2023年, 可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚

收藏  |  訂閱
30  444.5k

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-7-16 23:13 發表 查看引用來源
2020年香港立法會選舉,投票日定為2020年9月6日。
8月應會出健康碼

又發夢, 發咗咁多次夢都仲未醒, 奧運都可以改期, 如果8月仲係爆到咁, 你覺得立選仍然會如期? 8月仍然可以出健康碼?

[quote]原帖由 Y仔GARY 於 2020-7-17 12:54 發表 查看引用來源

我無講錯啦! 點解你會咁單純? 成日諗野都以為一定唔會變咁, 改咗咁多次標題都仲係咁自以為是, 何必呢!

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-8-4 18:52 發表 查看引用來源
10月1日~10月8日是中國假期, 人流大, 風險高。
我相信要十月中才可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚。
又係咁樂觀? 我自已估計, 感染個案到 20/08左右會受控, 每日可能只有個別個案, 甚至0個案, 到時港府會觀察1個月, 同時亦可以俾返澳門廣東信心, 所以, 應該9月尾之前, 可以正式推出港康碼, 但可通關嘅, 都只會係特定人仕, 如行咗1個月左右無乜大礙, 就有機會俾市民通關, 但因為, 到時申請攞健康碼嘅市民肯定打晒蛇餅, 所以, 如果我11月尾或12月頭可以上大陸, 已經還得神落

引用:
原帖由 百年龍鳳 於 2020-8-5 12:25 發表 查看引用來源

有道理🤔
我計算呢個已經係最快時間, 重要望入秋後唔好再爆, 同埋香港唔會再俾人無檢測自出自入, 海外輸入唔會再周街走, 咁先有望成事

引用:
原帖由 Y仔GARY 於 2020-8-5 12:23 發表 查看引用來源

又係咁樂觀? 我自已估計, 感染個案到 20/08左右會受控, 每日可能只有個別個案, 甚至0個案, 到時港府會觀察1個月, 同時亦可以俾返澳門廣東信心, 所以, 應該9月尾之前, 可以正式推出港康碼, 但可通關嘅, 都只會係特定人仕, 如行咗1個月左右無乜大礙, 就有機會俾市民通關, 但因為, 到時申請攞健康碼嘅市民肯定打晒蛇餅, 所以, 如果我11月尾或12月頭可以上大陸, 已經還得神落
第3輪補鑊掟百億 健康碼拖到11月

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200816/00174_001.html

原本我預11月尾或12月頭可以上大陸, 現睇怕都好蚊水, ANDY 哥又可以改標題, 繼續自high攞分了

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-8-29 17:04 發表 查看引用來源
大部分旅遊業界人士認為實行健康碼的條件是要單日個案回落至個位數
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1546680-20200829.htm
單日個案回落至個位數, 希望下星期可實現 ...
Andy 哥, 你日日倒數, 最關心幾時可以上大陸係你, 咁下星期全民檢測, 你網上登記咗幾時做未呀?

引用:
原帖由 xy2 於 2020-8-29 20:29 發表 查看引用來源

就算下星期比佢做完, 到月中係咪領左野佢都未必知傘...
我自己就咁睇, 如果做完係陰性, 咁即係代表, 自已由疫情開始都無中過招, 所以自已用果套抗疫方法係ok無問題, 自已安心咗先, 如之後keep住, 之後領野嘅機會都相對唔大, 當然, 如果驗完知道自已係陰性, 跟住乜都完全放鬆晒就當然另計啦!

仲有一樣最重要, 如果依家唔做, 到之後通關先再做, 假如, 原來自已係帶菌者, 咁即係通關前先至驗出, 咁就算通咗關, 自已都無份上大陸, 但如果依家先做一次, 就算真係咁唔好彩係陽性, 但都可以及時治療, 之後通關上大陸都唔會有影響

我又唔係黃絲, 又唔怕什麼私隠DNA外洩(早洩我反而仲驚), 所以, 我都已經登記咗做檢測, 反正都係免費, 無壞

引用:
原帖由 yayawu 於 2020-8-30 11:51 發表 查看引用來源
咁諗法 成日話驗完冇事,第日有可能中招,咁乜都唔做等運到。小市民做到只得咁多
正確, 唔通日日ON膠膠倒數就有用咩! 我真係好羨慕, 依家大陸人可以輕鬆唔戴罩, 可以過正常生活, 但佢地真係等運到就已經搞掂? 佢地都係全城付出咗好多先至抗疫成功, 我唔係撐政府, 我都成日小佢地做得差, 派口罩又做得差, 抗疫又做得差, 但我只係盡返公民責任, 希望香港早日回復正常, 大家早日可以上大陸 happy 咁解

引用:
原帖由 魔鬼仔@666 於 2020-10-20 22:30 發表 查看引用來源
佢可能當自己係特首,一通關就可以自由出入🤭🤭

條友自娛自樂, 其他人點踩都無反應, 奇人

https://std.stheadline.com/politics/article/1410430/政治-時局解碼-大棋盤-港府游說內地通關毋須-清零

通條毛咩! 完全重點講出香港高官係幾垃圾, 依家想救經濟就想大陸通關, 我係大陸都睬你有味啦!

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-10-30 22:54 發表 查看引用來源
工聯會, 現在經常很努力争取, 可能有轉機。
另外, 工聯會在广東及福建亦有多個辦事處, 幫香港人發聲
依家就算香港特首都唔洗俾面啦! 更何況係什麼工聯會

我對今年可以上大陸, 都已經死心了, 咁你就慢慢望工聯會幫你發聲, 希望你唔會望望下望到 short 咗啦!

前往最後回覆