上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
19.7k  1.3m

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 5/8/2021 09:17 發表 查看引用來源

嗯,7%又係乜?隱藏訊息?
一段溝通入面,被對方吸收接受嘅,內容大概只係7%,聲線語調佔38%,而表情同肢體動作佔整體嘅55%。即係話非語言溝通喺一段對話入面其實佔好大嘅比重。

舉個例子:

你話:「你好叻。」(平板語氣),對方係唔知你讚定彈;
如果你話:「你好叻呀。」(輕挑或者憤怒語氣),對方肯定你唔係讚佢啦;
但係如果你話:「你好叻。」(讚美語氣,加隻手指公向下),對方就會俾你混淆咗喇。😬

附件

unnamed (16).jpg (16.02 KB)

unnamed (16).jpg

引用:
原帖由 Katrinacat 於 2021-8-4 17:53 發表 查看引用來源

嘩!外國住 house , 仲多地方玩喎,咁好忙呀!體力仲要好好,抱住行上行落
師妹識食下,我真係試過行2層樓,抱住上喎,果時就好好體力嘞。

(果時係插住抱,放落床果下,我仲好記得,我流晒汗.........)

我玩過一次係間屋有天窗,扑完抖時瞓係度超靚。

引用:
原帖由 Katrinacat 於 2021-8-4 17:54 發表 查看引用來源

果刻只會諗,男嘅屋企係唔係好有米?😅
exactly~~~~
即好似靚車,落車果下條女好正,到條仔嘞,頂,肚腩又地中海既喂??佢一定好好心地+工作又叻又孝順先得。

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-8-4 18:13 發表 查看引用來源

住屋就唔敢玩得太過份,費事隔離鄰舍知啦😬
去地下果層,果時小弟係加國,3層樓,最低果層較凍,真係叫天不應叫地不聞,

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2021-8-5 09:19 發表 查看引用來源
我很醜但我很溫柔…
師兄,我遇過幾個,講:可唔可以唔好咁溫柔?

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-8-5 09:59 發表 查看引用來源

一段溝通入面,被對方吸收接受嘅,內容大概只係7%,聲線語調佔38%,而表情同肢體動作佔整體嘅55%。即係話非語言溝通喺一段對話入面其實佔好大嘅比重。

舉個例子:

你話:「你好叻。」(平板語氣),對方係唔知你讚定彈;
如果你話:「 ...
說話係最無誠意既溝通工具,但成本最低,方便快捷。
少說法多做事,係啱架,愛就更加啱添,HAHA.......

引用:
原帖由 dragonbone 於 5/8/2021 11:57 發表 查看引用來源

去地下果層,果時小弟係加國,3層樓,最低果層較凍,真係叫天不應叫地不聞,
叫天不應叫地不聞好吖,小姐,你嗌破喉嚨都冇人理你㗎喇😬

引用:
原帖由 dragonbone 於 5/8/2021 12:04 發表 查看引用來源

說話係最無誠意既溝通工具,但成本最低,方便快捷。
少說法多做事,係啱架,愛就更加啱添,HAHA.......
少說話多做事係好多人嘅一般做法,怕自己講錯說話,或者唔識講一啲適合場面嘅說話。阿星中意多說話多做事,講俾有需要知道嘅人知道要做咩事,詳盡解釋直到對方能夠明白可以執行為止。呢啲說話唔少得,所以一定要多說話多做事😬

引用:
原帖由 dragonbone 於 2021-8-5 11:50 發表 查看引用來源

師妹識食下,我真係試過行2層樓,抱住上喎,果時就好好體力嘞。

(果時係插住抱,放落床果下,我仲好記得,我流晒汗.........)

我玩過一次係間屋有天窗,扑完抖時瞓係度超靚。 ...
每上一級樓梯,有冇插出丶入少少咁呢?
你流晒汗,女伴應該流晒水,一齊濕

天窗?馬代好多呀!不過小心呀鄰居玩緊航拍🤣

引用:
原帖由 dragonbone 於 2021-8-5 11:52 發表 查看引用來源

exactly~~~~
即好似靚車,落車果下條女好正,到條仔嘞,頂,肚腩又地中海既喂??佢一定好好心地+工作又叻又孝順先得。
用字準確啲!

條仔?
條佬會唔會貼切些?😅

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆