上一頁下一頁
發新話題

2023年, 可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚

收藏  |  訂閱
4.8k  440.5k

引用:
原帖由 andy_2008 於 2021-10-5 23:42 發表 查看引用來源
Very good idea
唐英年倡讓已打兩針和持陰性檢測居民一次免檢到大灣區
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1613632-20211005.htm?spTabChangeable=0
最好一個月一次免檢啦
但係SET 左每日限額, 每日2000名解決十萬人都要50日, 以前每日都過20萬出入境. 當你20萬人排隊, 要100日排成3個月

引用:
原帖由 大口Sam 於 2021-10-5 16:47 發表 查看引用來源

最好一個月一次免檢啦
但係SET 左每日限額, 每日2000名解決十萬人都要50日, 以前每日都過20萬出入境. 當你20萬人排隊, 要100日排成3個月
香港正苦唔請你做顧問,真喺走宝。

引用:
原帖由 大口Sam 於 2021-10-6 08:47 發表 查看引用來源

最好一個月一次免檢啦
唐英年建議以「先行先試」方式,並以公務和商務需求,以及人道關懷優先,實現兩地有序的重新通關。國家可考慮批准特定群組,如已打兩針和持陰性檢測的香港居民,擁有一次免檢疫的探親機會,返回大灣區與家人團聚,再逐步擴至其他城市。
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2253916/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%94%90%E8%8B%B1%E5%B9%B4%E4%BF%83%E8%A8%AD%E7%86%94%E6%96%B7%E6%A9%9F%E5%88%B6%E6%8E%A8%E5%81%A5%E5%BA%B7%E7%A2%BC-%E6%89%B9%E5%87%86%E7%89%B9%E5%AE%9A%E7%BE%A4%E7%B5%84%E5%85%8D%E6%AA%A2%E5%88%B0%E5%A4%A7%E7%81%A3%E5%8D%80

回覆 4113# andy_2008 的帖子

一次過出10Q哈哈哈哈哈。。。。。

唐英年有牙力咩?阿爺唔會睬佢. 幾時免檢疫通關係阿爺講只算

仲有習大大話如佢出國外訪回國後也要隔離14日檢疫.  咁你話阿爺會唔會今年內容許香港人可以免檢疫通關呢?

引用:
原帖由 ngtungsee 於 2021-10-6 05:00 發表 查看引用來源
仲有習大大話如佢出國外訪回國後也要隔離14日檢疫.  咁你話阿爺會唔會今年內容許香港人可以免檢疫通關呢?
早幾日李X超,許X昌幾個散仔上深圳開會,商討香港通関,有冇隔离14日呀? 習大大回国要隔离,傻仔就會信。

回覆 4116# ngtungsee 的帖子

何時了……😥……頂住

引用:
原帖由 reddoor 於 2021-10-7 07:53 發表 查看引用來源

早幾日李X超,許X昌幾個散仔上深圳開會,商討香港通関,有冇隔离14日呀? 習大大回国要隔离,傻仔就會信。
佢地上去因公事開會專車接送只去指定地方仲即日來回,唔會同當地市民有接觸,所以特事特辦.佢地回到香港都冇隔離14日啦.

引用:
原帖由 月影偷情 於 2021-10-7 13:07 發表 查看引用來源
何時了……😥……頂住

TTT82349536
等港苦出咗個健康碼先講啦,個健康碼要包含咁多個人資料冇一年半載都難面世.
估計明年7 月1 日新特首上任時就係免檢疫通關時,但還是要深港兩地的疫情消退

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆