[原創作品] 女朋友個女(現實殘酷版)

收藏  |  訂閱
8  14.7k

女朋友個女(現實殘酷版)

呢個故仔,係一個節奏極緩慢,似水流年嘅版本。

甜嘅部份,可能會好少,而且可能要build up好耐先至出現。

心急想即刻睇甜嘢嘅話,可以睇其它故仔。

亦都請唔好問個女幾時出場、幾時攪埋個女呢啲。

呢個係之前嘅女朋友個女嘅現實嘅殘酷版,係近乎95%真實。

亦因為寫嘅時候,會有好多情緒,我可能會更新得好慢,亦可能會寫寫吓唔想寫落去。

故仔嘅重點,係初期嘅美好,同後期嘅唏噓,之間嘅反差。

正如故仔中嘅女主角後期所講,我連自己嘅聽日都唔知道,只能夠有一日活一日。即使故仔寫到最後,都冇人可以講到係咪真正嘅結局。

呢樣,就係人生。

* * *

2017年1月19日,假如時間可以停住,我可能想停喺呢段日子。

呢日,我如常喺尖沙咀揾地方食晏。

我,51歲,係一間好大嘅跨國工程顧問嘅一個部門主管。有錢講唔上,但我同家人一齊做嘢嘅收入,加上佢正職之外有啲生意,做得還可以,足夠兩個人舒適地過日子。

我做開嘅行業已經轉型,而家喺我呢個行頭裏面,已經好少好少公司會請我呢種位,所以我抱住做得幾耐得幾耐嘅心態。

安逸、舒適,但極度沉悶。

唔想人生就咁樣,想有啲真正值得追求嘅嘢。

大概早十年前已經讀咗另一啲嘢,諗住攞返啲認可嘅資歷去做啲想做嘅嘢,但試咗好幾年,依然搵唔到門路做到。

嗰日食晏,我經過金湖茶餐廳。

一間好典型嘅香港地道茶餐廳,我有時嚟嘅,貪佢快,食完可以行吓至返工。

入到去,見到一個衣著、打扮幾優雅,但一睇就知係內哋嚟嘅女人。

唔知點解,有一種好想同佢搭訕嘅感覺。見佢坐嘅卡位對面有位,就搭檯。

留意吓佢啲衣著,喺冬天嘅厚衫之下,依然感覺到佢心口相當有料。

佢食緊碟嘢,突然嗌,好辣。

跟住,佢望吓我嗰碟,問,你呢碟係咩嚟?

餐蛋飯,我話。

我試吓用我啲爛普通話撩佢,妳係嚟香港做嘢定係嚟玩㗎?

佢話係喺附近一間大嘅金融機構做嘢,佢喺深圳嗰邊住,每個星期嚟三日。

佢做嘢間機構,同我公司,屬於同一物業,只係唔同大樓,但係樓下係俾商場連住嘅。

我話,或者我哋可以約一齊食飯、飲嘢,有時間我帶妳去吓香港唔同地方?

都好,反正喺香港冇乜朋友,當識多個朋友。

於是佢俾佢電話我加佢whatsapp,同埋俾佢微信我。話,我叫做小予。

對於從來冇試過喺街識女仔嘅我,能夠咁樣喺街抄到個唔識嘅女仔嘅牌,已經好滿足㗎喇,唔期望會有啲咩。

返到公司,就試吓加佢微信,但係加唔到,於是whatsapp佢我話加唔到佢。

佢一路冇覆。

心諗,唔通流嘅?失望之餘,就諗住只好由得佢。

5:07,忽然收到佢whatsapp。

唔好意思,一路上training,所以覆遲。你俾你微信我,我加你,唔該。

仲以為電話號碼攪錯咗添,咁妳加XxxxXxXxxx啦。

好。稍後我哋微信,我先返深圳,祝妳順利。

佢整咗個開心笑公仔。

跟住第日,我撩佢傾偈。

佢問我職業、興趣,我話我鍾意音樂,佢問一定係西方音樂喇,我話爵士音樂。佢話,好時尚,佢以前學傳統聲學。

小予話我有藝術氣質,問我係咪做我呢都有特殊氣質?

我問妳係咪想話我古怪。

跟住連續幾日都撩佢傾偈,呢幾日佢唔嚟香港,因為25號,下個星期三,佢要去灣仔考個試。

我問,假如嗰日考完試唔介意等我一陣,我同公司食完年飯之後我帶佢喺香港逛吓。佢話佢安排考完試之後探吓佢香港嘅叔叔之後嚟搵我。

* * *

2017年1月25日,嗰日佢要去灣仔考個試,我約佢放工食飯,同喺附近行吓。

下午1:58,我whatsapp佢,話,希望今晚7:30左右可以過嚟。假如妳考完試唔嫌太夜的話,我帶妳喺九龍呢邊睇吓啲地方,方便就話我聽啦。

佢一直冇覆。

18:11覆,話啱啱先考完試,啱啱至開機。

考試順利嘛?

順利過關。

咁就好,一陣去邊度搵妳呢?

稍為等我一陣,仲喺路上,唔好意思。

唔緊要。妳搭咩嚟,一係我過嚟等妳?

我仲喺灣仔,我哋邊度見?

我而家喺尖沙咀,公司食年飯,我7點半離開,可以喺海港城見。

好,咁我去尖沙咀。我今日狀態唔好,好憔悴,會唔會唔禮貌?

唔緊要,我有啲想再見到妳。

過咗陣,佢覆,已經到咗尖沙咀,只係肚有啲唔舒服,喺洗手間,你稍為等我一吓,唔好意思。

我而家已經出咗嚟,可能妳太緊張所以肚唔舒服。

我喺新港城嘅洗手間。

我去揾妳。

去到新港城,我訊息佢,我已經喺新港城嘅地面,妳慢慢。

我落嚟喇。

終於,再見到佢面。

佢着得好得體,一副行政樣子,有啲富有人咁嘅樣子。

佢話唔食嘢住,我就同佢喺尖沙咀海邊行吓,睇吓維多利亞港嘅夜景。

喺文化中心外面,佢大概講咗佢嘅背景俾我知。佢前夫係香港人,佢哋個女好細個嘅時候跟爸爸嚟咗香港,之後喺香港大。前夫死嘅時候,小予帶個女返大陸照顧,早兩年送咗去外國讀書。

佢俾佢同個女合照我睇。我之前喺小予微信見過呢個女仔啲相,係個廿歲出頭嘅姑娘。早幾年仲有啲土,去咗外國之後時尚起嚟。

我有諗過,去外國讀書都幾貴,唔知道佢搵幾錢,定抑或一路有人照顧。

佢拍吓視頻放上微信朋友圈。

逛吓逛吓,嚟到太空館呢邊,見到一座雕塑上面俾人寫啲說話掛上去。我同小予寫嘅時候,有兩個菲律賓人向我問路,我回答佢哋。

我自問以冇喺外國讀過書嚟講,英文幾ok嘅。小予似乎對我呢樣嘢幾impressed。

我哋本來想去星光大道行吓,去到發現嗰度封咗。於是就從星光大道外圍行到漆咸道嗰邊再過返嚟星光花園。

同佢睇明星手印,佢對港星有多少認識。

然後就喺中間道花園兜番落中間道,就喺呢度轉番出彌敦道嘅時候,我膽粗粗喺街拖小予。

佢俾我拖幾拖之後甩開我。

我再拖。

再接再勵之下,佢索性住我手臂。

於是我手臂feel到佢波波邊,果然好有份量,而且軟熟,係真嘢。

我話,都冇食晚飯,食啲嘢啦。

於是喺加拿芬道一間要落地下嘅銀龍坐低,小予食菜、飲湯。

為咗趕口岸閂之前過關,佢唔可以逗留太夜。

佢送咗一盒喉糖俾我,同埋俾5百蚊我叫我幫佢香港張電話卡充值,我就送佢去搭地鐵。

分手冇耐,係夜晚11點零3分,我發個訊息俾佢。

希望妳順利過關,返到去講聲我聽得嘛?

4分鐘後,佢覆,必需嘅,多謝你,朋友。

我唔好意思再打擾佢。

1月26日凌晨26分,佢覆,安全到達處住,勿念。

(未完待續)

師兄有新作,要大力支持!

離不開的小予!師兄繼續!

引用:
原帖由 Water_man 於 2020-8-6 12:34 發表 查看引用來源
呢個新故仔將會好耗我嘅心力,而我暫時冇心機寫其它故仔。

因為呢個新故仔會好耗心力,暫時唔敢包我完唔完成到,我儘量唔爛尾,但唔敢包。

師兄的故事好吸引, 超級引人入性。

加油,我都入尼支持下

支持支持👏👏👏👏

加油💪🏻一定支持。

引用:
原帖由 Water_man 於 2020-8-6 12:34 發表 查看引用來源
引用:
原帖由 69professor 於 2020-8-9 13:32 發表 查看引用來源
離不開的小予!師兄繼續!
引用:
原帖由 cdromonly 於 2020-8-10 14:59 發表 查看引用來源
師兄的故事好吸引, 超級引人入性。
引用:
原帖由 AiUehara 於 2020-8-11 00:57 發表 查看引用來源
加油,我都入尼支持下
引用:
原帖由 johnwan2012 於 2020-8-11 17:48 發表 查看引用來源
支持支持👏👏👏👏
引用:
原帖由 josephchiwai 於 2020-8-11 20:05 發表 查看引用來源
加油💪🏻一定支持。
多謝支持。

* * *

時光一跳,跳到2020年8月7日,我呢個香港仔同佢呢個大陸妹相識咗三年零6個半月之後。

小予訊息話,總之我要走喇。

我話,總之,呢個係我同妳嘅協定:
- 妳走咗之後我哋仍然維繫
- 我情況好轉偶然請妳嚟玩幾日,就好似之前妳喺大陸咁樣
- 我條件同能力許可會同妳一齊、照顧妳
- 妳嫁人或俾第二個人照顧之前,我哋冇變,仍然一齊
- 妳同第二個人發展嘅話,話我知
呢啲係我哋之間嘅協定,請同意作實。

佢冇答。

然後,忽然問,識得整Excel嘛?

乜嘢?

我想學,你識唔識整?教我。

妳唔想確認我上面啲問題咩?

我同你講緊我要學習、上進,你就為情所困,愛情可以當飯食咩?

我唯有同佢講返佢想學Excel嘅嘢。一路講,一路嘅感覺係佢都一心要走,個心亦都開始遠離。

再晏少少,佢問,你識唔識設定reuter密碼?

可以。

聽日可以嚟我度幫我整嘛?

聽日有事,後日?

後日我同事生日,要同佢食飯。

一係咁,我喺妳屋企附近,不如我而家嚟睇吓妳個reuter?

好呀,好呀,你過嚟呀,過嚟,我快返到太子,你嚟。

喺地鐵站等佢嘅期間,諗到我同小予關係嘅轉變,好失落。呢幾年,曾經愛我愛得咁緊要嘅小予,而家好似另一個人咁,只想同我好似普通朋友咁來往,有電腦問題、英文問題,就搵我,就好似佢有裝修問題就搵佢嗰個好朋友阿Ken幫佢一樣。

突然有機會再在上佢屋企,我乘機想同佢講吓我同佢以後嘅關係。佢唔想講,話我同佢嘅嘢完全係現實問題,講來講去都解決唔到,總之佢要上大陸,佢個女喺上面,佢朋友有份工俾佢做。

於是我問佢攞番兩個用淨嘅套。

呢兩個套,係對上一次,2020年8月1日星期六上晝上佢屋企做愛嗰朝買嘅。

嗰日之前一日,佢話,聽日嚟我度做愛,做完愛買隻錶送俾我。

我問,咁攪笑嘅,叫我做完愛買隻錶俾妳,妳當我咩?

你唔係一路都話想試吓嫖我嘅咩?我俾妳試吓呢種感覺。

我想知道妳其實鍾唔鍾意。

我一直鍾意嘅都係你,從來冇變,只係現實生活殘酷。我唔想為咗手錶出賣自己身體俾嗰個老頭,只係想俾你,我冇同人做過…

嗰件事,係6、7月裏面一連串事情導致。但真正嘅遠因,可能係前年,2018年10月,佢喺大陸落咗嚟香港攞永久居民身份證,然後搵地方住、搵工開始慢慢、慢慢醞釀。之後會慢慢再講。

總之嗰個星期六上晝,我用咗一個,淨番兩個。我諗起同小予最好嘅日子,佢俾我唔戴套,喺裏面射。我同佢最激動嘅日子,試過一日內屌佢三次半。舊年,2019年11月21日,試過一個下晝屌佢兩次,事後佢話個B痛咗兩日。

返番嚟嗰日喺佢屋企幫佢整電腦,我問佢攞番兩個用淨嘅套,佢發咗一吓嬲,冇回應我。

我繼續幫佢整機。

整完,我又再提反正啲套以後都用唔着,唔好留喺度啦。

佢就話,下星期三同你預祝生日,我哋好好做一次。

跟住佢抱實我錫,就好似我哋第一次錫咀嘅時候咁激動。

佢話,點解你唔信我愛你?

我話妳以前愛我吖嘛,我信呀。

佢話,而家都仲愛,不過睇唔到將來,就要面對現實㗎啦。

我見到佢間屋裏面好多嗰個裝修佬阿Ken幫佢揼嗰啲釘、幫佢整啲架。我話,呢啲都係佢幫妳整?佢話係,忽然諗番起佢添。

我話,佢好愛妳。

小予話,係,佢同我講,小予,我真係好鍾意妳㗎,做我女朋友吖。但係我唔愛佢,都唔係我style。於是我就同佢講,阿Ken你知道我係要被照顧嘅,假如你可以每個月俾到最少3萬幾蚊我,我可以你女朋友。阿Ken話,但係我自己都冇搵到3萬咁多,又要養父母、兩個仔,我最多只能夠俾到妳幾千。不過,阿Ken有道好,就係佢有自知之明。

咁妳愛邊種style呢?

有文化、有知識。之前,我咪問過你,知唔知道點解咁迷戀你?

我話,妳有咩?唔覺。

有呀,就係覺得你有知識、有文化,但係估唔到你嗰次會睇我手機…

三年幾以嚟曾經愛得要死嘅感情,面對近期嘅變化同埋而家令人傷心嘅局面,個心依然好辛苦,但知道佢仲愛我,仲想喺走之前再同我好好哋做幾次愛,我走嘅時候都有一絲安慰。

臨走,佢話,如果香港有好offer,係做返以前啲嘢,話唔埋佢番上去一排又返落嚟。佢話你知我好即興㗎啦。

但係,我諗到嘅係,佢有事隱瞞。以前嘅我,對小予係絕對放心、信任,佢有咩都會話我知嘅。係近期,尤期係6、7月嗰啲事之後,我先至發覺佢原來係可以瞞我嘅。但係佢發誓,即使呢段時期佢的確瞞住我做呢啲嘢,但三年幾以來,不論感情上、身體上,從未背叛過我,佢甚至攞佢個女嚟發誓。

但俾我發現咗係呢啲事之後,我開始知道佢有好多事情之前都一直唔同我講,或者講嘅同事實唔同,令我變得好難再信佢講嘅嘢,包括佢話決定番大陸唔再返嚟呢件事,我都唔儘信,覺得佢好可能仍然繼續進行一啲事情。

佢搬咗嚟太子住之後,我嚟過唔係好多次。佢樓下管理員已經認得我,一見到我就會開鐵閘俾我。

我一直唔奇怪我心愛嘅小予有人追。舊年,有一次佢飲醉咗,喺屋企發訊息埋怨唔可以同我好似正常男女朋友咁來往,而為咗我,即使有人追,佢都拒絕咗人。我問佢有幾多個,佢話兩個。

所以我知道有人追佢,但係係到好近期先至知道追佢嘅人多得咁厲害。佢住嗰條街有人成日跟住佢、喺樓下等佢,佢早排識到好多好有錢嘅人,只係見過佢一、兩次,已經鍾意得佢好緊要,提出想照顧佢。連佢住嗰座大廈樓下啲保安,都成日撩佢。

所以我同佢出入佢咗大廈幾次之後,就已經俾保安點咗相。頭一次自己上去嘅時候,個看更就問,上2樓?

我搭車返屋企途中都仲有同佢訊息。

「點解你唔信我愛你?」呢句話一直盤旋喺我個腦。

近期我不斷番睇同佢最早期嘅聊天記錄,追憶同佢最好嗰段時光。

嗰晚係8月7號,我咁啱睇番3年前嘅同一日同佢嘅訊息。

嗰段日子,我哋愛得最濃嘅時候,佢跟一個姊妹返咗大陸學跟工程項目,但係我哋每日微信緊密聯繫,佢周時發啲相、視頻俾我睇,有波波、有妹。

2017年8月7日,佢信息我,話,唔想再同我分開。

我都好苦。

有緣無份。

我發咗相俾佢睇,話我開工開到4點。

點解做到咁夜?見到你,想喊,掛住你。

然後佢發咗幾張相俾我,佢喊緊。

當時,我諗起劉美君首最後一夜啲歌詞,就發咗一段俾佢。

「再伴我一晚
让记忆添一分美丽
最后这一晚就快消逝

以后未来是个谜
不必牵强说盟誓
难料那夜再一齐
Let me touch you one more night

以后未来像个谜
只知爱你爱难逝
无论有没有将来
Let me hold you one more night」

今時今日睇返呢啲對話,諗起佢以前真係好愛好愛我,聽住首歌,啲歌詞好應景,當堂傷感起嚟,就一個人喺車上喊。

未完,待續

前往最後回覆