2019年的女人

收藏  |  訂閱
4  10.2k

引用:
原帖由 adamsmith1723 於 2020-12-14 12:42 發表 查看引用來源
上個月透過社區義工組織安排,睇咗,  想唔到今日有機會睇到這文章, 有點百感交集。
無非一班無腦被利用的炮灰被包裝成悲壯義士送頭而已.不用太矯情.
歷史上的革命一是武力抗爭,死十幾廿萬人是等閒.過百萬都不為奇.一是以行動道理來感化人民,最終得到絕對民意支持而得到勝利.無第三條途徑.動不動破壤私了打砸燒搶.那叫暴徒或土匪.失敗是必然的.

引用:
原帖由 tml0398 於 2020-12-16 17:30 發表 查看引用來源
I don't think so
係,我明.wifi打機冷氣外賣生於亂世啊嘛.堅持你所堅持既,我尊重所有人既選擇.各人因果都係自己負責.三五七年後現實自然會淘汰跟唔上時代步伐既人.如果到時被淘汰係我,你唔使可憐我.路係自己揀.相反,都一樣.

引用:
原帖由 成日好硬 於 2020-12-17 13:40 發表 查看引用來源

收皮啦,扮乜野自己好有腦,大陸哩。字又錯,用殘體字啦
好的.你加油

引用:
原帖由 josefkafka 於 2020-12-17 16:32 發表 查看引用來源
唸書的時候聽老師說:千萬不要在公眾場所和人討論「足球,宗教和政治」,而這三個話題的重要性排序,則在不同的國家不同。

可能因為這種指引對我來說是太復雜了,我從小就很討厭這三件事。我只愛喝酒和女人。

(雖然說我愛女 ...
性愛並不是甚麼不光彩的事,上帝賦予人類的,都有其用意.
人生的事總會有無數抉擇.佛家講因果.哩樣野無需要諗得太深奧,簡單來講每個人因選擇同行為就會產生唔同結局.所以做個負責既人已經足夠.無論好壞自己承受.

做人底線係唔好用心為惡.人既存在注定會不斷傷害,唔理你有心或無心.例如你去見得成一份好工.咁被另一個見唔成既理論上係因你受損害.但如果你係使橫手去得到份工.性質上就係為惡.

是非對錯自己心入面一把尺.每個人做好自己哩個世界就好美好.人生既野,心寬天地大.如此而已.

引用:
原帖由 R.Gonzalez 於 2020-12-17 20:24 發表 查看引用來源
網名叫卡夫卡,但寫出來反而有點像村上《挪威的森林》。
不像,但有些少影子.村上春樹會更加形而上.相比起來反而我諗起"舞舞舞吧"

前往最後回覆