上一頁下一頁
發新話題

2023年, 可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚

收藏  |  訂閱
54  442.2k

政府近日頻頻吹風話打疫苗有助加快中港通關,
希望今次唔係又得把死人口,

引用:
原帖由 andy_2008 於 2021-2-28 23:49 發表 查看引用來源
hope will have good news in March
放心一定有好消息,
就係鄭月娥同你講封多三個月關,幫你慳返D叫雞錢

引用:
原帖由 andy_2008 於 2021-6-16 12:32 發表 查看引用來源
中秋節快到, 要通關的呼声會越來越高
屌,你晒鳩柒氣啦,
上年市民話:五一快到, 要通關的呼声會越來越高
上年市民話:中秋節快到, 要通關的呼声會越來越高
上年市民話:十一快到, 要通關的呼声會越來越高
上年市民話:聖誕節快到, 要通關的呼声會越來越高
上年市民話:農曆新年快到, 要通關的呼声會越來越高
今年市民話:復活節快到, 要通關的呼声會越來越高
今年市民話:五一快到, 要通關的呼声會越來越高

引用:
原帖由 andy_2008 於 2021-6-24 16:52 發表 查看引用來源

今新增1宗本地個案源頭不明澳門指港出現本地確診, 通關前28日清零需重新計算
本地個案將會無日無之,
andy哥可以改為"12月可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚??"

引用:
原帖由 andy_2008 於 2021-6-25 05:08 發表 查看引用來源
旅遊界立法會議員姚思榮倡設熔斷機制, 免通關無期。他認為港澳通關應如港星旅遊氣泡一樣設熔斷機制,例如10天內超過某個數目確診便熔斷,「否則當第27日後又有個案要從頭來過,通關會遙遙無期」。

very good idea
https ...
肯定無可能,
你睇澳門搬龍門就知,
本身話要香港14日零本地,到香港真係14日零本地,澳門又搬龍門話要28日,

引用:
原帖由 andy_2008 於 2021-6-25 11:54 發表 查看引用來源
議員何君堯批評港府故步自封,擔心本港經濟未能復甦,若單靠經濟上支援受影響人士,本港財政儲備恐入不敷支,直言香港目前唯一出路只有「向北走」,形容「不通關,(香港)樣樣都不行」。何批評政府無能,官員「蠢過隻豬」,而且做事欠決 ...
你柒少陣啦,
有個議員仔出黎講兩句就話"仲有希望"?
就算行會成員出埋黎講都無用啦,

如果係由鍾南山呢個神棍放風話7月可有限度通關,
咁機會真係幾大,
始終呢個神棍講既野就係中央既意思,
無中央批准,呢個神棍都唔會放呢D風出黎,
到時廣東省政府都唔可能唔跟中央指示,

引用:
原帖由 reddoor 於 2021-6-27 09:32 發表 查看引用來源

神棍都信??
雖然佢係神棍,但係佢係有權威既神棍,
佢up得出"7月有限度通關",就一定係中央既意思,
但何謂"有限度通關",
咪又係只係比d直系探親/工幹/有錢有特權既人免檢疫過關,
好似andy哥呢d上去出火既就慢慢等多幾個月啦,

有親中央傳媒放風話,
香港深圳將會傾談通關,
話7月11日會係關鍵日期,
仲放風話唔洗理澳門政府早前彈弓手話要28日清零既條件,
有關條件將再由中央定斷.

引用:
原帖由 大口Sam 於 2021-6-30 16:37 發表 查看引用來源

俾你北上都唔可以坐公交, 只可以行路, 唔可以入骨場
呢D叫有限度通關
Andy一心北上出火,無得搭車/入骨場,去黎都無用,
不過我諗幫倒好多正正經經上去探望親友既港人,
佢地可以相約親友喺羅湖/落馬洲附近團聚,即日來回,我諗唔會唔比入食肆咁能仆街瓜?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆