上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
19.8k  1.3m

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-1-29 10:11 發表 查看引用來源

同意呀龍師兄,所以阿星唔多扮,反正打扮同唔打扮阿星個叔叔樣都差唔多,完全令唔到女人提得起勁,不如唔扮,睇多兩本書仲好😬
書要睇,習要學,堂更要上。
而家疫情,更要進修進修呢~~~~
小弟係兩位護士前樣衰完,當然要執好D黎緊拜年好樣D見人啦。
師兄都係,大家都係呢。
HAHA......

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-1-29 12:59 發表 查看引用來源

就係囉。
我今次去洗,我都自知自己成日飲咖啡,牙又點會真係好靚呢.......
去時醫生客氣地講:嘩,Dragon,你大隻左喎。
我: 邊有呢,肥左就真。 ( 正當有少少沾沾自喜feel時,醫生一check牙。)
醫生: 唔..... 如果你飲咖啡,真 ...
係呀!我朋友都話,做左呢份工,第一件事留意人地牙齒

引用:
原帖由 dragonbone 於 29/1/2022 12:59 發表 查看引用來源

就係囉。
我今次去洗,我都自知自己成日飲咖啡,牙又點會真係好靚呢.......
去時醫生客氣地講:嘩,Dragon,你大隻左喎。
我: 邊有呢,肥左就真。 ( 正當有少少沾沾自喜feel時,醫生一check牙。)
醫生: 唔..... 如果你飲咖啡,真 ...
呢樣真係死症嚟,阿星棚牙因為細個食得多四環素,大個仔之後棚牙直頭係一棚煙屎牙咁,就算話俾人知阿星查實係唔食煙嘅都某人信。每次錫女仔嘅時候都要費一番唇舌,直頭成套温故知新做哂咁耐都未必解釋到阿星棚肉鬼酸酸牙係咩樹咁滯。所以龍師兄話飲咖啡要勤刷牙或者多飲水嚟冲淡啲咖啡癪都已經巧小樹,起碼可以整甩佢,阿星嘅係整唔甩,遮唔住,換唔走,一依起棚牙對住啲女仔就即刻由原本嘅有80分暴跌到-80分😬

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-1-29 13:02 發表 查看引用來源

書要睇,習要學,堂更要上。
而家疫情,更要進修進修呢~~~~
小弟係兩位護士前樣衰完,當然要執好D黎緊拜年好樣D見人啦。
師兄都係,大家都係呢。
HAHA...... ...
新年快樂!而家呢個時勢,有咩進修好介紹?

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-1-29 10:11 發表 查看引用來源

同意呀龍師兄,所以阿星唔多扮,反正打扮同唔打扮阿星個叔叔樣都差唔多,完全令唔到女人提得起勁,不如唔扮,睇多兩本書仲好😬
八掛下,星兄睇咩書?

引用:
原帖由 vanillasky 於 31/1/2022 17:29 發表 查看引用來源
八掛下,星兄睇咩書?
呢個星期睇緊呢三本:
1. Irrational Ape - David Grimes
2. The Element - Ken Robinson
3. 大人的11堂寫作課 - 粥左羅

期待初三前可以睇完頭兩本,再開多兩本書嚟睇。真係太多書未睇,太多書太少時間😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-1-31 17:56 發表 查看引用來源

呢個星期睇緊呢三本:
1. Irrational Ape - David Grimes
2. The Element - Ken Robinson
3. 大人的11堂寫作課 - 粥左羅

期待初三前可以睇完頭兩本,再開多兩本書嚟睇。真係太多書未睇,太多書太少時間😬
4007 ...
正!岩岩食完團年飯,而家先回到。
多謝星兄推介。我比較有興趣 Irrational Ape。睇咗個簡介,感覺有少少劍走偏鋒,但我好鬼鍾意。期望星兄睇完不吝分享所獲。

小弟呢排研究緊metaverse,星兄有無涉獵下咁?

引用:
原帖由 vanillasky 於 31/1/2022 21:33 發表 查看引用來源
正!岩岩食完團年飯,而家先回到。
多謝星兄推介。我比較有興趣 Irrational Ape。睇咗個簡介,感覺有少少劍走偏鋒,但我好鬼鍾意。期望星兄睇完不吝分享所獲。

小弟呢排研究緊metaverse,星兄有無涉獵下咁? ...
阿星中意啲思考嘢,critical thinking(香港叫批判性思考,阿星喜歡叫佢做審視性思維),呢本Irrational Ape提出咗好多好有趣嘅論點。正如天師兄所講,係稍為劍走偏鋒,不過書入面提出好多邏輯學嘅基本理論,作為critical thinking嘅基礎嘅話,不失為可以參考嘅書籍。

而Sir Ken Robinson係阿星其中一位非常之喜歡嘅教育家,佢TedTalk啲片好正㗎,對於教育點樣教育嘅睇法有獨特嘅論點。而且The Element呢本書講嘅The Element,The Zone同埋The Tribe都幾有趣用嚟印證NLP點樣模仿卓越呢樣技巧就有補助喇。

粥左羅寫爆文,難得攞出嚟分享,當然都要花時間去睇下,始終阿星唔係有系統地學習寫作,而係亂寫一通,都係時候要上下堂正式學下寫作技巧啦。

Meta-verse阿星所識有限,NLP入面嘅meta-model阿星就識多啲😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-2-1 01:14 發表 查看引用來源

阿星中意啲思考嘢,critical thinking(香港叫批判性思考,阿星喜歡叫佢做審視性思維),呢本Irrational Ape提出咗好多好有趣嘅論點。正如天師兄所講,係稍為劍走偏鋒,不過書入面提出好多邏輯學嘅基本理論,作為critical thinking ...
首先祝各位新年快樂、性福滿滿、疫情快去!

星兄令我諗起另一本書 Thinking fast and slow.

有說think / decide like an irrational ape喺二十萬年前已經寫咗入人類基因。Critical thinking 的確要教育同訓練。btw我相信要擺脫think like an ape,條路仲有排行。😌

引用:
原帖由 vanillasky 於 1/2/2022 14:04 發表 查看引用來源
首先祝各位新年快樂、性福滿滿、疫情快去!

星兄令我諗起另一本書 Thinking fast and slow.

有說think / decide like an irrational ape喺二十萬年前已經寫咗入人類基因。Critical thinking 的確要教育同訓練。btw ...
祝各位師兄師姐新年進步,性福快樂,身體健康,百毒不侵。

Thinking Fast and Slow呢本阿星都有,但係仲未睇,所以先話要快手睇埋呢幾本要開新書。

喺好多因素底下,包括個人喜好,固有偏見,成長背景,信念,價值觀,願景等等,人去落決定嘅時候都唔會單靠理智,而且理智地分析並不一定會令到決定做得有效,綜合咁多嘅因素,critical thinking包含理性與感性層面嘅思考方式,做到兩者兼顧,當然,最後嘅決定權仍然在個人手上,要做到清晰,當然要落一番苦功。critical thinking都係阿星教嘅其中一個單元,配合用潛意識去輔助,就能夠更加多幫助喇😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆