上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
2.0k  1.3m

引用:
原帖由 dragonbone 於 18/6/2021 10:41 發表 查看引用來源

我家陣咪就係無野出囉,HAHA.....
但因為我沉迷緊隻game,好特別,遲D值得分享下。
打機阿星都啱喎,不過最近都少玩,睇書寫稿多😬

引用:
原帖由 dragonbone 於 18/6/2021 10:45 發表 查看引用來源

我黎講每個女人都有佢既吸引力。
都有值得交流既地方,當然分別在於深定淺層關係啦。
同有智慧既伯伯,婆婆傾好開心架。
冇錯呀師兄,其實任何人都有佢哋嘅故事,有好多寫作題材😬

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 21/6/2021 01:09 發表 查看引用來源
我星期日會去小店坐。

不過我今日去嗰間好怪,唔俾用手機電腦之類。我估你用手機寫稿會唔俾呢。我就去睇下書,睇下雜誌,很放鬆。
哦,係果類想人品嚐咖啡之餘放低手機,多與身邊人互動嘅咖啡店,阿星可以寫稿唔一定用手機嘅,寫完可以再搬多次,雖然時間用多咗,慢活嘅話,值得😬

引用:
原帖由 dragonbone 於 21/6/2021 17:24 發表 查看引用來源

無錯,尤其我發覺女生好鐘意睇男人點同D小朋友呀,BB呀,又或老人家相處,佢地會在旁觀察果隻,問佢有咩好望,往往一開始都會唔講,但心裡又有好多野諗。 ...
你要食咩呀?唔知!食日本菜吖?耶,生歐歐!咁食法國菜吖?耶,人地唔食魚嫁!咁,一係食潮州打冷吖?耶,食啲咁cheap嘅嘢!咁…………你想食咩呀?唔知!#(_-&#(#)_(&/@@@“”😬

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 21/6/2021 10:54 發表 查看引用來源
咁呢間咖啡店都啱你…

不過唔係好多人享受慢活。同朋友傾下謁,時間好快過。
係呀,甚至自己一個去坐返一兩個鐘思考下,寫下筆記,可以有好多唔同嘅題材可以諗到😬

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 22/6/2021 11:36 發表 查看引用來源
有時我自己一個人都會去咖啡店坐。靜靜地,好舒服。
冇錯,自己一個嘅感覺好好,可以好自由咁思考😬

引用:
原帖由 Katrinacat 於 23/6/2021 01:41 發表 查看引用來源

咁星哥遇著呢類, 點處理?
慢慢諗,諗完先決定,不過唔使通知阿星😬

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 23/6/2021 09:48 發表 查看引用來源
星師兄響呢啲時候會回味過去多,定諗未來,或是諗下非現實既野?
其實阿星係好多嘢諗嘅人,過去現在未來前後左右任何事情都諗一餐,冇過去,我哋唔會學習;冇現在,我哋唔識把握;冇未來,我地冇得盼望。所以阿星只管諗,諗完就會計劃,然後實行😬

引用:
原帖由 dragonbone 於 23/6/2021 10:41 發表 查看引用來源

師兄,其實我見你update得好密,你係有個好靜既環境先可以做到,定有mood咩地方都可以?
師兄,阿星係寫屎坑文,比較其他師兄容易,而且甜故有一定嘅渴求,阿星搞搞震㗎咋。

有靈感嘅時候當然會寫到唔識停,但係寫作其實都係習慣,只要有7次+/-2次嘅基本習慣陪養,已經足夠將習慣形成,跟住就只需要揾題材,諗場景,描寫細節等等。如果習慣寫作之餘能夠集中一段時間,即係話固定寫一個鐘兩個鐘,每日1萬字係好容易,倪匡先生都係咁,如無記錯佢每日寫3萬字。

當然,今時今日寫稿可以電腦,手機,或者其他方式,效率比用筆更高更精準,寫2-3萬又更加容易。其實最困難嘅,一路都係寫咩題材吸引人,市面上咁多唔同題材嘅作品,睇下人地點寫,多多少少都抄到下啲寫作技巧嘅。😬

引用:
原帖由 Katrinacat 於 24/6/2021 02:09 發表 查看引用來源

咁呢度夠你啦!
得閒去坐吓,諗吓寫吓,我哋又會有故事睇啦!咁ching 們又有得J 吓!
唏,阿吉貓唔提,阿星都會好乖豬咁去做㗎啦。又唔好講到啲師兄們齋J,家陣好多師兄加入吹水,希望搞番旺個場佢啦😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆