上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
19.8k  1.3m

引用:
原帖由 vanillasky 於 2022-2-6 21:30 發表 查看引用來源
師兄好眼光唔洗懷疑啦😁
加油!work hard play hard!!😆
無work hard好耐,work smart會好好多。
play hard就幾時都要啦~~~~

引用:
原帖由 Katrinacat 於 2022-2-7 00:39 發表 查看引用來源

你諗掂點氹佢未呀?
師妹,妳知嘛?2月14日其實係女氹男架,3月14日先到男氹女喳。
但唔知點解,而家變左男氹女之嘛.......HAHA......但點都好,如果男唔做D野,下場唔知會點呢??

而家度度都爆疫情,都真係唔易氹,好彩仲有一星期慢慢準備。

引用:
原帖由 Katrinacat 於 2022-2-7 00:42 發表 查看引用來源

難得放假,又唔建議出街,盡量避免gathering , 由得自己邪惡或者hea 下啦!

我就冇計,不停喺屋企做運動,因為食多咗😭
師妹做咩運動先?
我最近一早跑步,跑邊?跑去墳場,貪佢少人.............
真係無晒所有gathering.......... 好羨慕冬奧啊........佢地可以滑雪。

引用:
原帖由 star_platina 於 2022-2-7 07:44 發表 查看引用來源

唔記得荷蘭定瑞典嘅小學,係冇課程同功課嘅,只有不斷咁帶啲小朋友去睇呢啲睇果啲,等佢哋發問,等佢哋去發掘。蘇格拉底式教學冇錯睇落進展係慢嘅,不過學習並非要學幾多學幾快,而係在乎大家學咗之後點樣消化,點樣運用,點樣喺日 ...
好多因素架師兄,氛圍問題,家長心態都係,其實又難怪,入小學入中學你咩cert都無,難免擔心被睇低一線,而且更擔心一點係,小朋友有天份而被埋沒,係籍口係理由都好,都非當事人先有權決定對錯,有時我都會諗使唔使咁忙,但而家小朋友真係唔同晒,我果個係好鐘意玩同讀書,反而係我同佢講平衡好就夠,唔好俾壓力自己。

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2022-2-7 10:19 發表 查看引用來源
好傷腦筋呢…
師兄,呢D野最緊要輕鬆自然,再唔係下下送花送大大件禮物架喇。

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2022-2-7 10:30 發表 查看引用來源

培養到好奇心,小朋友會自己問人,會不繼吸收,咁就唔使擔心。

其實去睇飛機又得,去郊外睇雀都得,到處都係學習機會。
無錯。我不嬲都教佢地問點解之餘搵答案,呢個過程先係最好玩,香港最失敗係本身無興趣又強迫佢地去吸收,試問邊個會入腦。
但香港人真係好怕落後,所以而家個學習制度真係無得搞架。

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-2-7 12:14 發表 查看引用來源

師妹,妳知嘛?2月14日其實係女氹男架,3月14日先到男氹女喳。
但唔知點解,而家變左男氹女之嘛.......HAHA......但點都好,如果男唔做D野,下場唔知會點呢??

而家度度都爆疫情,都真係唔易氹,好彩仲有一星期慢慢準備。 ...
我知呀!
喺日本嘅情人節,女仔會送朱古力比男仔㗎!有啲甚至會送埋比公司啲男同事。
而一個月後,男仔就要回禮,傳統上,價值仲要係女果份嘅2-3 倍🤣

所以星兄成日話,免費嘅嘢係最貴😅

有一年情人節,我同女女喺日本,嘩!百貨公司地庫Chocolate 個section, 全部都係靚靚👩👩👩👩👩👩👩👩 Shopping 🛍

引用:
原帖由 dragonbone 於 2022-2-7 12:17 發表 查看引用來源

師妹做咩運動先?
我最近一早跑步,跑邊?跑去墳場,貪佢少人.............
真係無晒所有gathering.......... 好羨慕冬奧啊........佢地可以滑雪。
運動?有乜好介紹?

唔好話冬奧,連外國啲朋友都放晒滑雪相喺臉書,好羨慕😍😍😍😍

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2022-2-7 10:31 發表 查看引用來源
師兄係咪要送好多份所以傷腦筋…?哈哈。
見你咁問Sam 兄,笑咗🤣🤣🤣🤣🤣

諗諗吓,有幾個女伴嘅有錢佬,想享齊人之福,真係唔易

而冇錢冇才華冇樣嘅男人,更加真心唔明點handle 到多一個女伴🧐

引用:
原帖由 dragonbone 於 7/2/2022 12:24 發表 查看引用來源

好多因素架師兄,氛圍問題,家長心態都係,其實又難怪,入小學入中學你咩cert都無,難免擔心被睇低一線,而且更擔心一點係,小朋友有天份而被埋沒,係籍口係理由都好,都非當事人先有權決定對錯,有時我都會諗使唔使咁忙,但而家小朋友真 ...
哈,阿星屋企嘅大王就啱啱相反,行行企企,求求其其,咁又考全級二十幾。阿星問佢覺得下次考幾多,佢話應該十幾啦,阿星聽完就話不如你加把勁,考個十名以內試下啦,你做佢講咩?佢話:「唔好啦,咁辛苦。」阿星真係俾佢吹脹😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆