上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
5.8k  1.3m

引用:
原帖由 史隆教練 於 2020-8-12 17:18 發表 查看引用來源

買個跑步神器就解決口罩痴面既問題😎
下,有呢D野架咩喂??

引用:
原帖由 bcm 於 2020-8-12 17:37 發表 查看引用來源
其實tabata同hiit有咩分別??
HAHA.....為免講錯,我搵俾妳。

那TABATA跟HIIT真的不同嗎?簡單來說HIIT要求在兩輪之間有更多的恢復時間(通常運動時間與休息時間的比例為1:3),就是說當你用高強度運動1分鐘後;就能用低強度或中強度運動3分鐘;甚至於可以休息3分鐘,這都是在容許的範圍內,這個比例的設計考慮到了人體肌肉在最大努力下的表現方式,以及他們在再次對他們施加最大需求之前充分恢復的持續時間。

但,TABATA是採用運動20秒休息10秒的訓練模式來進行,在加上它要求的心率及最大攝氧量(VO2 MAX)要達到170%,對於許多非專業級運動員的我們來說,要達到TABATA的訓練效果真的非常不容易。雖然,這兩者有著這些的差異性,但TABATA跟HIIT對於時間不多但又想要快速燃脂與保持肌肉量的人來說,是一種非常好的訓練方式。

引用:
原帖由 bcm 於 2020-8-12 17:38 發表 查看引用來源

個口罩濕左無用架喎!
裡面濕外邊見唔到,勁唔舒服已經。
我講緊口罩呀下。
但都係自己D水,有用架嘛。

引用:
原帖由 失常少女 於 2020-8-12 17:59 發表 查看引用來源
好似有個嘢隔一隔..膠黎架...好肉酸😂
隔住既膠?各大超市有得賣果D?

引用:
原帖由 anthonychan 於 2020-8-12 18:17 發表 查看引用來源
有你就好多人氣嫁啦
師兄講笑,呢度又唔係我既,係大家架嘛。即大家係指有心傾計既一班人,HAHA........

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2020-8-13 00:14 發表 查看引用來源
唔使客氣。
呢排忙到冇氣抖。有時間就上來坐下。
師兄係WFH嗎?如果係會唔會MFH呢?即Makelove From Home

引用:
原帖由 型爸 於 2020-8-13 08:46 發表 查看引用來源
支持新舖!龍兄繼續fit爆。
家陣搵食艱難,係無啖好食就真........

引用:
原帖由 史隆教練 於 2020-8-13 10:11 發表 查看引用來源

有呀
深水埗有得買呀
十蚊三個
之前五蚊三個
今日返工,見好多人都跑步,但係甩罩架下。(口罩我指)
我諗係唔係多人WFH,所以走左去跑步。

引用:
原帖由 史隆教練 於 2020-8-13 11:01 發表 查看引用來源

又黎行山銀行🤭🤭🤣🤣
Haha....... 果幾位係天才黎架喎,最搞笑係仲一齊影相添。

黎緊都會大雨,但我見好多人都會堅持外跑~~~~
有時係屋企實在太悶..............

引用:
原帖由 hongkongboy2046 於 2020-8-13 11:55 發表 查看引用來源

佢地brainstorm 緊自己既存在意義。
無錯,佢地好有啦,至少令佢地高層知道先啦~~~~

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆