上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 親眼目睹媽媽的改變 第二輯 正式完結。

收藏  |  訂閱
384  438.5k

引用:
原帖由 hksheep2004 於 2021-5-13 21:18 發表 查看引用來源
即係咁,成版中文字,中間有個英文名,好難睇唔到囉⋯⋯如果你認為我係一個咁疏忽既讀者⋯⋯
咁你對於你將會成為壞人,感到高興還是傷心?最後可能俾人吊打喎!

引用:
原帖由 farm1615 於 2021-5-16 02:13 發表 查看引用來源
咁就好的心兄話仲有外傳🤩🤩🤩😍😍😍
引用:
原帖由 k11 於 2021-5-14 11:31 發表 查看引用來源
得閒先寫一節喇,當同大家短談聯絡下。
引用:
原帖由 leefai0014 於 2021-5-14 03:43 發表 查看引用來源
唔係丫, 好正
會,得閒就上來,望下有無新留言。

引用:
原帖由 kennethchan1024 於 2021-5-17 04:17 發表 查看引用來源
話火Sir去左外國,到雪糕車,我都估緊嘢,不過未確定係咪局中局。
另May姐晚晚夜返,加埋時間上唔夾,又真係諗緊麻雀腳有問題。
至於最尾係譚伯成功贏教左,定巨生出手,令佢成為秘書,或者鬼佬先係局中局成功破案?甚至其實一切都係Ma ...
每一幕場面,既然寫得出,必然有佢既意思。

坤叔出現,除左交代佢走人,順便帶埋巨生,真名『巨炮』,D女通常叫佢炮哥,男叫佢炮爺,同時帶出Ryan出現,而Ryan亦係曾經發記茶餐廳員工「餐廳開業時」,但工作懶散,被May姐炒尤!

去銅鑼灣拍拖,帶瑩姐出現,順便帶出Mandy姐登場。

毛啦啦有雪糕車但又無雪糕賣,借阿怡把口彈出個車牌號碼,就係玩細節推理,如果有常識,知道ZG係軍用車都未必會大膽往果方面諗,可能以為作者只不過咁岩就咁橋寫中ZG,不過如果有留意鬼佬講出May姐有軍人世家背景,又可能會懷疑真係有軍隊插手。

原本第二輯並唔係咁寫。

十年前寫完第一輯,第二輯係江哥結尾,當年並無阿倩譚伯依D角色,所以加入去,突然搞亂所有事,令到第二輯無主題。

如果第二輯要寫賣淫集團譚伯,應該係頭一兩集就出現殘廁鋼名字既事件,然後故事發展過程中不斷有少婦逐步出事,最後連May姐都被盯上,咁就好睇好多。

雖然最後都兜番完完結,但浪費好多時間,如果以江哥做主題,大約30集完,家下變成50幾集,所以我覺得今輯係失敗之作。

而且當年寫左好多江哥情節無出現,所以家下將依部分改成外傳,再推出。

最近大家幾好嗎?哈哈

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆