上一頁下一頁
發新話題

2023年, 可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚

收藏  |  訂閱
67  442.1k

我幾個月前已經話最快都中秋,而家睇怕下年農曆年都似😓

引用:
原帖由 百年龍鳳 於 2020-7-12 09:12 發表 查看引用來源
張建宗指港疫情逆轉 重新檢視健康碼推出時間

https://std.stheadline.com/realtime/article/1317251/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%BC%B5%E5%BB%BA%E5%AE%97%E6%8C%87%E6%B8%AF%E7%96%AB%E6%83%85%E9% ...
其實都唔明啲做官既點做野?正常你無限封關影響幾大?係咪應該越係有病毒就越早推出呢啲措施呢?無病毒既話,要健康碼把鬼咩?

引用:
原帖由 馬大哈 於 2020-7-13 04:10 發表 查看引用來源
我估呢D系內地政府需要,因為現在內地疫情基本控制,系內怕佐香港
香港幫官員及所謂的專家冇作為
好明顯而家係大陸怕咗你,唔俾你香港人去。但你香港政府講到健康碼已經準備好哂但又唔出,咁同無有咩分別?我地啲小市民,你唔推出個碼,我點知你有無做事呀?咁同話我聽:嗱,家陣我預備好全個tbb啲女演員俾你吊,個個洗乾淨,晾乾水,但不停話俾你聽,要睇情形而不停延遲有咩分別?

根本而家個情況,大陸澳門都唔歡迎你,咁你政府確係無辦法。但你既然講到預備好啦,係咪應該立即出個健康碼呢?雖然暫時唔可以用嚟過關,但可以用嚟係香港內部用架嘛,先暫停所有外國返嚟既,好似之前咁到機場就驗,再隔離14日,唔想隔離既就原機打返轉頭,再換哂用大陸既試劑減低成本去到驗1次100蚊左右(老人,小朋友就津貼佢免費),之後好似之前大陸咁,想去公共場合(如:戲院,酒樓)就要有碼,一來內部做咗防疫措施,2來可以留底數據,到將來傾通關時可以俾大陸澳門證明你已經做好防疫,咁人地先有信心會快俾你通,如果唔係,到時又人地互通哂啦,你又慢慢預備,咁成個香港又俾你政府拖死哂啦

尋日我先講人地通關,你都未研究好,今日新聞就講澳門聽日就通啦!香港又研究研究………………👍👍👍

引用:
原帖由 hkg369 於 2020-7-15 11:21 發表 查看引用來源
andy_2008, 點改呢? 大家比d意見.
今世人可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚??

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-8-16 15:34 發表 查看引用來源
10月可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚??
這標題應怎樣改?
其實唔洗改啦,你都無話係邊年,到開個年既10月,都啱用呀

而家睇嚟,農曆新年前都唔會有健康碼通關啦,隔十零廿日就整啲新野,酒店個單估計都仲有唔少中咗既未發現,仲未計其他酒吧個啲,邊會開關俾你地去玩吖?我估最快都11月尾先勉強開商務個班

剛剛睇完新聞,去新加坡仲要商討幾個星期,3個星期同9個星期都係幾個星期😮你開返飛機輸入咪死得仲慘?仲要話每次檢測都要千幾蚊,無咩人願去。再睇香港其實日日都有十幾單,諗下十幾單入面,都唔知有無1個死,究竟係咪危險得咁緊要呢?真係要為咗咁少數人逼死其他700幾萬人?

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-10-15 23:26 發表 查看引用來源
民建聯今天很努力,11月有机会去深圳了😎
你咪能傻啦,下年都唔知見唔見到入境處啲關員啦

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆