上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#53 -- 呼吸有害 (詳細在P1, P1~1451), 1289, 1326, 1329, 1333, 1393, 1449

收藏  |  訂閱
5.9k  1.3m

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-12-22 13:21 發表 查看引用來源

Gaudi喎師兄,正嘢😬
正架,佢而家接受預約。
可惜疫情,究竟幾時再可以輕鬆出國呢,呢D名勝,有機會真係要去睇。

引用:
原帖由 vanillasky 於 2021-12-22 13:36 發表 查看引用來源
同細路一齊玩嘛。龍兄個icon正嘢😈
Me 2。
我好少去果頭,果日都幾好氣氛,所以先多謝教練師兄好介紹。
我個icon呢......其實我唔知佢點解會轉左,我明明唔係upload呢幅架,HAHA.......但係求其啦,都唔清楚。

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-12-22 16:04 發表 查看引用來源

三十年前去過一睹風采,見識過Gaudi同Jujol嘅天衣無縫合作技藝,至今難忘😬
哦,原來師兄都係識貨之人。
我唔識回形容,但佢地都係堅好野黎。
其實我對上果次去已經係好多年前,有機會真係要去多次。

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-12-22 18:26 發表 查看引用來源

查實阿星唔識㗎,不過睇到設計好原始風格,而用色就非常大膽,令人只要睇到一次就會永遠記得。後來揾資料先知道原來Gaudi對顔色配搭非常之唔擅長,甚至可以話係差;直到佢遇到年輕嘅Jujol並且發現佢對顔色配搭嘅才華先填補咗 ...
師兄,佢既設計好唔錯,雖然我唔係讀建築,但當年黎講都覺得好好睇,好靚,尤其窗位透光入黎。
其實我好鐘意呢種唔同色彩既透射。
Jujol,我唔熟佢,但佢某D建築物都係我當年旅遊途經之一既地方。

引用:
原帖由 vanillasky 於 2021-12-22 19:49 發表 查看引用來源
我就成日落去扮chill,行到熟晒😂
呢個icon幾正!轉多啲正嘢比啲師兄師妹欣賞下
果度都幾舒服好跑,真係幾唔錯。
個icon係玩玩下,最初覺得太暗所以先無揀佢,點知又浮左上黎。
男人真係無咩好睇,我見引區係得我地show off過,其他post都無乜架,HAHA......

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-12-23 12:13 發表 查看引用來源

早期Jujol因為年輕冇名氣,要依付Gaudi作為佢嘅學生助手同執手尾,後來Jujol嘅技術同藝術天份開花,開始脫離Gaudi自立門户,做建築設計兼且顔色配搭,相信師兄睇到嘅應該就係佢獨立咗之後嘅作品:除咗有佢一貫作風大膽嘅用色之 ...
HAHA........無錯。
但西班牙最吸引我係足球同埋佢地既人夠熱情。
我以前個客人西班牙人,真係幾唔錯,而家仲做埋好朋友。

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-12-23 15:17 發表 查看引用來源

si amigo, españa es un lugar precioso😬
師兄,你講晒外文,呢度無幾多個明架喎,我呢D粗男更加唔明啦。

引用:
原帖由 vanillasky 於 2021-12-23 16:29 發表 查看引用來源
咁得意會無端端走返出來?🥶
都有啲真係好大隻嘅男士嘅,呢期Sam哥紅呀!

不過睇返以前嘅自己就係柒囉😂
HAHA,無以前既薯,邊有而家既型呢~~~~

係,可能我有時用電腦上188,佢個系統會拎D相轉黎轉去,算啦,都唔清楚。

引用:
原帖由 sam7211 於 2021-12-24 09:39 發表 查看引用來源

平安夜!失身夜!祝大家失身快樂!😁

sam哥?不是講緊小弟吧?😅😅😅
以前平安夜係約女指標日,而家,應該唔會等果日先出手喇,HAHA.......
但都係令人期待,因為星期5,可以玩夜D。

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-12-24 11:42 發表 查看引用來源

對的朋友,西班牙真係非常之好嘅地方。查實阿星都係揾哥哥幫手啫,除咗識講英文之外,查實阿星係唔多識其他外語嘅,好似榴槤國嘅語言咁,都係食得Cassy口水多先識得講,你話如果再有啲唔同國籍嘅女仔嘅話呢,阿星應該能操多國語 ...
HAHA,師兄應該有聽過,想學果個國家既語言,除左正式學習外,最好就係識果個國家既異性,因為堅work又好玩嘛。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆