上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
317  1.3m

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-8-14 21:36 發表 查看引用來源

師兄見笑啦,阿星查實扮拉二胡㗎咋,背後放音樂嚟呃兩餐咁,第時希望可以退休之後街頭賣下藝,喺紅磡天橋打地舖收下10蚊8蚊😬
真心勁!想知咩原因想學二胡嘅?學咗幾耐?

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-8-15 08:39 發表 查看引用來源

唔勁㗎,阿星好懶㗎,以前原本想學高胡嘅,貪佢音色清澈又少狼音,不過最後揀咗二胡,原汁原味啲嘛。前後學咗有10年嚕,純粹自娛,冇考級,咁大個叔叔先去考級考唔到就肉酸啦😬 ...
考級呢啲好死架姐。反而呢樣嘢學咗十年好難得,好有恆心。如果每日練半個鐘,我敢相信星兄已經變咗專家。
音樂我都唔識,不過我覺得二胡係好聽,啲音色可以做得好細膩。同埋想話阿丙好L型😎

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-8-15 13:14 發表 查看引用來源

每日拉係必需嘅,半個鐘都好,15分鐘也罷,點都要keep住每日練,因為一唔練,個人就會懶,而阿星係一個懶到出汁嘅人,一停就永遠會停,真係唔好制。

人地高胡大師余其偉教授拉咗高胡咁多年先叫做專家,阿星呢啲真係同佢挽鞋都冇機會 ...
唔理時間長短,堅持到十年已經好難得。

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-8-15 21:25 發表 查看引用來源

咁又係,好似阿星咁,寫故仔堅持咗10年,真係好難得😬
乜原來你寫咗十年架啦?真係失覺。不過都佩服嘅

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-8-16 13:03 發表 查看引用來源

係呀,大部分人都踢波,係阿星咁唔揍米氣打籃球咋。
聽聞樂團嘅樂師都有分級數嘅,坐首席當然人工好啦,特約樂師又係另一個價錢,而普通坐喺度嘅樂師就可能未必咁好人工啦。
教音樂嘅老師當然收得貴啦,而且越稀有嘅樂器就越收 ...
小弟有幸睇過人彈箜篌,操作好似比豎琴複雜。另外古琴都好似好冷門,你個女有玩箏,不妨玩埋😬

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-8-19 15:29 發表 查看引用來源

HAHA,唔會喎,聽講好似都會有雨,間唔中果隻,有雨都操,某程度仲好feel啊師兄。
今日落雨跑到出太陽,即刻除衫跑唔好嘥😁

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-8-19 21:56 發表 查看引用來源

其實仲有好多中樂樂器我哋都未見過,有啲甚至連名稱都叫唔出。

古琴其實先係笑傲江湖曲嘅其中一種主要樂器,唔知點解大家都用真古箏去代替😬 ...
係,同西方唔同,以前啲中國人與口傳心授,好多嘢唔見咗唔記得咗就冇。好似琴瑟和嗚個「瑟」,濫竽充數個「竽」,應該都已經絕咗種。
不過古琴還古琴,箏還箏,兩樣嘢而家都仲喺度,而且各有特色,冇話邊個代替邊個掛。不過啲指法好似抹呀托呀勾呀大小撮有啲似咁😬

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2022-8-19 22:39 發表 查看引用來源
中樂團合秦都好好聽。
好聽😌其實真係好羡慕識玩音樂的人

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-8-20 16:00 發表 查看引用來源

嘩,我好耐無除衫,尤其同教泰拳阿Sir,佢泰國人堅大隻,D傷痕都唔講笑,佢上左年紀都應該仲好體能過我。
有時諗係佢地世界可能會覺得我地香港人真係好舒服。
我俾佢操到死,但佢真係有說服力。 ...
泰國人,聽見都覺得勁。
我呢啲年紀,做運動係求健康架姐。我自己操嘢哲學係安全、有效。操到死我搞唔掂😣

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2022-8-21 12:21 發表 查看引用來源
識玩音樂有獨特氣質。

我覺得多做運動既人都好正。尤其運動形既女子。
識音樂,運動又叻,殺晒。
咦?係咪講緊佢?🤓

附件

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆