都係為左搵 "客人男朋友", 因為 "客人男朋友" 姑終會走, 多找兩三個作為保險不足為奇.

做囡囡原因主要有2種, 一種係非常清楚佢地面對既歡場工作性質為何, 都係要陪客人做愛. 另一類係因為成班人去做所以佢貪得意見搵倒錢走去試試.

前者實在最清楚不過係為左錢所以一定會Set  Target要搵幾多先收山, 因為要發達麻. 後者都係為左錢, 但係錢唔係最主要目標因為佢地只想改善生活. 呢2類囡囡後者最易心理出現問題, 因為前者已經好清楚係為左錢要發達, 後者只想改善生活, 所以後者比較容易心理出現問題, 因為佢地做耐左就會知道呢種不斷比人抽插既生活又要日日飲酒係點樣過...就算佢地下班之後, 對著朋友都不能做回自己.

回覆 #132 Sawatdee 的帖子

s兄~~~~小弟完全無意評論師兄你架道德觀點
因為小弟架道德價值都唔高
小弟現在都係沉緊~~~~~而且睇完師兄架文章之後
令小弟明白左好多野~~~~應該多謝師兄先啱

引用:
原帖由 Sawatdee 於 2008-1-10 01:10 PM 發表

....多謝師兄開解......這是完美的結局......如果我放不下......我既荒謬行為做法.....都不會出現在....我的故事中最後一段......我好早就有心理準備........唔係既話.....都唔會幫佢計數..... ...

haha~~師兄真的放下了?haha~~只是見到師兄之前的留言,我的小心眼又發作ja...

以下是s兄在其他port的留言copy:

"如果一個女人陪一個自己唔愛既人吃喝玩樂.....係過著一種沒有靈魂的日子.....一樣係唔開心.....係痛苦....你只是能睇到表面....我知道有好多....日日受萬人祝福......表面是開花結果的愛情......但實際只是私有化個案.......女主角日日過著表面無憂無慮的日子......但內心日日掛著家鄉的老公同仔女......"

我的留言其實不是想揭s兄你的瘡疤,只想比師兄你知道每個人也不想自己的事比人唱開去的,由其係"囡囡",你說她給你寫,但她知不知你寫到咁"露骨"和詳細la,她可能信任你,知你唔會寫衰佢才給你寫,點知...
再者,"囡囡話佢係英文人....唔識睇中文",但這男人的朋友la,睇完會否講給他聽la,因大家也知la,這網很多人睇,包括外國人,如給囡囡的他知道了...
何況,不怕有一日她戰場回歸時,人人也怕了她ma...haha~~

所以如s兄只為了警醒世人,也不差在多或少果一個例子,如一定要三個例子,以s兄多年歡場經驗,也可隨手拿出一兩打當例子la,何必用自己曾愛過,又大部份人知道她身份的人做例子la...

其實其他師兄睇完之後也不用太大反應,因為每個人也有優點同缺點的,如將一個人的缺點無限放大咁講,當然會人見人怕la,但如她沒有優點,對人也無情,我諗我們也不會有機會見到這port了!

p.s. s兄你的佛計太有誤導成份la...
因大家未必想不到、放不下,而是...這問題是"選擇題",不是"創作題",一般人因小時教育,讀書考試時見"選擇題"只可以在A、B、C中選擇,就算想到個更完美的答案也不會寫上去,因寫上去的後果無論你的答案多完美也是零分,所以這佛計如是"創作題",我不認為冇人會想不到、放不下...至少如我清楚"事件的全部",如個醫生是否有車牌la...等問題,"放下"也不是什麼大不了的問題,不是嗎?

"學會放下,才有新的開始!"
"一個終結是另一個開始!"

至於我對"三件心靈震撼"事件的看法是...一年都唔知在大陸中發生幾多次la...不是講笑的,
如事件一: 在香港有很多人在大陸結婚買樓,因男方要回港工作,女方又未可以一結婚立即到香港生活,往往會接女方的家人來住,一來可陪女方,也可有人睇住佢,但d家人中的哥哥、弟弟其實才是大部份時間的男主人...(我身邊的同事也中過招la!)
事件二: 其實有事件一,如冇事件二發生,我才覺得是"心靈震撼事件"...(除非已爆咗出o黎la!)
事件三: 大把祖國囡囡唔用套la!如果唔用套是囡囡hold客的方法,她也知道是有一定風險的,自己就因有種種原因要冒這風險,當然不會要自己鍾意的人也去冒這不必要的風險la!又有何奇怪la???

我咁一講,不知是否有其他師兄也發覺,其實這三件事很耳熟,好像在朋友或同事身上聽過或發生過la...
這些囡囡可怕ma?可怕!!
但又有沒有人曾聽說過由囡囡口中說的真正衰客和雞頭的事la,囡囡口中"心靈震撼事件"可能更震撼你們的人心靈...

凡事有因才有果的!

引用:

haha~~心理變態都有人諗到...
其實囡囡的選擇已是最正確的,如師兄你知道了"事件的全部"相信也會認同,只是不知s兄最後會否把自己的事,也像說囡囡的事一樣,全部說出,免得大家誤會囡囡是心理變態ja...

引用:
原帖由 OHmyGOD! 於 2008-1-14 10:11 AM 發表

haha~~心理變態都有人諗到...
其實囡囡的選擇已是最正確的,如師兄你知道了"事件的全部"相信也會認同,只是不知s兄最後會否把自己的事,也像說囡囡的事一樣,全部說出,免得大家誤會囡囡是心理變態 ...
.....

引用:
原帖由 OHmyGOD! 於 2008-1-14 10:08 AM 發表
事件三: 大把祖國囡囡唔用套la!如果唔用套是囡囡hold客的方法,她也知道是有一定風險的,自己就因有種種原因要冒這風險,當然不會要自己鍾意的人也去冒這不必要的風險la!又有何奇怪la???
..........

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆