上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
317  1.3m

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-1-27 12:18 發表 查看引用來源

呢啲咪正貨囉,有圖有真相,仲有冇其他真相或者事實嘅全相呢吓?😬
無啦,我收皮啦,交返個場俾龍兄😌

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-1-27 17:18 發表 查看引用來源

係唔係年尾大家都情緒高漲,開開心心啊。
仲有型爸師兄既圖助慶,真係㷫晒~~~~
咁一齊㷫合合過年啦😍😍😍

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-1-27 18:42 發表 查看引用來源

天師兄查實叫緊阿星收皮先真,日頭有天師兄矖靚女伴,夜晚有龍師兄講笑話,真係旺丁又旺場😬
星兄有料之人先真。其實真係有好多嘢想討教🙏

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-1-29 13:02 發表 查看引用來源

書要睇,習要學,堂更要上。
而家疫情,更要進修進修呢~~~~
小弟係兩位護士前樣衰完,當然要執好D黎緊拜年好樣D見人啦。
師兄都係,大家都係呢。
HAHA...... ...
新年快樂!而家呢個時勢,有咩進修好介紹?

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-1-29 10:11 發表 查看引用來源

同意呀龍師兄,所以阿星唔多扮,反正打扮同唔打扮阿星個叔叔樣都差唔多,完全令唔到女人提得起勁,不如唔扮,睇多兩本書仲好😬
八掛下,星兄睇咩書?

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-1-31 17:56 發表 查看引用來源

呢個星期睇緊呢三本:
1. Irrational Ape - David Grimes
2. The Element - Ken Robinson
3. 大人的11堂寫作課 - 粥左羅

期待初三前可以睇完頭兩本,再開多兩本書嚟睇。真係太多書未睇,太多書太少時間😬
4007 ...
正!岩岩食完團年飯,而家先回到。
多謝星兄推介。我比較有興趣 Irrational Ape。睇咗個簡介,感覺有少少劍走偏鋒,但我好鬼鍾意。期望星兄睇完不吝分享所獲。

小弟呢排研究緊metaverse,星兄有無涉獵下咁?

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-2-1 01:14 發表 查看引用來源

阿星中意啲思考嘢,critical thinking(香港叫批判性思考,阿星喜歡叫佢做審視性思維),呢本Irrational Ape提出咗好多好有趣嘅論點。正如天師兄所講,係稍為劍走偏鋒,不過書入面提出好多邏輯學嘅基本理論,作為critical thinking ...
首先祝各位新年快樂、性福滿滿、疫情快去!

星兄令我諗起另一本書 Thinking fast and slow.

有說think / decide like an irrational ape喺二十萬年前已經寫咗入人類基因。Critical thinking 的確要教育同訓練。btw我相信要擺脫think like an ape,條路仲有排行。😌

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-2-1 16:21 發表 查看引用來源

祝各位師兄師姐新年進步,性福快樂,身體健康,百毒不侵。

Thinking Fast and Slow呢本阿星都有,但係仲未睇,所以先話要快手睇埋呢幾本要開新書。

喺好多因素底下,包括個人喜好,固有偏見,成長背景,信念,價值觀,願景等等,人去落決 ...
Agger! 星兄直情解釋咗Star Trek  Kirk 同Spock兩條友既分別。
Btw想請教一下,潛意識點樣幫到critical thinking?

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-2-2 02:00 發表 查看引用來源

超多,玩股呢樣野都有排學又好玩,夠挑戰性。
其實不妨了解下NFT同埋綠色力量,我覺得都係未來值得留意既地方。
師兄好眼光。NFT同crypto 而家炙手可熱,我都有玩過下。可惜現階段都係水份太高,炒作成份太高,混水摸魚既都好多。我反而係欣賞blockchain背後嘅philosophy,同期待佢將來嘅applications。
至於股票呢啲,真心無咩心機時間去玩。呢幾年主力都係玩下啲私募野。

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-2-2 12:01 發表 查看引用來源

嘩,天師兄真係抬舉,阿星唔敢班門弄斧,都係自己經驗之談咋。人學得最快最有效嘅情況,就係自己踩咗嘢,跌入陷阱,或者自己掘個窿自己行落去嘅時候,阿星係多呢啲咁嘅經驗,所以學得快啲啲。

Critical thinking其實唔難學,市面上 ...
100%!自省能力係好緊要。星兄就係教人點樣進入自己潛意識?我知來到呢度要交學費先有得識,我都唔敢要你喺度教我啦😂😂

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆