上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 【圖文並茂】換妻遊戲 (公主獵人外傳) 29/8 已更新 | 424# & 426# - 427# | 休刊公告

收藏  |  訂閱
464  340.8k

引用:
原帖由 AiUehara 於 2023-4-6 01:15 發表 查看引用來源

稀客喎師兄!歡迎你大駕光臨
基於小弟文筆差,同埋懶,所以遲遲未有功課交
我都知道寫得太慢,我會努力趕工㗎喇!認真!
今個月內一定有上集嘔到出嚟!
始終仲係寫到狗屎垃圾咁,我唔敢post住
為咗報答大家嘅大恩大德,下次 ...
滅士潘既閃卡?

引用:
原帖由 咸濕褓姆賤嬰兒 於 2023-4-6 12:26 發表 查看引用來源

滅士潘既閃卡?
我都驚大家誤會,我講嘅純粹係故事中篠田優嘅插圖咋

引用:
原帖由 AiUehara 於 2023-4-6 13:35 發表 查看引用來源

我都驚大家誤會,我講嘅純粹係故事中篠田優嘅插圖咋

引用:
原帖由 咸濕褓姆賤嬰兒 於 2023-4-6 14:02 發表 查看引用來源
師兄果然好快手,啲圖好高質!

C hing…😅 等緊J Miss Ng呀😂🤣😂

引用:
原帖由 Sam35 於 2023-4-8 04:43 發表 查看引用來源
C hing…😅 等緊J Miss Ng呀😂🤣😂
多謝大佬咁鍾意Miss Ng
下次更新嘅Part 2會有佢,不過仲要啲時間先post到。
吊下你哋癮先... 今次佢嘅對手係上次上嚟屋企維修冷氣機嘅其中一個師傅!

引用:
原帖由 AiUehara 於 2023-4-7 02:03 發表 查看引用來源

師兄果然好快手,啲圖好高質!
幾高質都冇用,呢度冇人識欣賞,完。

~玖~

果日之後,無論係真人面對面、打電話定抑或係WhatsApp,吳家寶已經有四日冇同我講過野。自從「姪仔」同Shirley一走,我老婆就即刻執晒啲衫褲鞋襪嬲爆爆咁走咗去Elaine同馬爺度暫住。初時我內心都有一刻擔心過吳家寶會嬲到直接搬返外家住,然後再將我啲衰野一五一十講晒俾外父外母知。好彩,最後佢都冇咁做到,否則我喺早幾日前應該已經俾外父劈死咗。

我:喂,吳家寶今日點呀?[20:40]
馬爺:都係咁 [20:43]
馬爺:冇乜講過野 [20:43]
我:唉 [20:44]
馬爺:你老婆啱啱睥咗我一眼 [20:44]
馬爺:屌 嚇撚死 [20:44]
馬爺:搞到好似我都有份激嬲佢咁 [20:44]
我:我估佢其實都知你同我講緊野㗎喇... [20:45]
馬爺:腦細... 我唔想死住呀! [20:45]

嚟到第五日,吳家寶依然冇睬過我,即使喺教員室入面又或者係喺學校其他地方見到大家都好,佢一樣係當我透明咁,完全冇打算俾機會我同佢講野。Lunch Time理應係可以俾人放鬆下,可惜基於我哋兩公婆仲係處於冷戰時期,所以阿潘就去咗同吳家寶一齊食,而我為咗唔想同其他人吹水,於是依幾日我都係用Deliveroo嗌外賣,然後一個人坐喺自己個位度用電話送飯。

###

姪仔:Miss Ng幾好嗎?
我:自從果日之後佢已經冇同我講過野,你話呢?
姪仔:I feel sad for you. Haha!
姪仔:需唔需要我幫手氹返Miss Ng啊?
我:唔洗你咁好心
我:你唔好再搵我就已經係幫咗我一個好大嘅忙!

###

條仆街仔果然對吳家寶念念不忘,雖然我都有晒心理準備佢遲早會再搵我,但估唔到只係過咗幾日咁大把,「姪仔」就已經覺得唔夠喉準備再玩多次。唔係講笑,佢份人真係夠晒厚顏無恥,果種令人討厭嘅程度簡直係想佢即刻喺依個世界上消失。老老實實,我從來未試過會對一個人咁反感,不過到咗今日,我好肯定「姪仔」一定係排第一果個。

Elaine:喂 [13:46]
我:?[13:46]
Elaine:你痴咗線呀?[13:46]
我:做咩無啦啦鬧人 [13:46]
Elaine:吳家寶尋晚同我講晒喇 [13:47]
我:講咗啲咩 [13:47]
Elaine:換partner... [13:47]
我:我知自己今次真係錯得好離譜 [13:47]
我:但可惜已經返唔到轉頭 [13:47]
Elaine:。。。[13:48]
我:吳家寶有冇話之後諗住點?[13:48]
Elaine:你識驚喇咩?[13:48]
我:識又點~ 佢咪又係繼續黑我面... [13:49]
我:我承認一開始係我做錯 [13:49]
我:不過之所以會搞到今時今日咁 [13:49]
我:我覺得唔會淨係我一個人嘅責任囉 [13:49]
Elaine:咁係邊個嘅責任 [13:50]
我:(你個八婆擺明喺度食花生)
我:依度講依度散 [13:50]
我:簡單嚟講一切源於貪玩 [13:50]
我:一開始係我哋兩個都有晒共識 [13:50]
我:要玩就一齊玩 [13:50]
我:原本頭幾次都相安無事,大家好來好去 [13:51]
我:但最後因為出現咗一個唔跟規矩玩嘅仆街仔 [13:51]
我:結果就俾佢玩串咗個Party [13:51]
我:That's it. [13:51]
Elaine:。。。[13:52]
Elaine:咁嗰個人做過啲咩?[13:52]
我:你當係偷拍啦 [13:52]
我:威脅我如果唔合作就同學校講 [13:52]
我:或者同我哋學校啲學生開心Share囉 [13:52]
Elaine:有咩可以畀佢share?[13:53]
我:你自己諗啦... [13:53]
Elaine:吳家寶竟然肯同你玩交換Partner [13:53]
我:嗯 [13:53]
Elaine:咁你哋咁耐以嚟總共交換咗幾多次 [13:53]
我:依樣唔重要啦~ [13:53]
Elaine:不過點都好 [13:54]
Elaine:你一樣係唔值得原諒 [13:54]
我:妖 [13:54]
我:早知唔同你講 [13:54]
我:我去做野 [13:55]
我:Bye [13:55]

再咁落去真係人都癲,依幾日返工要睇住吳家寶啲面色做人已經夠晒煩,原本仲以為可以趁Lunch Time放鬆下,點不知到最後一樣係有說話聽。自從吳家寶第一次用離家出走嚟宣洩情緒之後,我發覺無論係喺學校做緊野定抑或係返到屋企攤抖都好,唔知點解啲時間總係過得特別慢嘅咁。上完堂再教埋波,最後處理埋啲文書工作,唔經唔覺返到去已經將近八點。由拍拖到結婚,一直以嚟我都習慣咗吳家寶喺自己隔離嗶哩吧啦,所以當佢依家突然一反常態對我不聞不問之後,我先至發現雖然間屋係用開黃燈,亦即係暖色光,但原來冇咗吳家寶嘅屋企係可以咁凍冰冰,根本一啲都唔暖。

馬爺:壞消息 [19:58]
馬爺:Bobo姐啱啱好誠懇咁同我講咗聲唔好意思 [19:58]
馬爺:因為佢覺得自己打亂咗我同蘇嘉敏嘅生活喎... [19:59]
我:然後呢? [20:00]
馬爺:跟住我老婆咪走埋尼搭住Bobo姐個膊頭話 你想喺到住幾耐都得!唔洗理佢 [20:01]
馬爺:屌 [20:01]
馬爺:正一豬隊友 [20:01]
我:即係短時間內都唔會走啦 [20:02]
馬爺:應該係 [20:03]
我:唉 [20:03]
馬爺:話時話,你今次到底做錯咗啲咩搞到佢咁嬲 [20:05]
我:又係你話唔想死住嘅 [20:07]
我:我勸你就唔好問喇 [20:07]
馬爺:DLLM [20:09]
馬爺:咁你衣家打算點 [20:09]
我:冇㗎,等奇蹟發生囉 [20:10]
我:氹又氹過,佢唔理我我都冇辦法 [20:10]
馬爺:Good luck bro! [20:16]
我:唉 [20:16]

依段時間晚晚都係得自己一個人喺屋企過確實係有啲百無聊賴,估唔到吳家寶走咗唔夠一個禮拜我就已經咁唔習慣,基本上可以話係完全冇動力做任何野,成個腦一片空白。我攤喺張梳化度望住個天花板左諗右諗,與其大家繼續無了期咁冷戰落去,如果有得揀,我寧願俾佢面對面鬧餐飽。其實件事唔發生都發生咗,而我自己依一刻又的確係冇其他更加好嘅方法氹得掂吳家寶,既然係咁,我倒不如真係索性搏一鋪,試下將個炸彈扔返俾「姪仔」拆好過。一入到討論區,我發現個信箱又有新嘅訊息通知。

###

姪仔:喂! Miss Ng去撚左邊啊!

###

###

我:佢仲嬲緊
我:所以我想搵你幫手
姪仔:你之前唔係好撚臭串架咩
姪仔:又係你叫我唔洗咁好心
姪仔:點解依家要人幫啊
我:Sorry (我都預咗你會咁講)
我:得你幫到我
姪仔:收皮啦
姪仔:點解我要幫你
我:因為佢繼續嬲落去對你都冇好處
姪仔:要人幫都咁撚串
姪仔:梁Sir果然係有啲料
姪仔:但我有條件
我:咩條件?(又想點)
姪仔:其實你都冇得揀唔接受
姪仔:哈
姪仔:個條件係以後點玩吳家寶由我話事
姪仔:你只需要配合
姪仔:同埋咪撚再咁多嗲
姪仔:Ok?
我:...
我:OK... (反正我都冇得揀)
姪仔:Good
我:咁我俾佢電話no.你?
姪仔:我有
我:(我頂~ 點解你條友會有吳家寶電話㗎!)
姪仔:你係咪好好奇個電話我係點樣得番黎架呢...
我:唔係
姪仔:想知就問Miss Ng啦 LOL

###

老婆:我聽日放工跟你車走 [23:35]
我:好呀 [23:36]
我:你喺果邊住得慣唔慣 [23:36]
老婆:你話呢 [23:36]
我:你返嚟就好 [23:37]
老婆:嗯 [23:39]
我:我好掛住你 [23:39]
老婆:聽日lunch各自食啦 [23:41]
老婆:我仲需要啲時間冷靜下 [23:41]
我:Sorry [23:41]

姪仔接咗手之後冇幾耐,估唔到佢真係搞得掂我老婆。雖然吳家寶啲態度仍然係晦晦氣氣咁,不過至少我哋短時間內唔洗再避開對方,某程度上叫做有個機會俾大家重新開始過。之前因為要諗辦法贖罪已經搞到失眠咗幾晚,好彩依家暫時見返少少曙光,總算有覺好瞓。

我:我一陣過嚟車埋你?[07:02]
老婆:唔洗 [07:10]
我:OK [07:10]

人衰行路打倒蹆,一返到去泊低架車我就見到東叔喺學校門口唈唈樣樣。每次望見佢成日借啲意搵機會昅女學生對腳果陣,我都會諗返起依條老淫蟲點樣向「姪仔」出賣吳家寶。唔係拜佢所賜,我今時今日都唔會搞成咁。「姪仔」係仆街,但要講到差啲令我婚姻破裂嘅罪魁禍首,果個人一定係東叔。當然我點都有錯,如果唔係衰在一時貪玩開爛咗個頭,基本上吳家寶就唔洗俾咁多三唔識七嘅男人盩厔。基於我唔想返到屋企仲要繼續睇人面色,所以我趁住早會果少少時間就企咗喺個操場後面,一邊聽住個舊生分享自己嘅工作經歷,一邊諗緊仲有啲咩話題係最啱用嚟做開場白,等自己今晚可以過得平平安安,盡量減低中流彈嘅機會。

平日我哋乜都鳩噏一餐,偏偏依家個腦竟然一片空白,完全冇靈感。結果我由早會諗到Lunch time,Lunch time諗到放工一樣都係得個吉。根據以往嘅經驗,喺冷戰時期無論我講啲咩,問啲咩都好,吳家寶九成九只會答我「嗯」或者「你鍾意啦」,其餘時間就繼續黑我面,驚死人唔知佢嬲緊咁。

老婆:走未 [19:10]
我:行得 [19:10]
老婆:樓下等 [19:11]
我:OK [19:11]
我:(上定架車等佢)
老婆:(同阿潘一齊行出嚟)

驟眼望過去,阿潘同吳家寶真係好似兩姊妹。除咗有皮膚好、眼大、纖腰同大波依幾個共通點之外,我印象中佢哋嘅年紀又好似真係相差五年咁大把,雖然咁諗好仆街,但唔知點解我內心忽然之間好有衝動想體驗下俾兩女共侍一夫嘅感覺。當阿潘行得愈近,我腦海中嘅畫面就愈清晰,甚至已經粗略估計到佢嘅三圍數字大概係幾多。

阿潘:嗨~~ (向住我揮手)
老婆:喂,阿潘跟車一齊走呀!
我:哦,好呀!
我:係咪照舊喺火車站放低你呀?
阿潘:係呀!唔該晒~
我:(開車起行)
老婆:一陣我哋喺大明里果邊泊低架車。
我:哦。
阿潘:你哋今晚去邊度食呀?
老婆:未知呀~ 我諗住轉頭行個圈再決定。
老婆:你呢?今晚老公煮定出街食呀?
阿潘:佢話出去食喎~
老婆:...
阿潘:...

由學校去到火車站嘅依段路程入面, 我已經數唔到自己到底昅咗阿潘幾多次。其實佢今日嘅衣著打扮都係同平時差唔多,冇乜太大分別。不過,可能係因為前幾日實在過得太無聊,所以搞到個人開始有少少精神錯亂,否則,我一定唔會有依啲咁不切實際嘅想法。

阿潘:唔該晒~ (開門落車)
老婆:唔洗客氣~
老婆:聽日見喇~
阿潘:聽日見~
阿潘:拜拜!
老婆:(揮手)
我:拜拜!
阿潘:(閂埋道車門)
我:係咪過去大明里呀?
老婆:嗯。
我:你有咩想食呀?
老婆:你唔好理我啦!
我:OK~
老婆:(拎住部電話唔知睇緊啲乜)

明明頭先仲係好地地,點知當阿潘一走,佢嘅氣場就即刻唔同晒,淨係識得一味喺度發爛渣,我根本講乜都冇用。估唔到今晚條街咁多車,我喺附近啲停車場足足兜咗幾個圈先至俾我搵到個位。泊低部車之後,吳家寶第一時間就企埋一邊繼續一路撳電話,一路用語音覆人哋啲訊息,其中有一兩句我聽到佢好似係話自己差唔多到。

我:邊個嚟㗎?
老婆:一陣你咪知囉!
我:下!? 乜你仲約咗其他人咩?
老婆:應該喺依到喇。(企咗喺美發大廈道鐵閘前面)
我:下!? 你又話食飯嘅?
我:喺大埔住咗咁多年我都唔知原來依幢樓叫美發大廈喎~
師傅A:喂!梁生!(打開門)
我:咦?! 乜係你呀?(做乜無啦啦要過嚟搵佢)
師傅A:係呀!又見面喇!
我:(用一種錯愕嘅眼神望住吳家寶)
師傅A:入嚟先啦~
老婆:(仲快過我行入去)
師傅A:嚟嚟嚟,等我帶路。(喺我同吳家寶中間穿過)
我:(跟住佢哋上樓)
師傅A:喺依度喇~
師傅A:地方屈厔,唔好意思呀!
老婆:唔緊要... (望咗一眼四周圍)
我:我成日喺你屋企樓下經過咁多次都冇留意到原來依頭係有咁多住宅。
師傅A:係㗎!勝在夠平同就腳囉!
師傅A:衛生問題都係其次,最緊要你唔怕嘈!
我:啱呀!
我:咦?! 依位係你太太呀?(望到櫃上面有張相)

師傅A:係呀!但佢依幾日返咗上大陸,所以今晚一定唔會返嚟。
師傅A:放心!
我:(放心?)
師傅A:吖!我之前都唔記得介紹自己。
師傅A:我叫阿雄呀,英雄個雄,多多指教。
師傅A:不過你鍾意叫我咩都得㗎喇!
師傅A:事關有啲客記錯咗以為我係北極熊個熊添呀... 哈哈哈!
我:哦~~ (好好笑咩?)
我:你好呀,雄哥!
我:係喎!話時話,其實我哋兩個今日過嚟係做咩㗎?
師傅A:下!? 乜你冇同佢講過咩?(好驚訝咁望住我老婆)
老婆:冇喎。
師傅A:屌~ 你講真㗎?
我:你哋到底講緊啲咩呀?
老婆:你唔係好鍾意睇我俾第二個男人搞㗎咩?
我:下!?
老婆:(準備除件衫出嚟)
我:喂!搞咩呀你?(捉住吳家寶隻手)
老婆:縮手。
我:你癲咗呀?
老婆:縮手。
我:喂!
老婆:唔好要我講第三次。(睥住我)
師傅A:Er... 不如都係下次先啦~
老婆:(除剩個Bra同條底褲)
老婆:一係走,一係坐埋一邊,你自己揀。(繼續怒睥我)
老婆:(慢慢行過去師傅A面前)
老婆:你喺電話入面唔係口口聲聲話要睇我唔著衫果個樣㗎咩?!
老婆:依家又唔想睇喇?
師傅A:睇~ 梗係睇啦!
師傅A:不過... 你諗清楚喇?(望一望我)
老婆:唔洗理佢。
師傅A:真係?
老婆:嗯。
師傅A:嗱!你話㗎!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆