上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
19.7k  1.3m

引用:
原帖由 vanillasky 於 2020-8-16 23:00 發表 查看引用來源
師姐師妹就唔好預我啦...哈哈

我呢d奀仔,hea住操。如果Sam兄認真操,實好快超越我。
不過就唔好咁多廢話同藉口,講左當操左 XD
師兄又知如我開操,
實會有好成績?🤭

開操兩星期,跟住you tube做,
鑽石掌上壓、直手和闊手為一組,
暫時只做倒數六下,
每天做兩至三組,
卷腹各樣動作,
大約做二百多下,
兩星期跑步了4天,
那算勤力嗎?
希望能持之以恆吧!

引用:
原帖由 Katrinacat 於 2020-8-17 00:32 發表 查看引用來源

點止短線,連中丶長都爆

飛唔到嘅,屋企都有大把gathering
真的嗎?I hope gathering with you!🤭

引用:
原帖由 sam7211 於 2020-8-17 08:49 發表 查看引用來源

師兄又知如我開操,
實會有好成績?🤭

暫時只做倒數六下,
每天做兩至三組,
卷腹各樣動作,
大約做二百多下,
兩星期跑步了4天,
那算勤力嗎?
希望能持之以恆吧! ...
嘩,咁你都幾勁喎

引用:
原帖由 mui1892 於 2020-8-17 08:57 發表 查看引用來源
嘩,咁你都幾勁喎
可惜現在肚腩大過胸,😅
亦都是這個原因令我的起心肝,
因為著較緊的衫突出肚腩好肉酸,
我唔係勁,是有底子,
只是疏於操練了十多年,
以前都好勤力做運動,
只是沒有去gym做。

引用:
原帖由 sam7211 於 2020-8-17 09:08 發表 查看引用來源

可惜現在肚腩大過胸,😅
亦都是這個原因令我的起心肝,
因為著較緊的衫突出肚腩好肉酸,
我唔係勁,是有底子,
只是疏於操練了十多年,
以前都好勤力做運動,
只是沒有去gym做。 ...
👍👍👍👍

引用:
原帖由 mui1892 於 2020-8-17 09:17 發表 查看引用來源
👍👍👍👍
你都要同樣努力啊!💪💪💪

引用:
原帖由 sam7211 於 2020-8-17 09:19 發表 查看引用來源

你都要同樣努力啊!💪💪💪
努力中
Keep going
大家咁話啦

引用:
原帖由 sam7211 於 2020-8-17 08:49 發表 查看引用來源

師兄又知如我開操,
實會有好成績?🤭

暫時只做倒數六下,
每天做兩至三組,
卷腹各樣動作,
大約做二百多下,
兩星期跑步了4天,
那算勤力嗎?
希望能持之以恆吧! ...
Sam兄,我欣賞你有呢個心,會去實踐。小弟話既,如果你有正確既態度同方法,要超越我跟本唔係難事。
呢個世界,咩人都有。fit就個個都想,但佢做出來既野係咪deserve呢?

有d人,講左當操左,幾年都無進步。

有d人,苦苦操練,日跑夜跑,愈跑愈多,只係為咗抵消卡路里,毫無進步,甚至連本身既肌肉都消耗埋,到頭來d關節五勞七傷。

又有人話自己點操點操,但仲以為肥肉會轉變成肌肉 XD。

坊間咁多youtube片,其實增肌減肥既方法免費擺晒喺度。究竟有幾多人攞走左呢d知識,而真正幫到自己?

講真,呢啲program唔係容易,但同時亦比較沉悶。試想,有幾多個人,可以為左look fit呢個小小既虛榮,無限期去堅持每日做呢d辛苦又沉悶既program?  仲未計身體本身係未識shut down 你某d系統幫你慳能量,你只係堅持都無用,係要增量。

所以,如果你當運動係工具,你注定失敗。我諗,你首先要享受操練,同自己身體溝通。

你頭先講既一堆數字,以岩岩起步既人來講係impressive既。但如果係辛苦既,你覺得你可以捱到幾多日?你日日都做同一set野同時,究竟你有無同你身體溝通?

問心,唔洗答我。如果你覺得呢套嘢你可以keep到一世,go ahead,至少佢唔會令你變肥。

另外我想講,其中一個令自己投入既方法就係理解佢原理。例如,最簡單「力從何來」、又或者「呢個動作係收縮緊邊組肌肉」等等。學無止境,我同Soso都有一齊去上堂,大家keep住一齊進步既熱誠,並且使用正確同適合自己既方法。

你有心機,我可以同你研究。

引用:
原帖由 vanillasky 於 2020-8-17 09:41 發表 查看引用來源
Sam兄,我欣賞你有呢個心,會去實踐。小弟話既,如果你有正確既態度同方法,要超越我跟本唔係難事。
呢個世界,咩人都有。fit就個個都想,但佢做出來既野係咪deserve呢?

有d人,講左當操左,幾年都無進步。

有d人,苦苦操練,日跑夜跑,愈 ...
嘩!先來感謝師兄給我的肺腑之言,
看到都好感動。

我決心再操的原因,
除了look fit之外,還有幾種原因的,
舖內識我的人都知我喜歡飲啤酒,
但咁多年都無乜肚腩,
所以就繼續放任自己,
但近日可能年紀漸長,
新陳代謝放緩,
竟然脹肥了起來,
更達到自己不能接受的界線,
所以便的起心肝去做運動,
還有飲得酒多,
第二天工作精神欠佳,
都想順道減少飲酒壞習慣,
你做開運動,都知飲食都佔上很重要的一環。

細閱下我都好buy你的個人見解,
尤其是「力從何來」?
非常喜歡你呢句說話,
點解D人經常說,
做運動要貴精不貴多,
要慢不要快,
那就是要籍此尋找力量的根源點,
去感覺和加以鍛煉這起動力,
當能夠操控這起動力,
那做運動時就會事半功倍和得心應手,
也不會導致做得多,
為何也沒成果?因為首要就再學習正確的發力點,對嗎?

放心啦!我是非常喜歡做運動,
因為做運動時的確非常疲憊,
但適當的鍛煉加上適當的休息,
其實會令致體力增強不少,
最後再次多謝師兄對我肺腑之言,
第日有咩疑問,
再來勞煩師兄你。😬🙏🙏🙏

引用:
原帖由 vanillasky 於 2020-8-16 14:41 發表 查看引用來源
我試過比較顛嘅一次係同Soso執完兩q再去操腳,操完腳食咗個Shabu shabu再執。真係腳仔軟。
食飽再執,師兄得啊~~~~
最難得係師兄同Soso仍然恩愛如昔。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆